Perioada de prelungire a autorizatiei de construire a fost marita de la unul la doi ani |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Mai 2022 14:05 |
Camera Deputatilor a adoptat, pe 18 mai, un proiect de lege care prevede ca autorizatia de construire se poate prelungi pentru o perioada de 24 luni, fata de 12 luni cat este in prezent, in cazul lucrarilor de constructii care nu pot fi incepute sau nu pot fi executate integral la termenul stabilit.
S-au inregistrat 268 voturi „pentru”, doua „impotriva” si 14 abtineri.
Deputatii au introdus mai multe amendamente la proiectul de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2021 privind instituirea unor masuri pentru derularea Programului national de dezvoltare locala etapa a II-a.
Ordonanta vizeaza crearea unui cadru legislativ care sa permita unitatilor administrativ-teritoriale beneficiare ale etapei a II-a a Programului national de dezvoltare locala sa solicite suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat in vederea finalizarii obiectivelor de investitii.
Potrivit ordonantei, in situatia in care sumele alocate prin contractele de finantare pentru decontarea categoriilor de cheltuieli care se pot finanta prin program de la bugetul de stat nu asigura finalizarea si receptionarea obiectivelor de investitii incluse in Programul national de dezvoltare locala etapa a Il-a, se pot incheia acte aditionale, la solicitarea beneficiarului, prin care se suplimenteaza sumele alocate, in limita creditelor de angajament aprobate Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Documentele justificative trebuiau depuse in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei (2021). Deputatii au adoptat un amendament prin care se prelungeste termenul de depunere a acestor documente. Se acorda 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei.
Si beneficiarii PNDL etapa I aflati in aceasta situatie vor putea sa depuna o astfel de solicitare in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei.
De asemenea, deputatii au modificat Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, marind termenul pana la care se poate prelungi autorizatia de construire.
„Prin exceptie (…), in cazul in care lucrarile de constructii nu pot fi incepute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autoritatii emitente prelungirea valabilitatii autorizatiei cu cel putin 45 zile lucratoare inaintea expirarii acesteia. Prelungirea valabilitatii autorizatiei se acorda gratuit, o singura data si pentru o perioada nu mai mare de 24 luni”, conform noii reglementari.
Conform legii in vigoare, solicitarea de prelungire a valabilitatii autorizatiei se face cu 15 zile inaintea expirarii, iar prelungirea se acorda pentru o perioada de 12 luni.
Deputatii au mai stabilit ca „autorizatiile de construire deja prelungite in limitele legii, aflate in termen de valabilitate la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de acelasi regim”, respectiv mai pot fi prelungite cu o perioada egala cu diferenta pana la 24 de luni.
„Autorizatiile de construire care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, au mai putin de 30 de zile pana la data expirarii termenului de valabilitate se prelungesc de drept cu 90 de zile”, mai prevede textul adoptat.
„In prezent, Legea nr. 50/1991 nu prevede ca posibila prelungirea autorizatiei de construire decat o singura data, cu maximum 12 luni. Blocajele aparute la nivel economic - criza materialelor de constructii, cresterea preturilor, deficitul de forta de munca in constructii la nivel national, perioadele de lockdown sau restrictiile generate de starea de urgenta sau alerta, imbolnavirea lucratorilor - au produs sincope in procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizarii lucrarilor de constructii in termenele estimate in graficele de lucrari. Avand in vedere importanta sectorului constructiilor pentru economia nationala, se impune identificarea de masuri pentru deblocarea proiectelor de investitii publice”, se arata in raportul comisiilor de specialitate la motivarea amendamentelor.
|