Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Managerii se tem ca recesiunea va fi mai grava decat criza financiara
EY: Managerii se tem ca recesiunea va fi mai grava decat criza financiara
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Ian 2023 12:42
Marea majoritate a directorilor executivi (98%) se pregatesc pentru o recesiune economica caracterizata de tensiuni geopolitice, de intreruperea lantului de aprovizionare si de incertitudini legate de COVID-19, dar par sa fie impartiti in ceea ce priveste durata, profunzimea si gravitatea acesteia. Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului EY CEO Outlook Pulse - ianuarie 2023, care subliniaza incertitudinea care pare sa defineasca mediul de afaceri in 2023.
Sondajul, care a inregistrat opiniile a 1.200 de directori generali din intreaga lume cu privire la perspective, provocari si oportunitati, a constatat ca 48% dintre acestia prevad o incetinire moderata a economiei globale, in timp ce mai mult de jumatate (55%) dintre cei care se pregatesc pentru o incetinire persistenta se tem de o recesiune mai grava decat criza financiara globala din 2007-2008 in ceea ce priveste durata si gravitatea acesteia.
Pentru prima data din 2020 (sondajul inaugural CEO Outlook), politicile restrictive in materie de reglementare, comert si investitii (28%) au depasit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondentii CEO si-au modificat planurile de investitii. Ca urmare a acestor provocari geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenti isi revizuiesc planurile, 44% dintre ei amanand o investitie planificata si aproape o treime (32%) oprind cu totul investitiile planificate.
Aproape o treime (32%) dintre respondenti considera ca incertitudinea legata de directia politicii monetare si cresterea costului capitalului reprezinta cele mai mari riscuri pentru cresterea viitoare a afacerii lor. Desi ingrijorarile legate de incertitudinea legata de COVID-19 s-au diminuat, aproape o treime dintre directorii executivi (32%) inca o mentioneaza ca fiind un risc cheie pentru compania lor (in scadere de la 43%, in octombrie 2022).
In pofida perturbarilor economice tot mai puternice, alimentate de consecintele geopolitice ale razboiului in curs, Romania, desi situata la granita cu Ucraina, continua sa contracareze tendintele si este de asteptat sa inregistreze un avans al PIB de o singura cifra in 2023. Asta nu inseamna, totusi, ca directorii generali din Romania vor fi izolati de recesiunea economica globala. Faptul ca 89% dintre respondenti iau in considerare incheierea de tranzactii, sub o forma sau alta, in urmatoarele 12 luni, rezoneaza puternic cu activitatea observata pe piata romaneasca, care a inregistrat o crestere a numarului de tranzactii in 2022 si nu exista inca niciun semn de incetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui sa isi reevalueze acum fundamentele afacerii, sa se concentreze pe principalele puncte forte si sa ia deciziile necesare pentru a accesa oportunitati care sa contribuie la cresterea organizatiei”, Peter Latos, Head of Consulting, Strategy and Transactions for EY Romania
 
Liderii de companii vad tranzactiile si investitiile in sustenabilitate si in oameni ca pe niste cai de crestere
In ciuda perspectivelor negative, liderii de companii sunt in cautare de oportunitati pentru a obtine un avantaj competitiv. Incheierea de tranzactii de un fel sau altul ramane o prioritate pentru respondenti (89%) in urmatoarele 12 luni, aproape jumatate dintre ei (46%) planuind sa avanseze pe partea de fuziuni si achizitii, 58% cu asocieri in participatie sau aliante strategice si 34% cu cesionari.
Pentru a schimba si mai mult directia si a iesi mai puternici si mai competitivi din recesiune, 39% dintre respondenti planuiesc sa creasca investitiile in sustenabilitate, ca un aspect esential al strategiei si ofertei lor, inclusiv in ceea ce priveste prioritatile de tip net-zero si alte prioritati sociale si de mediu. In plus, mai mult de o treime (36%) intentioneaza sa isi sporeasca investitiile in resursa umana, inclusiv in bunastarea fortei de munca si in dezvoltarea competentelor. Majoritatea directorilor generali respondenti (70%) sunt de acord ca munca flexibila va fi esentiala pentru reducerea fluctuatiei angajatilor si pentru atragerea de noi talente.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
Ubitech
siniat
ERBASU CONSTRUCT
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
konsent
strabag nivel 1
quadratum
viarom
leviatan
CDS
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander