Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AmCham: Taxa pe cifra de afaceri va fi acoperita prin taierea investitiilor firmelor
AmCham: Taxa pe cifra de afaceri va fi acoperita prin taierea investitiilor firmelor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Sep 2023 12:12
In baza semnalelor primite de la companii si a analizelor facute, AmCham Romania atrage atentia ca taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei romanesti, din multiple motive:
1. Pentru companii, o astfel de taxa este o taxa pe investitii, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperita prin taierea investitiilor. Desi companiile membre AmCham Romania au inceput anul optimiste, cu planuri de extindere si investitii atat pe termen scurt, cat si mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate in spatiul public, lipsa de transparenta si dialog structurat pe masuri concrete avute in vedere, genereaza impredictibilitate pentru investitorii romani si straini deopotriva. Planurile de investitii sunt momentan sistate-amanate.
2. Dincolo de impactul la nivelul fiecarei afaceri, noua taxa va reduce potentialul Romaniei de a atrage noi investitii de amploare, cu valoare adaugata mare si afecteaza oportunitatea Romaniei de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate sa participe la reconstructia Ucrainei.
3. Preluarea unor masuri fiscale aplicate in alte jurisdictii trebuie sa tina cont si de nivelul de digitalizare si de capacitatea de colectare a administratiei. In lipsa unei performante la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care platesc deja, nu face decat sa creasca dezechilibrele, concurenta neloiala si frustrarea in randul bunilor platnici. Reiteram apelul nostru pentru modernizarea si digitalizarea administratiei fiscale si pentru inchiderea tuturor cailor de abuz permise de legislatia actuala.
4. Pe langa investitii, sever afectate de o eventuala taxa pe cifra de afaceri vor fi si exporturile, capitol la care oricum Romania inregistreaza dezechilibre majore si in adancire.
5. Totodata, start-up-urile cu care ne mandrim ca tara si pe care le vedem si ni le dorim sa fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxa pe cifra de afaceri, subminandu-li-se puterea de capitalizare si eforturile de internationalizare.
6. Nu in cele din urma, desi conceptual este o taxa aplicata companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil si consumatorii finali prin scaderea puterii de cumparare si cresterea inflatiei.
In analiza impactului unei companii in Romania si in orice tara, trebuie avuta in vedere intreaga amprenta fiscala, adica suma tuturor taxelor si impozitelor fiscale si parafiscale platite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.
AmCham Romania subliniaza nevoia ca orice masuri de politica fiscal-bugetara sa asigure un echilibru intre obiectivele de atingere a tintelor bugetare, echitate si asigurarea unui climat investitional predictibil, transparent si competitiv.
In numele celor peste 540 de membri, companii americane, internationale si romanesti, urmarim cu atentie dezbaterile pe marginea schimbarilor de politica fiscala si ramanem deschisi pentru un dialog de substanta pentru a transmite decidentilor impactul masurilor preconizate asupra economiei reale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
FRONTALE
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
strabag nivel 1
rigips
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
leviatan
BALTIC
theda mar
noark
viarom
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu