Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - KIWI Finance a acordat credite de 1,7 miliarde lei in 2021, in crestere cu 50%
KIWI Finance a acordat credite de 1,7 miliarde lei in 2021, in crestere cu 50%
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2022 12:10
KIWI Finance, liderul pietei de brokeraj din Romania, a incheiat anul 2021 cu un volum de credite intermediate de peste 1,7 miliarde lei (350 milioane euro), in urcare cu 50% fata de anul anterior si cu 83% fata de anul 2019, avand ca principal motor de crestere creditarea ipotecara, coroborat cu implementarea si lansarea primei platforme digitale de brokeraj de credite - eKIWI.
In acelasi timp, cifra de afaceri a ajuns la 39 milioane lei, cu 57% peste nivelul din 2020 si cu 80% peste anul 2019, iar profitul net a fost de 8 milioane lei, in crestere cu 62% fata de anul precedent si cu 83% fata de anul 2019.
Pe segmente, creditele ipotecare standard au reprezentat 86% din totalul creditelor intermediate, urmate de creditele de nevoi personale cu o pondere de 11%, in timp ce creditele Noua Casa si creditele pentru IMM-uri au avut o cota de 3%. Creditul ipotecar standard a fost principalul factor de crestere, consemnand un avans puternic atat ca volum, cu 48% fata de anul precedent, cat si ca numar de clienti, cu 31% peste nivelul din 2020. Comparativ cu anul pre-pandemic 2019, volumul creditelor ipotecare standard practic s-a dublat.
“2021 a fost cel mai bun an din istoria de 18 ani a companiei. In cei 2 ani de pandemie apetitul si interesul clientilor pentru achiziitii imobiliare a crescut foarte mult, pe fondul dobanzilor foarte mici si al preturilor atractive, si s-a concretizat anul trecut prin volume tranzactionate aproape duble fata de anul 2019. La aceste cresteri accelerate a contribuit de asemenea implementarea si lansarea primei platforme digitale de brokeraj - eKIWI, care a adus la o eligibilitate extinsa si o dublare a eficientei”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.
Implementarea platformei digitale de brokeraj, cu toate instrumentele de eficientizare in spate, a facilitat, printre altele, agregarea preturilor din tranzactiile imobiliare finantate cu creditele ipotecare intermediate de Kiwi Finance, ceea ce a permis lansarea in ianuarie 2022 a Indexului imobiliar Kiwi Finance - primul indice calculat ca pret mediu de vanzare pe metru patrat pe baza tranzactiilor. Astfel, pe baza Indexului imobiliar, s-a observat ca pretul mediu de vanzare pe metru patrat la nivel national a avansat cu aproximativ 13% in 2021, ceea ce inseamna ca influenta cresterii preturilor la imobile la cresterea totala a nivelului creditarii ipotecare a reprezentat mai putin de un sfert.
Odata cu lansarea Indexului imobiliar propriu, Kiwi Finance, care a devenit parte a grupului OLX in 2020, a lansat totodata cea mai cuprinzatoare analiza a pietei imobiliare locale, si in premiera conceptul “Casa si banii in acelasi loc” impreuna cu Storia.ro si OLX Real Estate.
Dezvoltarea KIWI Finance va continua si in 2022 pe cele trei directii majore prezente in strategia companiei din ultimii trei ani: digitalizarea serviciilor KIWI Finance, consolidarea prezentei la nivel national si un portofoliu complet de produse de creditare, coroborat cu concentrarea pe cresterea educatiei si informarii in domeniul imobiliar si bancar prin analizele si studiile privind piata imobiliara si bancara.
“Vedem deja ca acest an este agresat aproape de cativa stimuli majori: razboiul din Ucraina, sanctiunile din Rusia, asaltul inflatiei, griparea sau stoparea rutelor si lanturilor de aprovizionare si aparenta deocamdata recalibrare economica. In acest context orice fel de previziune pare lipsita de fundament, dar putem lucra pe cateva scenarii intr-o dinamica mare totusi. In toata aceasta furtuna, Romania are cativa piloni de stabilitate economica atat in regiune cat si extins la spatiul european, ceea ce pana acum a insemnat printre altele o crestere a dobanzilor mai lenta decat in regiune si o stabilitate remarcabila a cursului de schimb. In acelasi timp, de la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana azi, cererea masurata de intentii de cumparare in scop locativ nu a scazut pe segmentul clientilor aflati in proces de achizitie sau a celor care luasera deja decizia de cumparare. Singurul segment unde am inregistrat scaderi este cel de investitii in imobiliare, insa acesta are si cea mai rapida revenire in piata cand lucrurile se linistesc” , a conchis Anca Bidian.
 
ALLBIMTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
konsent
EURO BUILD
leviatan
SSAB
DRS
CDS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
AED
strabag nivel 1
Ubitech
EDIT-Structural
theda mar
BogArt
concelex
VEGO
GEWISS
MAKITA
noark
SIGM
rigips
Acvatot 2019
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<