Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Firmele straine trebuie sa depuna chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale
EY: Firmele straine trebuie sa depuna chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 28 Iun 2021 12:48
Firmele straine inregistrate cu locul conducerii efective in Romania au obligatia ca, pana la 30 iunie 2021 inclusiv, sa depuna la Fisc un chestionar pe baza caruia ANAF urmeaza sa le stabileasca rezidenta fiscala in tara noastra. In urma analizei datelor, Fiscul va anunta firma straina, in cel mult 30 de zile, daca indeplineste sau nu conditia de rezidenta potrivit locului conducerii efective in Romania. Astfel, firma straina va primi, prin posta sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, o notificare in acest sens. Stabilirea rezidentei fiscale este importanta avand in vedere ca firmele vor plati impozitele la cota existenta in statul in care isi au rezidenta fiscala, iar o cota mica de impozit pe profit, asa cum are Romania, inca mai poate face diferenta pana la alinierea acestora, asa cum se prefigureaza la nivel international.
Prin acest chestionar, anuntat inca de anul trecut, dar publicat de-abia in cursul lunii mai 2021, ANAF urmareste obtinerea unor informatii cat mai amanuntite din partea persoanelor juridice straine care activeaza in Romania si au tot aici locul conducerii efective.
Practic, prin completarea acestuia persoanele juridice straine furnizeaza informatii cu privire la numele, starea de inregistrare, forma juridica in statul de inregistrare si obiectul activitatii lor in strainatate. De asemenea, sunt solicitate date privind capitalul social, actionarii si alte participatii la entitatea juridica straina, precum si date de identificare pentru administratori, directori executivi si membri ai consiliului de administratie.
Conform celor mai recente modificari operate Codului Fiscal, o firma straina este rezidenta in Romania daca locul de exercitare a conducerii efective este in tara noastra. Adica daca locul de gestionare efectiva este acela in care, daca nu se dovedeste altfel, entitatea juridica straina desfasoara operatiuni corespunzatoare unor scopuri economice reale si substantiale si in care este indeplinita cel putin una dintre conditiile urmatoare: deciziile economico-strategice necesare pentru gestionarea activitatii entitatii juridice straine in ansamblu sunt luate in Romania de catre directorii executivi si /sau membrii consiliului de administratie, in vreme ce a doua conditie stipuleaza ca cel putin 50% dintre directorii executivi si /sau membrii consiliului de administratie al entitatii juridice straine sunt rezidenti aici.
Cum poate fi demonstrat locul unde se iau deciziile economico-strategice? Prin transmiterea documentelor doveditoare (inclusiv documente corporative ale entitatii straine, dovada functionarii locului de conducere in Romania si contracte incheiate cu directorii executivi) impreuna cu chestionarul.
Autoritatile fiscale romane pot stabili din oficiu sau la cererea altei autoritati, pentru orice companie straina, daca locul ei de conducere efectiva este, de fapt, in Romania. Daca o firma straina va fi considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri la care Romania este parte, rezidenta acestei persoane se va stabili potrivit normelor conventiei de evitare a dublei impuneri aplicabile.
In situatia in care, de exemplu, o societate straina are un depozit de marfa in Romania, este destul de greu de spus la prima vedere, fara o analiza mai ampla, daca respectiva firma straina trebuie sau nu sa isi stabileasca rezidenta fiscala in Romania. Codul Fiscal contine prevederi specifice privind activitatea de depozitare, care poate sa fie incidentala, poate sa fie auxiliara sau parte dintr-o activitate efectiva economica in Romania. Prin urmare, decizia va depinde de cum are loc logistica pentru livrari si achizitii, cum se iau deciziile, cum se modifica marfurile respective (ca structura, impachetare etc.).
De ce este importanta pentru companii stabilirea rezidentei sale fiscale? In primul rand, pentru a sti exact care este cota impozitului pe profit ce trebuie achitat. Astfel, persoanele juridice cu resedinta fiscala romaneasca pot fi supuse impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau 3% (in functie de existenta sau nu a unor angajati) pentru micro-companiile care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1.000.000 EUR sau impozitului de 16% pe profit pentru companiile a caror cifra de afaceri depaseste pragul de 1.000.000 EUR. In al doilea rand, pentru a evita eventualele amenzi, penalitati si dobanzi de intarziere in cazul in care o firma cu rezidenta fiscala in Romania nu se achita de obligatiile sale de inregistrare in scopuri fiscale, declarare si plata a impozitelor.
Nu trebuie omis nici faptul ca orice modificare a rezidentei fiscale poate determina intrarea in spectrul de raportare a Directivei 2011/16 a Consiliului Uniunii Europene privind regimurile fiscale transfrontaliere, cunoscuta sub numele de DAC6, ce implica o serie de obligatii suplimentare supuse unor sanctiuni semnificative pentru nerespectare.
Prin urmare, in aceste ultime zile companiile ar trebui sa se grabeasca sa completeze acest chestionar. Altfel, societatea poate sa se afle intr-o situatie neclara si se poate expune unor sanctiuni in cazul unui control al ANAF, chiar daca legislatia nu prevede sanctiuni directe legate de chestionar.
 
Autor: Miruna Enache, Partener, Coordonatorul Departamentului de asistenta fiscala in tranzactii, EY Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
AED
GEWISS
rigips
MAKITA
ELECTROGRUP
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
VEGO
konsent
SIGM
strabag nivel 1
leviatan
EDIT-Structural
Arduro
EURO BUILD
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
DRS
SSAB
quadratum
concelex
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<