CE: Economia Romaniei ar putea creste cu circa 2,5% in 2023 si 3% in anul 2024 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 14 Feb 2023 11:59 |
Economia Romaniei ar urma sa inregistreze o crestere de 2,5% in 2023 si de 3% in 2024, in timp ce rata inflatiei se va situa la 9,7% anul acesta si la 5,5% anul viitor, conform previziunilor economie din iarna anului 2023, publicate luni de Comisia Europeana.
Pe baza indicatorilor pe termen scurt, se preconizeaza ca economia Romaniei a fost rezilienta in trimestrul patru din 2022, pe fondul evolutiilor favorabile din sectorul serviciilor si al increderii in economie, si in pofida scaderii continue a productiei din industria prelucratoare.
Pentru 2023, impactul negativ al inflatiei inca ridicate, al inaspririi conditiilor de finantare si al incetinirii altor economii din UE ar urma sa duca la un avans mai redus al PIB-ului real in Romania, la 2,5%.
Implementarea PNNR ar trebui sa contribuie la investitii puternice, care ar urma sa fie principalul motor de crestere. Alte fonduri europene ar urma de asemenea sa sprijine investitiile.
Consumul privat, desi este afectat negativ de inflatia ridicata, ar urma sa creasca, in urma majorarii salariului minim, a pensiilor si a salariilor din sectorul public, precum si a prelungirii plafonului pretului energiei pana in 2025. Exporturile nete ar urma sa ramana negative, pe fondul unei monede puternice si a cererii scazute pe pietele de export.
O redresare la 3% a cresterii economiei este proiectata pentru 2024, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste, a ratelor mai scazute ale dobanzilor si a imbunatatirii perspectivelor externe.
In decembrie, indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator pentru determinarea inflatiei la nivelul statelor membre ale UE) a incetinit in urma preturilor mai scazute la energie si alimente, astfel incat rata medie in 2022 s-a situat la 12%.
Inflatia ar urma sa scada in perioada 2023-2024, dar modest, deoarece presiunile inflationiste raman extrem de ridicate la componentele de baza, cum ar fi serviciile, bunurile industriale non-energetice si produsele alimentare prelucrate.
Indicele armonizat al preturilor de consum ar urma sa se situeze la 9,7% in 2023, inainte de a incetini la 5,5% in 2024, in urma prelungirii plafonului pretului energiei si a preturilor mai scazute ale materiilor prime.
|