Agenda Constructiilor
Duminica, 27 Noiembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ONV LAW: Romania poate atrage investitii de 2 miliarde euro pana la finalul anului
ONV LAW: Romania poate atrage investitii de 2 miliarde euro pana la finalul anului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 26 Iul 2022 12:44
Ca urmare a noului context geopolitic, Romania ar putea atrage noi investitii in volum de pana la 2 miliarde euro pana la finalul anului, conform datelor publice si negocierilor existente in piata la jumatatea anului, analizate de ONV LAW.
Potrivit analizei, Romania avanseaza pe un trend ascendent in ceea ce priveste atractivitatea investitionala, volumul investitiilor straine crescand cu peste 50% pana la jumatatea anului curent, in comparatie cu aceeasi perioada din 2021.
Ucraina a reprezentat pana nu de mult un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut in plan investitii majore de business in tara vecina, in principiu datorita facilitatilor fiscale si a fortei de munca accesibile. Razboiul declansat la inceputul anului a schimbat insa aceste perspective, iar Romania se numara acum printre tarile care absorb o mare parte a capitalului strain disponibil, alaturi de Polonia. Alaturi de noi investitii preconizate, mai multe companii si-au relocat sau au in plan sa isi mute activitatea din Ucraina sau Rusia in tara noastra, ceea ce reprezinta de asemenea noi investitii locale.
 
Capitala, Moldova si zonele din vestul Romaniei sunt preferate de investitori
Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele in care se prefigureaza noi investitii. Zonele care prezinta interes pentru investitori cu capital strain sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat si Crisana, datorita apropierii de vestul Europei, dar si cele din Moldova, din vecinatatea Ucrainei.
Si sectorul agribusiness va inregistra o crestere a investitiilor straine in perioada urmatoare, in special pentru productia de ingrasaminte sau procesare, apreciaza specialistii ONV LAW. Deja 4 companii din Ucraina si Rusia au anuntat relocarea activitatilor in zona de sud a Romaniei.
“Romania se afla intr-o pozitie avantajata in acest moment, asa cum nu a fost de multe ori in istoria sa. Alaturi de siguranta teritoriala, Romania trebuie sa asigure investitorilor straini stabilitate fiscala si predictibilitate, precum si un mecanism birocratic mai flexibil. De asemenea, este necesara o strategie de educatie solida, pentru pregatirea urmatoarelor generatii care vor constitui forta de munca locala. Acesta ar putea fi un moment determinant pentru Romania, pentru multi ani de acum inainte”, declara Radu Nemes, Managing Partner ONV LAW.
Intre companiile care intentioneaza sa investeasca in Romania in perioada urmatoare se numara grupuri originare din Italia, Germania, Franta si SUA, potrivit analizei.
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
OCTOMBRIE
2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 170 (Octombrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
strabag nivel 1
FRONTALE
Ubitech
hilti
leviatan
BMI_Icopal
CELCO 2020
leviatan
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere tamplarie aluminiu