Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - RBLS: Fiscalitatea romaneasca face un pas important spre normalitate si actualitate
RBLS: Fiscalitatea romaneasca face un pas important spre normalitate si actualitate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 26 Nov 2020 14:06
Dupa mai mult de trei ani de discutii, analize si evaluari la care au participat atat mediul de afaceri reprezentat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), cat si autoritatile competente (Ministerul de Finante, Senat, Camera Deputatilor), Parlamentul, prin Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat proiectele de modificare a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
Salutam concretizarea dialogului avut in modificari cheie aduse celor doua Coduri, modificari care vor aduce legislatia fiscala romaneasca in linie cu practica europeana, vor creste atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii si vor consolida parteneriatul dintre contribuabili si autoritatile fiscale.
Printre cele mai importante modificari ale Codului fiscal, promovate de mediul de afaceri si adoptate, amintim:
Cheltuielile cu telemunca, deductibile - Cheltuielile angajatorului aferente activitatii desfasurate de salariati in acest regim de telemunca sunt deductibile fiscal. De asemenea, sunt neimpozabile sumele acordate lunar angajatilor care desfasoara telemunca in limita a 400 lei.
Consolidarea fiscala: Pierderile si profiturile fiscale ale societatilor care formeaza un grup se vor putea cumula si impozitul se va aplica asupra diferentei pozitive dintre acestea.
Deducerea integrala a provizioanelor pentru deprecierea creantelor - Provizioanele pentru deprecierea creantelor devin integral deductibile, fiind eliminat pragul actual de 30%.
Recuperarea TVA platita la buget pentru facturi neincasate de la persoane fizice - In cazul creantelor neincasate de la persoanele fizice in termen de 12 luni de la termenul de plata/data facturii, suma TVA aferenta poate fi recuperata.
Totodata, modificarile semnificative aduse Codului de Procedura Fiscala reprezinta un pas important in echilibrarea relatiei dintre contribuabili si autoritatile fiscale. Mentionam cateva dintre cele mai importante schimbari:
Inspectia fiscala: - Se introduce posibilitatea reverificarii unei perioade supuse anterior inspectiei si la cererea contribuabilului, in cazul in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de lege. De asemenea, apare necesitatea suspendarii inspectiei fiscale fara impunere pana la clarificarea cauzei penale.
Activitatea de solutionare a contestatiilor de la ANAF la MFP - Se schimba competenta de solutionare a contestatiilor de la ANAF la MFP, structurile de solutionare a contestatiilor existente la nivelul ANAF fiind preluate in cadrul MFP.
Reexaminarea deciziilor de solutionare a contestatiilor - se introduce posibilitatea reexaminarii deciziilor de solutionare a contestatiilor la solicitarea companiilor in anumite situatii.
„Dupa un proces de consultare lung si uneori anevoios, ne bucuram sa constatam ca fiscalitatea romaneasca face un pas important spre normalitate si actualitate. Modificarea celor doua Coduri a fost laitmotivul discutiilor noastre cu decidentii in ultimii trei ani. Multe dintre modificari au fost sustinute de mediul de afaceri care a contribuit la redactarea lor, oferind practic experienta si cunostintele in beneficiul public. Desigur ca exista arii unde mai pot fi aduse imbunatatiri si, evident, dialogul constructiv al CDR cu autoritatile pe teme fiscale va continua.” a declarat Daniel Anghel, coordonatorul grupului de lucru pe fiscalitate din cadrul CDR.
 
ALLPLANelmas_1octCOVID-19AUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
rigips
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere