Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - UPT: Sunt necesare reforme administrative care sa reduca costurile aparatului de stat
UPT: Sunt necesare reforme administrative care sa reduca costurile aparatului de stat
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 01 Aug 2024 09:47
Florin Dragan, rectorul UPT: „Implementarea impozitului progresiv ar putea duce la un exod al specialistilor in strainatate. Acest subiect a fost din nou adus in discutie, insa nimeni nu discuta despre politici demografice sau de o reforma serioasa a aparatului administrativ”
- In interiorul partidelor politice aflate la guvernare s-a discutat din nou despre introducerea impozitului progresiv, lucru ce ar bulversa domenii precum inginerie, IT&C sau constructii, care in trecutul apropiat au fost deja afectate prin reducerea scutirii de impozit;
- Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan, atrage atentia ca introducerea impozitului progresiv se poate face doar dupa o reforma administrativa, care va duce la o reducere de costuri cu aparatul de stat si consultari serioase cu mediul privat;
- Implementarea impozitului progresiv ar putea duce la un exod al specialistilor in strainatate. Acest aspect este periculos, mai ales ca nimeni nu discuta despre politici demografice. Potrivit Institutului National de Statistica, natalitatea la nivel national a scazut la jumatate in 2023, comparativ cu 1990.
Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, lanseaza un avertisment ferm in legatura cu riscurile majore asociate cu introducerea impozitului progresiv pe salarii. El a subliniat ca o astfel de masura, fara o pregatire si consultare adecvata, ar putea avea consecinte devastatoare asupra unor domenii esentiale pentru economia Romaniei.
„In ultimii ani unele companii au reusit sa atraga in Romania activitati de cercetare-dezvoltare, cu valoare adaugata. Specialistii din domenii cu salarii mari, cum sunt IT-ul si ingineria, ar putea fi descurajati sa ramana in tara. Introducerea impozitului progresiv, in conditiile actuale, ar putea motiva multi profesionisti sa caute alternative fiscale mai favorabile. Deja, multe firme nu au reusit sa compenseze pierderile salariale cauzate de eliminarea scutirilor de impozit, iar o noua povara fiscala ar agrava situatia. Piata sufera la ora actuala in zona IT&C, mai ales in zona entry level. Poate creste numarul specialistilor care vor lucra direct cu firme de afara, prin firma proprie, sau chiar emigrarea, aspecte ce pot face anumite companii sa paraseasca Romania”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
In momentul de fata, in Romania, sunt in derulare investitii importante in infrastructura si digitalizare, prin fonduri europene sau prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Astfel ca piata are nevoie de specialisti in inginerie sau constructii, atat in mediul privat, cat si in sectorul public. In aceste domenii oamenii bine pregatiti, cu experienta, au salarii mari si vor fi cei mai afectati de un eventual impozit progresiv.
"Deciziile politice luate pe termen scurt afecteaza grav companiile care au nevoie de stabilitate pentru planificarea bugetelor si a investitiilor. Este necesara o consultare reala cu asociatiile patronale si organizatiile relevante pentru a lua decizii informate, bazate pe date certe. Mediul economic are nevoie de predictibilitate si stabilitate pentru a atrage si a pastra investitiile. Lansarea in spatiul public a unor scenarii de catre politic probabil are un rol de a obisnui populatia, dar dauneaza mediului economic. In plus, tot mai rar pare ca ne bazam pe date certe, ceea ce clar nu e un mod de lucru din secolul XXI. Lipsa aceasta de dialog sau ignorarea semnalelor din mediul economic nu conduce la noi investitii", a atras atentia rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
Necesitatea unei reforme a administratiei publice si a unor politici demografice pe termen lung
Florin Dragan a subliniat importanta unei reforme administrative care sa reduca costurile aparatului de stat inainte de a discuta despre impozitul progresiv. "O reforma administrativa reala ar trebui sa fie prioritara pentru a reduce costurile si a eficientiza functionarea statului. De asemenea, este crucial sa discutam despre politici demografice eficiente, avand in vedere ca natalitatea a scazut dramatic. Fara o strategie pe termen lung, nu vom putea sustine nici macar nivelul actual de venituri la bugetul de stat", a spus Dragan.
Datele furnizate de Institutul National de Statistica arata ca in 2023 s-au nascut in Romania numai 155.418 copii, in timp ce in 1990 se nasteau peste 310.000. Acest lucru duce automat la un bazin de selectie mai mic pentru universitatile din tara, dar si la un numar mai mic de specialisti care intra in piata muncii.
„Scaderea natalitatii coroborata cu un exod al specialistilor ne indreapta spre situatii in care companiile nu mai au cu cine lucra. In ultimii 4 ani scaderea natalitatii la nivelul intregii tarii este de aproape 30%, iar in primele luni din 2024 a continuat sa scada. Avem judete in regiune cu o scadere de 36% in 3 ani. Muncitori necalificati pot fi adusi din tarile asiatice, insa specialistii sunt mai greu de adus si de integrat in piata muncii. Consider ca avem nevoie de politici si reforme serioase, pe termen lung. De altfel, trebuie sa incurajam natalitatea in toate paturile sociale, nu doar in cele sarace. Pe langa aceasta, tinerii din orasele mari au nevoie sa stie ca viitorii lor copii au acces la o gradinita, la o scoala dotata si la un sistem de sanatate profesionist, deci trebuie lucrat in mai multe directii”, a continuat Florin Dragan.
In prezent, doar cateva tari din Europa de Est au o cota unica de impozitare, iar cele din vestul Europei au un impozit progresiv. Numai ca in prezent un salariat roman ramane cu 57% din venitul total, in timp ce media europeana este de aproape 65%.
„Nu sunt impotriva impozitarii diferentiate, dar deciziile trebuie luate pe un orizont de timp mai mare. De altfel, statul trebuie sa demonstreze mai intai ca are grija de cheltuielile sale. Nu poti discuta de impozit progresiv inaintea unei reforme administrative, atat de necesara de multa vreme. In plus, o forma de impozitare progresiva, insa cu masuri concrete de crestere a natalitatii, poate fi mult mai bine primita de catre populatie”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
concelex
SSAB
DRS
konsent
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Arduro
GEWISS
leviatan
EURO BUILD
rigips
ELECTROGRUP
CDS
BogArt
Ubitech
strabag nivel 1
noark
Acvatot 2019
theda mar
VEGO
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<