Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Bogdan Chiritoiu: Firmele pot scapa de interdictia de a participa la licitatii publice
Bogdan Chiritoiu: Firmele pot scapa de interdictia de a participa la licitatii publice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 14 Oct 2020 15:34
Firmele sanctionate pentru trucarea licitatiilor publice pot scapa de interdictia de a participa timp de trei ani la proceduri de achizitii publice daca isi recunosc vinovatia, colaboreaza cu autoritatea de concurenta si iau masuri pentru a nu mai incalca legea pe viitor, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la videoconferinta Competition in Constructions, organizata de PRIA Events.
Potrivit legii achizitiilor publice in vigoare, daca o companie a fost implicata in incalcari ale Legii concurentei, aceasta poate fi exclusa de la proceduri de achizitii publice pentru o perioada de trei ani.
In acest sens, Consiliul Concurentei a publicat si o lista cu 35 de companii ce au fost implicate in investigatii privind trucarea unor licitatii in ultimii trei ani. Printre firmele listate se afla si companii din domeniul constructiilor, precum Diferit SRL, Selina, Inspet SA, dar si mari grupuri cu activiati in sectorul energetic, ca Energobit, Electrica sau Electromagnetica.
"Ce am facut noi: impreuna cu autoritatea care reglementeaza achizitiile publice am vrut sa venim in intampinarea autoritatilor contractante, care deruleaza procedurile de achizitii publice, centralizand informatiile pe site-ul nostru, spunand care sunt companiile care au fost sanctionate in ultima vreme de Consiliul Concurentei pentru incalcari legate de licitatii publice. Am dorit sa explicitam cum ar putea companiile sa scape de excludere, pentru ca obiectivul legii este sa avem cat mai multa concurenta la achizitiile publice. Ai gresit, ai incalcat legea, trebuie sa fii pedepsit, noi aplicam o amenda pentru incalcarea Legii concurentei legata de achizitiile publice, vine Legea achizitiilor cu aceasta pedeapsa suplimentara care spune ca trei ani ai interdictie, dar trebuie sa incercam sa avem totusi cat mai multa concurenta. Nu este un obiectiv sa eliminam potentialii participanti", a precizat Bogdan Chiritoiu.
Reprezentantul Consiliului Concurentei a subliniat ca legea prevede metode ca firmele sanctionate sa scape de aceasta interdictie timp de trei ani.
Una dintre posibilitati este colaborarea cu autoritatea de concurenta, fie prin metoda clementei - o companie aduce dovezi si ajuta la rezolvarea cazului, fie prin recunoasterea vinovatiei. "O alta metoda prin care o companie poate scapa de aceasta interdictie de trei ani este sa ia anumite masuri sa evite incalcari ale Legii concurentei pe viitor, sa-si faca programe de conformare, sa-si pregateasca personalul sa stie ce inseamna Legea concurentei, sa evite sa o incalce, sa aiba un mecanism de monitorizare a angajatilor, deci un program de conformare. Deci, pe o varianta sau alta, companiile sanctionate de noi pot scapa de aceasta interdictie de trei ani de a participa la licitatie", a mai spus Bogdan Chiritoiu. 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

elmas_1octALLBIMCOVID-19AUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere