Agenda Constructiilor
Luni, 03 Octombrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Euro Insol preia administrarea Romelectro si renegociaza finalizarea CTE Iernut
Euro Insol preia administrarea Romelectro si renegociaza finalizarea CTE Iernut
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Aug 2022 12:43
Prin incheierea de sedinta din data de 28 iulie 2022, pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul 909/3/2022, Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar al debitoarei Romelectro SA, cel mai mare contractor general din Romania pe lucrari de producere, transport, distributie si furnizare energie electrica.
Infiintat in 1971 Romelectro a participat activ pe partea de proiectare si inginerie la punerea in functiune a peste 15.000 MW in centrale electrice conventionale (hidro, carbune, gaz) si nucleare, ceea ce reprezinta aproape 80% din capacitatea totala instalata in Romania. A retehnologizat peste 3.000 MW instalati in centrale hidro si termo, a asigurat inginerie si design pentru punerea in functiune a peste 150 de statii de inalta tensiune si lucrari de proiectare si executie a mai mult de 22.000 km de LEA.
Romelectro a intrat in insolventa la data de 03.02.2022 ca urmare a incapacitatii de plata a datoriei scadente ce se ridica la suma de 227.000.000 lei. Starea de insolvabilitate s-a instalat mult mai devreme, inca din 2019 ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim in domeniul constructiilor si a pierderilor din contractele incheiate cu ROMGAZ, Transelectrica si Hidroelectrica. Pierderile operationale s-au majorat in perioada 2020-2021 pe fondul restrictiilor de deplasare, a regulilor de izolare si limitarii numarului de muncitori pe santiere.
”Preluarea mandatului de administrator judiciar la Romelectro reprezinta pentru noi o mare provocare. Indiscutabil Romelectro este o societate cu un palmares impresionant de lucrari atat in Romania cat si pe alte piete. Romelectro este o societate vitala din perspectiva sigurantei sistemului energetic national, dar cu o situatie financiara precara, cu un sold al datoriilor de doua ori mai mare decat al activelor, cu capitaluri proprii negative si cu pierderi operationale pe toate contractele cu producatorii si transportatorul de energie care au refuzat sa recunoasca costurile reale ale lucrarilor si sa aditioneze contractele cu valoarea actuala a materialelor, echipamentelor si a salariilor. Managementul companiilor energetice la care statul este actionar trebuie sa realizeze ca investitiile sunt mai importante decat profitul. Raportarea cu mandrie patriotica a unor profituri astronomice la care nu au nicio contributie, fiind rezultatul doar al unor conjuncturi de piata, in detrimentul investitiilor ne costa scump si ne va costa si mai scump in anii urmatori.
Este o realitate a ultimilor 30 de ani ca statul ca actionar majoritar la marii producatori de energie nu a reusit sa puna in functiune nici macar un Kw. Avem capacitati de productie hidro si pe carbune cu durata de viata depasita, unele mai vechi de 50 de ani. Nu am fost in masura sa retehnologizam capacitatile existente si nici sa punem in functiune capacitati noi de producere a energiei electrice. Lipsa investitiilor in energie a condus la insolventa marilor contractori: UCM Resita, ISPH, Hidroserv, Hidroconstructia, Romelectro. Prioritatea noastra este ca in cel mai scurt timp sa reusim sa renegociem cu Romgaz contractul constructiei centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrala de mare putere de 430 MW, cu regim de functionare in banda, adica 365 zile/an si cu o productie de peste 3.000.000 MWh/an, adica peste 7% din consumul national de energie. Punerea in functiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea pretului la electricitate cu efecte favorabile atat pentru economie cat si pentru populatie.” - a declarat Av. Dr. Remus Borza, practician coordonator Euro Insol.
 
TERAPLASTALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
strabag nivel 1
viarom
BMI_Icopal
CELCO 2020
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
hilti
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere