Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - VESTAS: Alternativa verde la gazul rusesc este sufocata de birocratia europeana
VESTAS: Alternativa verde la gazul rusesc este sufocata de birocratia europeana
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Mai 2022 10:45
Zece mii de euro pentru a tipari bibliorafturi pline cu documente, actiuni in justitie care dureaza mai multi ani, angajarea contractorilor locali pentru a face lobby printre birocratii din micile orase, producatorii de energie spun ca toate aceste blocaje birocratice zadarnicesc planurile Europei de a renunta la gazul rusesc si a deveni independenta, transmite Bloomberg.
Planurile Uniunii Europene implica o expansiune rapida a capacitatilor regenerabile, in special a parcurilor terestre de turbine eoliene, care au tendinta de a fi cel mai productive in perioada iernii, cand consumul de gaze atinge nivelul maxim.
"Exista o singura modalitate pentru a accelera furnizarea de electricitate in sistem. Urgentarea procedurilor de autorizare", spune Henrik Andersen, directorul general de la Vestas Wind Systems A/S, cel mai mare producator mondial de turbine eoliene, citat de Agerpres.
Blocul comunitar vrea ca in 2030 capacitatile sale de energie eoliana sa ajunga la cel putin 480 de Gigawati, mai mult decat dublu fata de nivelul actual. Insa analistii de la BloombergNEF sustin ca UE va reusi sa ajunga doar la doua treimi din tinta propusa. "Procesul de autorizare este deosebit de ineficient si exista un spatiu urias pentru imbunatatire", sustine analistul BNEF, Pietro Radoia.
Cel mai mare cumparator de gaze rusesti este Germania, unde guvernul a promis ca va accelera dezvoltarea energiilor regenerabile prin masuri precum extinderea zonelor unde vor putea fi construite parcuri fotovoltaice, extinderea retelelor electrice si construirea de noi parcuri eoliene offshore. Pachetul de masuri va ajuta Germania sa dubleze ponderea regenerabilelor in consumul primar de energie, in decursul acestui deceniu, a declarat recent ministrul german al Economiei, Robert Habeck. "Acesta este crucial pentru a accelera ritmul expansiunii", a spus Robert Habeck.
Insa pachetul propus de Berlin este departe de a fi o solutie magica, avertizeaza Ron Schumann, consilier la German Wind Energy Association. Potrivit acestuia, este neclar cum anume isi va respecta guvernul promisiunile de a oferi mai mult teren dezvoltatorilor sau cum ii va determina pe oficialii locali sa se miste mai rapid cand vine vorba de autorizatii. "Sunt unele modificari care vor ajuta la extinderea energiei eoliene. Insa legislatia pe care o avem acum nu va rezolva toate problemele", spune Ron Schumann.
Motivul este acela ca multe dintre blocaje nu pot fi controlate de ministerele federale de la Berlin. Este deja o lege de mediu in Germania conform carora autoritatile ar trebui sa adopte, in decurs de 10 luni, o decizie cu privire la solicitarile dezvoltatorilor. Insa acest interval este rareori respectat de decidentii de la nivel local.
Sistemul de autorizare are unele ineficienti inerente, de exemplu preferinta pentru documentatia pe hartie in locul celei digitale. La inceputul acestui an firma EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG a cheltuit peste 10.000 de euro pentru a tipari 36.000 de pagini de documente pentru o cerere de a ridica trei turbine eoliene in landul Baden-Wuerttemberg. Bibliorafturile cu documente plasate laolalta se intindeau pe lungimea unei mese de conferinte.
In prezent dureaza aproape patru ani pentru a obtine o autorizatie din partea autoritatilor locale, dublu fata de 2017, spune directorul de dezvoltare de la EnBW, Michael Class. In plus, dupa ce ai obtinut autorizatia, oponentii o pot contesta in tribunal. Chiar daca contestatiile au foarte rar castig de cauza, procesele pot insemna intarzierea cu cativa ani a procedurilor de constructie, spune Michael Class.
Uneori intarzierea este atat de mare incat dezvoltatorul trebuie sa mai depuna odata o parte din documentatia de autorizare pentru ca turbinele pe care intentiona sa le utilizeze initial au devenit depasite si nu se mai produc.
Cu toate acestea, criticii sustin ca blocajele din procesul de autorizare sunt acolo dintr-un motiv iar oficialii trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia de mai multa energie regenerabila si ingrijorarile populatiei locale. O solutie ar fi cresterea bugetelor autoritatilor locale, sustine Olle Olsson, cercetator la Stockholm Environment Institute. Personalul autoritatilor locale nu a crescut in acelasi ritm ca si cererea pentru a construi mai multe parcuri eoliene si uneori este vorba de cativa oameni intr-un mic birou care trebuie sa faca fata unor munti de hartii.
In aceste conditii, corporatiile au inceput sa dea dovada de creativitate. De exemplu, chiar in timp ce proiectele sale trec prin birocratia italiana, firma Econergy Renewable Energy Ltd. a angajat o serie de contractori locali care sa le faca vizite oficialilor locali, uneori in fiecare zi, pentru a le da un mic impuls, spune directorul general Eyal Podhorzer. "Este vorba de experti locali care stiu care sunt oamenii care conteaza, care pot merge la primarie si sa faca tot ce este nevoie pentru a promova proiectul", a precizat Eyal Podhorzer.
 
hiltiALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
BogArt
DRS
leviatan
AED
ELECTROGRUP
CDS
konsent
EDIT-Structural
concelex
theda mar
quadratum
Ubitech
Arduro
noark
rigips
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
SIGM
Acvatot 2019
GEWISS
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<