COLLIERS lanseaza Evaluari 360°, solutie de servicii de evaluare pentru firme |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 07 Dec 2021 11:23 |
In continua dezvoltare, Colliers raspunde provocarilor actuale si nevoilor viitoare pe piata de evaluare din Romania cu serviciul Evaluari 360°, o noua linie de business axata pe servicii integrate de evaluare, atat pentru proprietati imobiliare, cat si pentru companii, bunuri mobile sau active necorporale. Astfel, departamentul de Valuation and Advisory Services al Colliers isi completeaza echipa de specialisti prin numirea lui Bogdan Mitroi, profesionist cu peste 10 ani in piata de evaluare, in pozitia de director specializat pe Business Valuation si Fixed Assets, si a Alexandrei Duma, care a acumulat o experienta ampla de 15 ani in domeniul analizei financiare, in pozitia de Project Manager pentru servicii de evaluare si consultanta.
Oferind o solutie completa si actionand ca un punct de contact comun pentru toate partile implicate in proces, serviciul Evaluari 360° se bazeaza pe trei linii de business care acopera toate segmentele principale ale pietei de evaluare - Business Valuation, Fixed Assets si Intangible Assets -, completand astfel expertiza ampla pe care Colliers o are in evaluarea imobiliara. In ultimii cinci ani, Colliers a evaluat peste 500.000 de proprietati comerciale si rezidentiale in valoare totala de 40 de miliarde de euro.
„In ultimi ani, observam nevoia din ce in ce mai mare a clientilor pentru servicii de evaluare destinate nu doar proprietatilor imobiliare, ci si altor tipuri de active, atat corporale, precum masini, echipamente si instalatii, cat si intangibile, cum sunt contractele, marcile, drepturile de folosinta, datoriile sau creantele. Scopul evaluarii nu mai este nici el doar pentru garantarea imprumutului, ci multi clienti solicita evaluari pentru recunoasterea contabila a unor active sau pentru zona de M&A, transfer pricing sau alocare a pretului de achizitie, care este obligatoriu de efectuat intr-o anumita perioada de timp dupa achizitie de catre companiile care preiau majoritar sau integral o alta entitate”, explica Bogdan Mitroi, Director in cadrul departamentului Valuation and Advisory Services al Colliers.
Principiul de baza de la care a pornit conceptul Evaluari 360° este de a concentra, in aceeasi echipa, profesionisti care sa acopere toate tipurile de evaluare de care ar putea avea nevoie clientii si care sa poata lucra in paralel intr-un proiect consolidat, iar aceasta abordare se traduce in economie de timp si mai putin efort redundant pentru client.
„Din experienta de pana acum, partea administrativa de selectare a unui consultant pentru un serviciu de evaluare reprezinta pana la 10% din efortul necesar de la initierea procesului si pana la obtinerea rezultatelor. Atunci cand un client are nevoie de mai multe tipuri de evaluari, va trebui sa initieze cate un proces de selectie pentru fiecare dintre aceste servicii. Prin Evaluari 360° oferim posibilitatea ca toate serviciile sa fie contractate in cadrul aceluiasi proces, dintr-un singur loc. In ceea ce priveste munca efectiva de evaluare, colectarea si analiza informatiilor necesare reprezinta o faza in care efortul din partea clientului este cel mai sustinut, reprezentand peste 50% din implicarea acestuia in proces. Iar multe dintre aceste informatii sunt comune si necesare pentru toate tipurile de evaluare. De exemplu atunci cand se solicita o evaluare a proprietatilor imobiliare detinute de o companie si o testare de depreciere pentru echipamentele acesteia, informatiile despre proprietatile imobiliare sunt necesare pentru ambele analize. Daca cele doua analize sunt facute de profesionisti din aceeasi echipa, efortul de a furniza informatiile pentru proprietatile imobiliare este redus la jumatate”, completeaza Raluca Buciuc, Director and Partner of Valuation and Advisory Services in cadrul Colliers.
Mai mult, legatura dintre evaluatorii din echipa este imediata, ceea ce creeaza sinergii interne care se traduc in final intr-un cost mai scazut si posibilitatea oferirii unui onorariu competitiv pentru clienti. Iar un alt aspect pe care Colliers il are in vedere este si corelarea interpretarilor si ipotezelor de evaluare pentru diferite tipuri de active contributoare la aceeasi afacere, evitand astfel eventualele diferente de interpretare si agregare a informatiilor care pot genera inconsecvente pentru clienti.
Doi experti cu experienta in cadrul companiilor din Big 4, Bogdan Mitroi si Alexandra Duma, completeaza echipa Evaluari 360°
Cu o abordare multidisciplinara, echipa Colliers Evaluari 360° are solutii si pentru determinarea valorii capitalului propriu al societatii, a valorii unei investitii financiare intr-o companie sau a unei linii de afaceri, determinarea valorii activelor necorporale, testarea deprecierii (pentru fondul comercial, imobilizarile necorporale, activele imobilizate), oferind si asistenta in pregatirea si analiza planului de afaceri.
