Agenda Constructiilor
Duminica, 17 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Actualitatea interna - Strategia energetica prevede investitii necesare de 22,6 miliarde euro in acest sector
Strategia energetica prevede investitii necesare de 22,6 miliarde euro in acest sector
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2020 10:41
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) a publicat in consultare publica proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Strategiei energetice a Romaniei (2020-2030), cu perspectiva anului 2050. Strategia prevede investitii de aproximativ 22,6 miliarde euro in urmatorii zece ani, in sectorul energetic, pentru indeplinirea obiectivului cu privire la atingerea unei ponderi a energiei din surse regenerabile (SRE) de 30,7% din totalul consumului de energie in anul 2030, stabilit si asumat prin Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) 2021-2030. Totodata, conform Proiectului Strategiei de renovare pe termen lung (SRTL), in scenariul optim de renovare, cantitatea de energie din SRE va ajunge, pana in anul 2030, la aproximativ 0,22 Mtep, cu un necesar investitional pentru instalarea de solutii SRE de 2,94 miliarde euro in perioada 2021-2030.
Noua strategie energetica propusa include atat obiectivele de energie stabilite prin PNIESC, cat si pe cele de eficienta energetica a cladirilor, conform SRTL, elaborata de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) si stabileste
 
Pentru implementarea scenariului recomandat de renovare a cladirilor, SRTL avanseaza un cuantum al investitiilor necesare de 12,8 miliarde euro. Suplimentar, o suma estimata la un miliard de euro ar trebui angajata pentru acoperirea costurilor de asistenta tehnica. Potrivit datelor incluse in noua strategie, Romania are, in prezent, un total de circa 8,5 milioane de locuinte, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, aproximativ 4,2 milioane sunt locuinte individuale, iar circa 2,7 milioane de locuinte sunt apartamente amplasate in blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termica. Pe masura ce comercializarea masei lemnoase este mai bine reglementata, iar preturile energiei termice si combustibililor sunt liberalizate, costurile cu incalzirea vor cunoaste o crestere, incurajand investitiile in masuri de reabilitare termica a locuintelor.
Din totalul locuintelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la SACET-uri (600.000 de apartamente doar in Bucuresti). O treime din locuintele Romaniei (aproape 2,5 milioane) se incalzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar si sobe cu randamente extrem de scazute (cel putin 250.000 de locuinte). Aproximativ 3,5 milioane de locuinte (marea majoritate in mediul rural) folosesc combustibil solid - majoritatea lemne, dar si carbune - arse in sobe cu randament foarte scazut. Restul locuintelor sunt incalzite cu combustibili lichizi (pacura, motorina sau GPL) sau energie electrica. Peste jumatate dintre locuintele din Romania sunt incalzite partial in timpul iernii.
 
Avand in vedere aceasta situatie, autorii Strategiei energetice precizeaza ca, in perioada urmatoare, vor fi luate masurile pentru actualizarea legislatiei privind incalzirea centralizata, in scopul crearii unei baze legislative transparente, stabile si predictibile, cu accent pe cresterea eficientei energetice pentru acest sector. De asemenea, vor fi sustinute investitiile in modernizarea infrastructurii cu rolul de a creste atractivitatea si bancabilitatea acestora, cu efect direct asupra reducerii pierderilor si cresterii performantei serviciului. O alta masura prevede solutionarea situatiilor de insolventa sau dificultate in care se afla unii operatori, astfel incat sa fie asigurata protectia creditorilor si restabilita increderea pentru atragerea sustinerii unor proiecte viitoare.
 
Proiectul de OUG privind adoptarea Strategiei energetice 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, se va aflat in consultare publica pana la finalul lunii noiembrie 2020, dupa care va fi supusa aprobarii aprobarii de urgenta a Executivului. Potrivit legii energiei si gazelor 123/2012, strategia energetica trebuie promovata prin proiect de lege de catre Guvern si aprobata de Parlament. "Avand in vedere intarzierea in procesul elaborarii si stabilirii unei forme finale agreate a Strategiei, urmarea si a procesului de consultare publica interna si de consultare transfrontiera, se impune adoptarea Strategiei energetice a Romaniei prin ordonanta de urgenta, pentru a evita consecintele negative", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octALLBIMCOVID-19ALLPLANVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
CELCO 2020
hilti
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere