Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - DELOITTE: Sectorul imobiliar domina piata M&A, cu 29% din valoarea tranzactiilor
DELOITTE: Sectorul imobiliar domina piata M&A, cu 29% din valoarea tranzactiilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Feb 2022 11:32
Investitorii strategici au fost cei mai activi cumparatori pe piata locala de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din 2021, cu peste 60% din numarul total de tranzactii, urmati de investitorii institutionali si privati (20%) si de firmele de private equity (17%), conform unei analize efectuate de Deloitte Romania. Dintre investitorii strategici straini implicati in tranzactii pe piata locala, cei mai multi sunt din Franta (18%) si Austria si Germania (16%). Alte tari care au fost printre cele mai active pe piata locala in anii anteriori, cum ar fi SUA si Regatul Unit al Marii Britanii, au avut investitori implicati in 2021 in doar 8%, respectiv 3% din numarul tranzactiilor. Datele se refera la cele 137 de tranzactii cu valoare de peste 5 milioane de euro anuntate in 2021, conform analizei Deloitte Romania, volum care marcheaza un nivel record al pietei in 2021. Din punctul de vedere al valorii totale estimate, calculate atat pentru tranzactiile cu valori comunicate, cat si pentru cele cu valori nedivulgate, piata locala a fost de aproximativ 4-4,4 miliarde de euro.
Printre tranzactiile in care cumparatorii au fost investitori strategici din Franta se numara preluarea Duraziv de catre Saint-Gobain si preluarea Frigotehnica si a Megatech Trading & Consulting de catre VINCI Energies. Investitorii strategici din Austria si Germania au fost activi in principal in sectorul imobiliar, fiind implicati in tranzactii precum preluarea Bucharest Financial Plaza de catre Immofinanz sau preluarea cladirii The Light One de catre UNIQA Real Estate GmbH.
Tranzactiile de M&A din 2021 cu valori cumulate notabile au fost inregistrate in sectorul imobiliar (29% din valoarea totala a pietei, in scadere fata de 37%, in 2020), urmat de energie (14%, in scadere de la 22%, in 2020) si tehnologie (11%, in scadere fata de 19%, in 2020). O scadere semnificativa a fost vizibila in domeniul sanatatii, care a reprezentat 2% din valoarea totala a tranzactiilor din Romania in 2021, similar cu nivelul din 2020, de 1%, dar la distanta mare de 12%, cat a reprezentat in 2019 si 2018.
„Este demn de remarcat faptul ca peste 50% dintre tranzactiile monitorizate in 2021, atat ca numar, cat si ca valoare, sunt reprezentate de preluari ale unor jucatori locali de catre alti jucatori locali. Acesta este un indicator al maturitatii pietei de M&A din Romania, o piata in care jucatorii locali au un cuvant tot mai important de spus. Sper si ca tot mai multe companii locale vor face achizitii in afara tarii, pentru o dezvoltare regionala. Mai merita subliniat faptul ca valoarea medie a tranzactiilor a fost de 27 de milioane de euro in 2021, ceea ce atesta faptul ca piata de profil din Romania este efervescenta, dominata de tranzactii mici si medii, tendinta care cel mai probabil se va mentine, avand in vedere nivelul de dezvoltare a unui numar important de companii active local”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Efectele crizei generate de pandemia de COVID-19 au fost minore, valoarea pietei locale mentinandu-se relativ constanta din 2018 pana in prezent, spre deosebire de efectele crizei financiare, care au dus la prabusirea pietei de la aproximativ 5,5 milioane de euro, in 2008, la 1,3 milioane, in 2009, si 0,9 milioane de euro, in 2010.
Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
konsent
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
CDS
GEWISS
VEGO
SIGM
EURO BUILD
leviatan
noark
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
DRS
AED
rigips
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Acvatot 2019
theda mar
Ubitech
SSAB
quadratum
EDIT-Structural
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<