Dupa 6 ani intr-o echipa de evaluare Big 4 in departamentul de consultanta in tranzactii, Bogdan Mitroi s-a alaturat recent echipei Colliers pentru a coordona zona de Business Valuation si Fixed Assets din cadrul serviciului Evaluari 360°. Experienta lui de peste 10 ani in piata de evaluare imobiliara, atat in domeniul bancar, cat si in cel al consultantei in diferite scopuri (garantii de credite, tranzactii, alocarea pretului de achizitie, lichidare, raportare financiara, fiscal), acopera toate tipurile de evaluari din Romania, de la afaceri, active intangibile, chirii, cladiri si proiecte comerciale si de birouri, dezvoltari rezidentiale, terenuri, spatii industriale, centre comerciale, si pana la hoteluri si agrement. De asemenea, s-a specializat si pe evaluarea echipamentelor si bunurilor mobile din diferite industrii, precum petrol si gaze, productie, industria metalurgica, auto sau energie.
El are o diploma de master in Energetica si o diploma de licenta in Inginerie Electronica si este membru ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania) cu certificari in evaluarea de afacere si active necorporale, proprietati imobiliare si bunuri mobile. De asemenea, este membru acreditat ANEVAR pe evaluare imobiliara (MAA-EPI) si verificator de evaluare certificat pentru evaluare de bunuri imobile (VE-EPI), iar din 2016 este si lector ANEVAR pe evaluari de bunuri imobile.
Anterior pozitiei de Project Manager pentru servicii de evaluare si consultanta pe care o ocupa in prezent in cadrul Colliers, Alexandra Duma a ocupat o pozitie de manager pentru Departamentul de Strategie si Tranzactii intr-o companie Big4, concentrandu-se pe misiuni de modelare si evaluare a afacerilor din diverse sectoare (asigurari, productia de biomasa si agricultura, comert cu amanuntul, petrol si gaze, industria auto, industria metalurgica si miniera, santiere navale, gestionarea activelor, comert electronic, distributie de produse optice).
A acumulat 12 ani de experienta in cercetarea pietelor financiare si in analiza si managementul portofoliilor, fiind implicata si in proiecte de IPO-uri pe piata locala de capital. Alexandra Duma este detinatoare a certificatului CFA din 2014, iar in calitate de specialist in investitii si membru al Comitetului de investitii al fondului de pensii, a lucrat alaturi de directorul de investitii in desfasurarea operatiunilor de zi cu zi ale departamentului de investitii.
Combinand experienta vasta din industrie cu expertiza tehnica si financiara, echipa de Evaluari 360° poate oferi, in orice scop, asistenta si servicii de evaluare pentru toate tipurile de active, de la bunuri imobiliare comerciale, evaluarea afacerilor si a activelor necorporale, masini, echipamente si instalatii si pana la analize pentru pietele de capital. Colliers este lider de piata in domeniul serviciilor de evaluare in sectorul imobiliar, acoperind peste 60% din totalul proprietatilor rezidentiale achizitionate anual prin credite bancare si peste 60% din totalul proprietatilor comerciale si de birouri.
„90% dintre clientii nostri sunt recurenti, le stam alaturi pe parcursul intregului an, si ii ajutam cu informatii specifice despre pozitionarea proprietatilor lor in piata, rapoarte de piata, schimb de informatii despre businessul lor si impactul tendintelor pietei imobiliare etc. Strict tehnic, un proces de evaluare a unei proprietati imobiliare de tip constructie plus teren, de exemplu, dureaza aproximativ doua saptamani, dar noi putem sa livram un raport de evaluare mai repede decat aceasta durata medie datorita cunoasterii amanuntite si la zi a pietei specifice si a proprietatilor pe care le avem in portofoliul nostru de evaluari”, spune Raluca Buciuc.
Piata locala este dominata de evaluari pentru proprietati rezidentiale (case, apartamente) in proportie de circa 70%, urmate de terenuri, cladiri de birouri si industrial, cu cate circa 5%, acest lucru fiind o consecinta a faptului ca evaluarile pentru garantarea imprumutului detin cea mai mare cota de piata din punct de vedere al scopului evaluarii. Totodata, in ultimii ani piata dezvoltarilor imobiliare a atras din ce in ce mai multi investitori locali si externi care isi diversifica investitiile prin cumpararea de actiuni sau parti sociale in companii locale de dezvoltare imobiliara, iar o astfel de investitie trebuie insotita de o evaluare a companiei achizitionate sau a pachetului de actiuni/parti sociale cumparate. Pe langa cerintele fiscale, in astfel de cazuri necesitatea evaluarii vine din doua directii: nevoia unui substrat de negociere sau confirmare a pretului de tranzactionare si/sau nevoia unei analize de specialitate si corelarea cu randamentele de piata asupra entitatii in care se investeste.
|