Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Obiectivele programului de reabilitare termica vor trebui atinse pana in 2020
Obiectivele programului de reabilitare termica vor trebui atinse pana in 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Feb 2009 14:50
Implicarea corpului tehnic national si sustinerea de catre de patronate a programului national de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, alaturi de solutiile tehnice prezentate de cele mai importante firme de produse pentru constructii ce activeaza pe piata din Romania, au conturat nesitatea unei abordari sistemice si integratoare a acestui program de reabilitare, in cadrul Conferintei Nationale "Produse si sisteme pentru reabilitarea termica a cladirilor". Evenimentul a fost organizat de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). "Derularea la un nivel financiar masiv in acest an - aproximativ 500 milioane de lei - nu trebuie sa fie o actiune punctuala rezultata in urma planului guvernamental de masuri anticriza, ci sa constituie punctul de plecare al unui program pe termen mediu. Acest program trebuie sa integreze alaturi de cercetarea resurselor de materiale termoizolante si dezvoltarea unui sector industrial competitiv astfel incat, pana in anul 2020, Romania sa indeplineasca cateva obiective prioritare", sustin reprezentantii APCMR. Cele mai importante sunt: realizarea unui grad de confort termic in toate locuintele din Romania, economisirea unor importante cantitati de energie si produse energetice, care afecteza balanta comerciala prin achizitionarea lor, dezvoltarea unei industrii de produse termoizolatoare competitive, folosirea intensiva a resurselor locale regenerabile astfel incat sa se asigure o dezvoltare durabila a sectorului.

Subventiile acordate de guvern pentru incalzire vor fi eliminate

Este, de asemenea, nevoie de o campanie care va trebui sa evidentieze sumele cheltuite ca ajutoare de stat pentru incalzire in ultimii ani, respectiv peste 1 miliard de lei pentru iarna 2007 - 2008, precum si cele aproximativ 1,5 miliarde lei programate din bugetului pe 2008 - 2009. Aceste subventii vor trebui eliminate conform legislatiei europene evidentiindu-se, astfel, necesitatea unei informari corecte a populatiei privind importanta programului de reabilitare.
Fiind un program finantat majoritar din fonduri publice, alaturi de transparenta licitatiilor vor trebui luate in consideratie, pe de o parte, o simplificare a procesului de licitatie, iar pe de alta parte, obligatitivitatea utilizarii materialelor europene conform Directivei 41CE, nepierzandu-se din vedere si prevederile programului ETAP de folosire a unei cote de materiale ecologice pentru constructii in lucrarile finantate din banii publici. O ultima problema importanta semnalata in cadrul conferintei a fost aceea a deseurilor rezultate din procesul de reabilitare, care vor trebui reciclate in cadrul unui mecanism eficient ce ar putea contribui la o mica reducere chiar a costurilor de reabilitare.
Derularea programului de reabilitare termica are in vedere reabilitarea a aproximativ 83.000 de imobile (circa 3 milioane de apartamente) si necesita fonduri totale de aproximativ 11 miliarde euro. Bugetul pe anul 2009 al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor (MDRL) prevede fonduri de 160 milioane de lei, la care se adauga alte 300 milioane de lei din credit angajament, pentru reabilitarea termica a locuintelor. Pentru informatii suplimentare, www.apmcr.ro
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
viarom
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
rigips
siniat
noark
CDS
leviatan
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
MAKITA
quadratum
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander