Agenda Constructiilor
Duminica, 31 Mai 2020
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CC: Grad de concentrare de 80% pe piata avizelor de ipoteca si garantii mobiliare
CC: Grad de concentrare de 80% pe piata avizelor de ipoteca si garantii mobiliare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Mar 2019 15:53
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca sau a altor garantii reale mobiliare in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM (fosta Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare). Aceste servicii se adreseaza tuturor creditorilor sau persoanelor de pe teritoriul Romaniei, ce solicita efectuarea unei astfel de operatiuni.
Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) este un sistem national electronic de interes public, structurat pe persoane si bunuri, de evidenta a prioritatii in caz de executare silita si de publicitate a actelor si operatiunilor juridice prevazute de lege. Pentru inscrierea in Registru a avizelor de inscriere accesul este restrictionat, numai operatorii autorizati si agentii acestora putand efectua inscrieri.
Piata serviciilor de inscriere a avizelor de ipoteca/alte garantii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenta unui lider care detine o cota de piata de aproximativ 80% In acelasi timp, desi legislatia a fost modificata recent (la sfarsitul anului trecut) acest domeniu ramane caracterizat de o interventie semnficativa a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare si a tarifelor practicate.
Astfel, ancheta sectoriala urmareste sa analizeze modalitatea de functionare a pietei si comportamentele specifice si sa identifice eventualele disfunctionalitati, dar si acele masuri necesare functionarii in parametrii normali din punct de vedere concurential.
Conform legii, Consiliul Concurentei poate efectua investigatii privind un anumit sector economic atunci cand rigiditatea preturilor sau alte imprejurari sugereaza posibilitatea restrangerii sau denaturarii concurentei pe piata. Acest tip de instrument este utilizat atat de Comisia Europeana, cat si de alte autoritati.
 
ACADTeraSteelALLBIMCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere