FNGCIMM: Garantii de peste 46 miliarde lei acordate IMM in perioada 2020-2023 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Oct 2023 11:50 |
In perioada 21-22 Septembrie 2023 o delegatie a FNGCIMM S.A - IFN a participat la Frankfurt pe Main, Germania, la reuniunea organizata de catre Asociatia Europena a Institutiilor de Garantare (AECM). Cei peste 45 de participanti din 15 tari, au dezbatut problematica complexa a instrumentelor de finantare si schemelor de sustinere dedicate spatiului rural, Politica Agricola Comuna, regulamentele si programele europene din zona de finantare in sectorul agricol.
„FNGCIMM, in calitate de membru al AECM, a prezentat un status al Programului IMM INVEST PLUS cu focus pe agricultura, derulat pe Cadrul Temporar de Criza Ucraina (AGRO IMM INVEST). Am fost deosebit de incantat sa constat ca amploarea programului IMM INVEST PLUS, eficienta FNGCIMM ca instrument de garantare al statului si rezultatele implementarii, au fost apreciate la nivelul european. A fost remarcata cresterea accelerata a garantiilor pe care le-am acordat incepand cu anul 2020, in principal prin programele guvernamentale IMM INVEST si IMM INVEST PLUS. Rezultatul implementarii acestor programe in perioada 2020-2023, transpus intr-un numar de peste 71.000 de garanti, in valoare de peste 46,4 mld. lei, cu finantari sustinute de peste 54,8 mld. lei, reprezinta un record european. Pentru a confirma ca nu sunt rezultate obtinute doar in contextul crizelor suprapuse, am asumat lansarea unor viitoare programe de garantare, a proiectelor, generic considerate "verzi", conforme cu tendintele, regulamentele si programele europene.” a declarat, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM si vicepresedinte AECM.
Reprezentantul FNGCIMM a abordat, asemanator cu pozitiile reprezentantilor Poloniei, Ungariei si ai Bulgariei, situatia dificila a fermierilor si a procesatorilor romani, ca efect de distorsiune a pietei produselor agricole, in conditiile actuale ale razboiului din Ucraina.
Reuniunea a prilejuit si o sesiune de schimburi de bune practici si informatii privind programele derulate de membrii participanti din Germania, Italia, Polonia si Ungaria, fiind abordate si alte teme de interes, cum ar finantarea agriculturii si a zonelor rurale in Germania, precum si prezentarea bancii de dezvoltare poloneza - BGK. Au fost propuse strategii de investitii in noua Politica agricola comuna - PAC cu exemple din Ungaria, Polonia si Italia, au fost expuse regulile ajutorului de stat in domeniul agricol, sustinerea prin INVEST EU a sectorului agricol, suportul financiar pentru tinerii agricultori prin componente de granturi.
In cadrul sesiunii, au participat alaturi de membrii AECM, reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Comisiei Europene, precum si ai unor importante institutii financiare si banci de dezvoltare din Germania, Polonia si Ungaria.
|