Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins
CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Sep 2023 14:17
CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului Euroins. In cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaratii de creanta ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor. Totodata, echipa CITR a realizat inventarierea activelor si a demarat licitatii publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat si a denuntat aproximativ 1.000 de contracte si a inaintat spre analiza judecatorului sindic contractul incheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active si numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordoneaza cele peste 25.000 de litigii in fata instantelor nationale.
„Intr-o procedura precum cea a falimentului Euroins, rolul CITR ca lichidator judiciar este acela de a oferi claritate asupra situatiei companiei, de a descifra contextul in care s-a produs falimentul companiei. In acelasi timp suntem responsabili de a crea cadrul pentru o buna functionare a relatiilor instructionale necesare mecanismelor care vor duce la inchiderea procedurii cu succes. Ca intotdeauna, ne vom realiza acest rol cu transparenta, constienti fiind de impactul falimentului Euroins in economie si asupra oamenilor”, a spus Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
 
Datoriile Euroins
„Tabelul creditorilor contine, pana in prezent, peste 1.100 de declaratii de creanta, iar creantele scadente insumeaza, pana acum, 600 mil lei. Expunerea totala poate ajunge pana la 5 miliarde de lei. O parte din aceasta suma reprezinta datorii potentiale ale unor daune care nu s-au materializat in acest moment si care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestioneaza falimentul Euroins.
Urmatorii pasi in procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluarii patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creantelor, valorificarea activelor, sustinerea in instanta a actiunii in anulare a contractului de reasigurare incheiat cu EIG Re, intocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei si publicarea tabelului definitiv al datoriilor dupa judecarea eventualelor contestatii.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurari, cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA. In martie 2023, Euroins detinea circa 27% din piata RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polite RCA Euroins erau in vigoare, iar in momentul actual, 1,6 milioane inca sunt inca valabile.
 
Scurt istoric
La data de 09 iunie 2023, instanta a dispus deschiderea procedurii de faliment a EUROINS, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestioneaza lichidarea companiei prin urmatoarele demersuri: identificarea activului si pasivului companiei falimentare si recuperarea sumelor pe care compania este indreptatita sa le obtina pentru a le oferi mai departe creditorilor sai, fie angajati, pagubiti sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificarii cauzelor falimentului si, daca este cazul, formularea unor actiuni la judecatorul sindic de atragere a raspunderii persoanelor responsabile.
 
Informatii utile pentru asiguratii Euroins
Politele de asigurare emise de Euroins inceteaza, conform ultimelor modificari legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 Februarie 2024 pentru asigurarile de garantii, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Pana la aceste date, toti asiguratii Euroins sunt obligati sa incheie polite noi de asigurare.
Orice persoana pagubita poate adresa FGA o cerere de despagubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA in maximum 90 de zile de la data la care hotararea de faliment va ramane definitiva, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data la care i s-a nascut dreptul de recuperare a datoriei
Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare, va fi necesara formularea unei cereri de plata la FGA.
Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins inca pot depune declaratie de creanta, conform legii.
Persoanele care vor obtine o sentinta impotriva Euroins pot depune declaratia de creanta la Tribunalul Bucuresti in 10 zile de la obtinerea acesteia.
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
quadratum
ness project
EDIT-Structural
leviatan
konsent
viarom
CDS
rigips
theda mar
MAKITA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander