Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BCR: Planurile firmelor includ dezvoltarea e-commerce si noi investitii in extindere
BCR: Planurile firmelor includ dezvoltarea e-commerce si noi investitii in extindere
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Apr 2021 08:20
Banca Comerciala Romana (BCR) a prezentat rezultatele unui studiu dedicat programului IMM Invest, care expune efectele pandemiei asupra derularii activitatii si provocarile cu care s-au confruntat IMM-urile, dar si impactul accesarii creditelor pentru capitalul de lucru si a celor pentru investitii. Studiul a fost realizat cu sprijinul antreprenorilor care au ales BCR ca banca partenera in cadrul programului IMM Invest. Rezultatele indica faptul ca cele mai mari probleme cu care acestia s-au confruntat in ultimul an au tinut de scaderea comenzilor, de teama angajatilor privind pandemia si nevoia mentinerii unui mediu de munca sigur si sanatos, dar si de dificultatea de a sustine atat costurile fixe, cat si pe cele variabile, pentru furnizorii de materii prime.
Datele din studiu evidentiaza planurile antreprenorilor in 2021, care includ dezvoltarea strategiei de e-commerce si prezenta online, investitiile in extinderea afacerii si imbunatatirea promovarii. De asemenea, studiul arata adeziunea mediului de business la faptul ca adaptarea afacerilor la contextul pandemic s-a realizat prin dezvoltare de noi produse si servicii, dar si prin integrarea activitatii in mediul online.
„Ne preocupa sanatatea financiara si starea de bine a clientilor si, de aceea, am realizat un studiu dedicat IMM Invest, prin care am vrut sa aflam nu doar provocarile din business, ci si impactul emotiilor traite in ultimul an. 2020 ne-a aratat tuturor rezilienta antreprenorilor si a mediului de business din Romania, care au gasit solutii pentru a-si proteja sau chiar creste afacerile. Dupa un an in care cuvintele de baza au fost sanatatea, digitalizarea, eficienta si colaborarea, suntem mai conectati, si, prin urmare, mai puternici, si privim cu optimism catre viitor. Ne bucuram ca am facut echipa impreuna, ca am ajutat la salvarea cat mai multor locuri de munca si ne continuam misiunea de a oferi solutii de sprijin pentru clientii nostri. Lansam astazi noul ghid practic IMM Invest 2021 si reconfirmam angajamentul de a oferi tuturor antreprenorilor indrumare din partea echipei BCR, indiferent daca vor primi credit sau nu”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comerciala Romana.
Datele din studiul BCR ofera o mai buna intelegere a mediului antreprenorial si a masurilor aplicate in contextul pandemiei pentru sustinerea afacerilor:
- 96% dintre clienti microintreprinderi si 97% dintre clientii IMM au spus ca au acordat mai multa atentie educatiei pentru sanatate in interiorul companiei;
- 95% dintre clientii micro au acordat o mai mare atentie gestionarii costurilor: 46% dintre acestia au eficientizat costurile cu materialele de productie, 31% au taiat din zona de utilitati si 28% dintre ei au redus din costurile de marketing;
- 92% dintre clientii IMM s-au preocupat de o mai buna gestionare a costurilor, 36% eficientizand zona de costuri de materiale de productie, 34% reducand costurile de utilitati si 28% dintre ei operand taieri din bugetul de marketing;
- 64% dintre clientii micro si 61% dintre respondentii clienti IMM s-au orientat spre noi parteneriate, atat cu furnizorii de servicii, cat si in ceea ce priveste interactiunea cu bancile si statul pentru accesare de fonduri.
In ceea ce priveste perceptia despre programul IMM Invest, companiile care au accesat fondurile au declarat ca aveau nevoie de ele pentru salvarea afacerilor, 22% dintre respondentii clienti microintreprinderi declarand ca ar fi avut nevoie de o suma in plus, ce variaza intre 2.000 euro si 20.000 euro, in timp ce 17% dintre clientii IMM aveau nevoie de o extra suma, intre 51.000 euro si 150.000 euro pentru plati, investitii si capital de lucru.
Studiul BCR a fost realizat pe un esantion de 207 clienti, microintreprinderi si IMM-uri, iar culegerea datelor s-a realizat in doua etape: intr-o cercetare cantitativa, care s-a desfasurat in perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, la care au participat 59 de clienti IMM-uri si 148 de clienti microintreprinderi, si printr-o cercetare calitativa, in perioada februarie-martie, la care au luat parte 123 de companii, 31 de IMM-uri si 92 de microintreprinderi, dintre cele care au participat si la cercetarea cantitativa.
In 2020, in cadrul programului IMM Invest, BCR a acordat finantari in valoare totala de 1,24 miliarde de lei pentru 1.810 companii - 1.190 microintreprinderi si 620 IMM-uri. Majoritatea creditelor au fost acordate pentru capital de lucru, sectoarele sustinute fiind comert (23%), constructii si materiale de constructii (13%), transport (12%), productie (10%), produse de consum (10%), servicii (8%), HoReCa (4,6%).
Programul IMM Invest permite afacerilor mici si mijlocii afectate de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de catre statul roman prin intermediul Fondului National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ghidul IMM Invest 2021, care poate fi accesat gratuit pe site-ul BCR www.bcr.ro/imm-invest, ofera informatii despre:
- Cum poate fi accesata finantarea prin programul IMM Invest;
- Sfaturi utile pentru finantare;
- Ce pasi trebuie urmati pentru primirea finantarii;
- Avantajele programului si ce produse pot fi accesate;
- Care sunt criteriile de eligibilitate si documente necesare.
Ce tipuri de finantari* pot fi accesate:
Credite pentru investitii pana la maximum 10 milioane de lei pentru companii microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii:
- Maximum 80% garantie de stat aplicata la principal;
- Maturitate: 72 luni;
- Perioada de gratie: maximum 18 luni;
- Dobanda: ROBOR 3M + 1,99%;
- Garantii colaterale, care, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor achizitionate din credit, acopera in proportie de cel putin 100% din valoarea finantarii.
Credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit in rate) de pana la:
- 500.000 de lei pentru microintreprinderi;
- 1 milion de lei pentru intreprinderi mici;
- 5 milioane de lei pentru intreprinderile mijlocii:
- Maximum 80% garantie de stat aplicata la principal (credite de pana in 1 milion de lei) si maximum 90% garantie de stat aplicata la principal (credite de pana in 5 milioane de lei);
- Maturitate: 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe inca 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare in rate);
- Dobanda: ROBOR 3M + 2,45%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
viarom
rigips
quadratum
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
concelex
noark
leviatan
siniat
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS
strabag nivel 1
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander