Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ACTIS preia 51% din proiectul Vis Viva, viitoarea ferma eoliana de 450MW din Buzau
ACTIS preia 51% din proiectul Vis Viva, viitoarea ferma eoliana de 450MW din Buzau
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Sep 2022 12:06
Firma internationala de avocatura Clifford Chance a asistat Actis, un investitor global de top in domeniul infrastructurii sustenabile, in legatura cu lansarea companiei sale de portofoliu Rezolv Energy, producator independent de energie verde in Europa Centrala si de Sud Est. Lansarea a fost marcata de achizitionarea de catre Rezolv Energy a unei participatii majoritare in ferma eoliana Vis Viva din Romania, de la compania de investitii Low Carbon din Marea Britanie.
Rezolv isi propune sa dezvolte un portofoliu de multi-gigawati de proiecte de energie eoliana, solara si pentru stocarea energiei. Acest lucru va ajuta companiile si statele din regiune sa raspunda nevoilor energetice generate de provocarile in materie de securitate energetica si de politicile climatice. Compania va prelua proiecte de energie regenerabila din faza de dezvoltare tarzie, ducandu-le prin faza de constructie pana la etapa de exploatare pe termen lung.
Rezolv a incheiat un parteneriat cu Low Carbon pentru finalizarea achizitiei unei participatii de 51% in proiectul fermei eoliene Vis Viva de 450MW din judetul Buzau, Romania. Odata operationala, Vis Viva va deveni una dintre cele mai mari ferme eoliene pe uscat (onshore) din Europa, cu capacitatea de a genera suficienta energie verde pentru alimentarea a peste 272.000 de locuinte, evitand astfel emisii de aproximativ 180.000 de tone de CO2 in fiecare an. Proiectul va juca un rol major in accelerarea tranzitiei de la combustibilii fosili in Romania, oferind in acelasi timp energie electrica la preturi stabile consumatorilor comerciali si industriali din intreaga regiune.
Aceasta reprezinta o tranzactie de referinta pentru domeniul energiei regenerabile din regiune, dovedind capacitatea Clifford Chance de a combina statutul de lider de piata in domeniul consultantei pentru investitori globali in platforme de energie regenerabila cu expertiza locala, fiind singura firma de avocatura internationala de top cu un birou pe deplin integrat in Romania.
Echipa multijurisdictionala Clifford Chance a fost coordonata de Nicholas Hughes si Jonathan Dillon, Parteneri M&A in domeniul energiei verzi (Londra) alaturi de Nadia Badea (Partener, Bucuresti) si Loredana Ralea (Counsel, Bucuresti), cu sprijinul lui Alex Bouwman (Senior Associate, Londra), Alexandra Voicu (Senior Associate, Bucuresti), Lavinia Dinoci (Senior Associate, Bucuresti), Ecaterina Burlacu (Senior Associate, Bucuresti), Andrei Caloian (Senior Associate, Bucuresti), Carmen Buzenche (avocat, Bucuresti), Michal Jasek (Counsel, Praga) si Tomas Prochka (avocat, Praga).
Nadia Badea, partener si coordonator al practicii de M&A de la Bucuresti:
„Ne bucuram sa asistam Actis, un partener global de care ne leaga o relatie stransa de colaborare, in prima sa tranzactie in Romania si una dintre cele foarte mari din regiune in acest domeniu. In ultimii ani, biroul nostru si-a consolidat o practica solida de proiecte de energie conventionala si regenerabila, pe toate ariile de practica, asistand fonduri globale, precum si fonduri regionale, banci sau dezvoltatori care sunt interesati sa investeasca si sa sustina domeniul energiei si infrastructurii sustenabile. Incheierea cu succes a acestei tranzactii este si o confirmare a potentialului pe care Romania il are in domeniul energiei, inclusiv energie regenerabila. Speram sa putem anunta curand si incheierea altor tranzactii semnificative in energie la care lucram in prezent”.
 
Loredana Ralea, counsel in cadrul practicii de M&A de la Bucuresti:
„Acesta a fost unul dintre cele mai interesante si ample proiecte de energie regenerabila la care am lucrat in Romania. Expertiza echipei noastre in astfel de tranzactii complexe si intelegerea aprofundata a aspectelor tehnice si de reglementare au fost esentiale pentru finalizarea cu succes a tranzactiei. In acelasi timp, contributia pe care o aducem la dezvoltarea acestei industrii efervescente ne onoreaza, pentru ca avem astfel sansa de a sustine, alaturi de clientii nostri, efortul global pentru un viitor sustenabil”.
Portofoliul Clifford Chance Badea in domeniul energiei regenerabile include mandate reprezentative de achizitii sau de dezvoltare (atat M&A, cat si finantari) ce vizeaza proiecte de dimensiuni medii si mari in Romania.
 
Printre tranzactiile publice recente se numara:
- Asistenta acordata Enel Green Power Romania intr-o tranzactie privind achizitionarea a doua ferme solare din sud-estul Romaniei, cu o putere totala instalata de aproape 90 MW, de la grupul grec Mytilineos;
- Asistenta acordata unui investitor israelian in domeniul energiei, pe aspecte de due diligence in legatura cu dezvoltarea unui proiect de energie solara in Romania de peste 65 MW;
- Asistenta acordata Nordic Trustee in legatura cu o emisiunea Alternus Energy de obligatiuni verzi, utilizata pentru finantarea achizitiei de parcuri solare din Romania;
- Asistenta acordata unei companii internationale de energie in calitate de ofertant pentru preluarea activelor romanesti ale grupului CEZ, inclusiv operatiunile de distributie a energiei electrice, furnizarea de energie electrica si gaze, precum si productia de energie regenerabila;
- Asistenta acordata unei importante companii europene de utilitati in calitate de ofertant pentru achizitionarea unei companii de energie regenerabila cu active la nivel mondial, inclusiv in Romania;
- Asistenta acordata Premier Energy pentru achizitia indirecta a doua companii de distributie a energiei electrice in Moldova.
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ness project
Acvatot 2019
quadratum
siniat
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
strabag nivel 1
theda mar
concelex
rigips
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander