DELOITTE: Accesul direct al autoritatilor la datele financiare ale firmelor va creste |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 06 Mai 2022 09:10 |
Transformarea digitala a administratiilor fiscale si noile reglementari care pun un accent tot mai mare pe transparenta raportarilor legate de plata taxelor determina companiile din intreaga lume sa implementeze sisteme informatice de ultima generatie, de tip Next Generation Entreprise Resource Planning (NextGen ERP), astfel ca 24% dintre acestea utilizeaza deja astfel de solutii, iar 86% sunt in curs de implementare, reiese din studiul Deloitte Tax Transformation Trends - Technology in Focus. Aceasta evolutie are loc in contextul in care 70% dintre companiile participante anticipeaza ca accesul direct al autoritatilor fiscale la sistemelor lor financiare va creste in urmatorii trei ani.
Reprezentantii companiilor estimeaza ca procesul se va intensifica odata cu implementarea celor doi piloni ai reformei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), convenita prin acordul semnat de aproape 140 de state in anul 2021, respectiv impozitul minim pe profit la nivel global si distribuirea profiturilor intre jurisdictiile de provenienta. De altfel, 60% dintre companiile care lucreaza deja intr-un sistem NextGen ERP sustin ca acesta le permite sa realizeze analize mai sofisticate, necesare in contextul noilor reglementari. Prin comparatie, in companiile care nu au implementat inca un astfel de sistem, capacitatea de analiza este de aproape trei ori mai redusa.
Din aceste considerente, trei sferturi dintre companii se asteapta ca echipele lor sa aloce mai mult timp pentru a se asigura ca sistemele interne sunt configurate corect pentru tine pasul cu cerintele de conformare fiscala.
„Trecerea la administrarea fiscala digitala avanseaza rapid la nivel global, pe fondul evolutiilor din economie, autoritatile fiind tot mai preocupate sa identifice corect si la timp operatiunile taxabile, aspect care influenteaza direct dezvoltarea tehnologiilor in acest domeniu. Noile cerinte de raportare fiscala se bazeaza pe schimbul automat de date intre contribuabili si autoritati, astfel ca modernizarea sistemelor interne, care are drept consecinta imbunatatirea calitatii datelor financiar-contabile, devine esentiala pentru o conformare corecta. Si in Romania, odata cu implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) si a celorlalte instrumente care fac parte din procesul de digitalizare a administratiei fiscale, precum e-Factura sau e-Transport, companiile au constientizat ca trebuie sa isi adapteze sistemele interne pentru a furniza autoritatilor datele necesare corect, la timp si in formatul solicitat”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.
Trei sferturi dintre participantii la studiu (75%) spun ca intentioneaza sa utilizeze, in urmatorii doi ani, artificial intelligence (AI) si machine learning (ML) pentru a gestiona obligatiile fiscale, in special pentru adaptarea in timp real a raportarii la cerintele in schimbare, clasificarea datelor fiscale si imbunatatirea calitatii acestora. Cu toate acestea, preocuparile legate de administrarea inadecvata a datelor pot ingreuna eforturile companiilor de a dezvolta astfel de sisteme de raportare, sustin 60% dintre participanti. Alti factori care limiteaza utilizarea AI si ML sunt rezistenta interna la schimbare (71%) si insuficienta personalului calificat (62%), mai reiese din studiu.
Pe de alta parte, patru cincimi dintre respondenti (79%) declara ca intentioneaza sa apeleze la furnizori externi pentru procesele legate de functii fiscale specifice, dar majoritatea (74%) au in plan sa reintegreze cel putin o parte din operatiuni pe masura ce isi dezvolta capacitatile interne necesare pentru a le gestiona in mod eficient.
La realizarea studiului Deloitte Tax Transformation Trends - Technology in Focus au participat peste 300 de directori executivi, responsabili cu raportarile fiscale, din companii multinationale, cu venituri anuale de peste 750 de milioane de dolari, active in zece tari din intreaga lume, respectiv Australia, Belgia, Canada, China, Germania, Japonia, Olanda, Elvetia, Marea Britanie si SUA.
|