Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - S&P reconfirma ratingul suveran al Romaniei si mentine perspectiva stabila
S&P reconfirma ratingul suveran al Romaniei si mentine perspectiva stabila
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 18 Apr 2022 11:40
Agentia Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila.
In opinia agentiei, ratingul Romaniei este sustinut de statutul de membru al Uniunii Europene si accesul robust la finantarea de pe pietele internationale de capital. De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbtiei unui volum important de fonduri europene (Romania fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevazute in Cadrul Multianual al UE si in Facilitatea de Redresare si Rezilienta), precum si de dependenta energetica scazuta a tarii noastre fata de gazele naturale si petrolul din Rusia.
„Guvernul Romaniei aplica masuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice si a razboiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune si Standard & Poor’s, care confirma ratingul de tara si gradul crescut de siguranta pentru investitori mentinand perspectiva stabila”, a subliniat ministrul Adrian Caciu.
Potrivit agentiei, inregistrarea unei cresteri economice sustenabile cumulata cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacitatii productive a economiei Romaniei si pe cale de consecinta la o posibila actiune de imbunatatire a ratingului suveran al tarii noastre.
 
Reducere la jumatate a prognozei de crestere pentru Romania
Totodata, S&P si-a redus la jumatate prognoza de crestere pentru Romania in acest an, pana la 2,1%, cu 2,6 puncte procentuale sub ceea ce preconiza anterior, in conditiile in care estimeaza ca razboiul din Ucraina va avea un efect considerabil asupra economiei romanesti. In paralel, S&P si-a majorat semnificativ estimarile privind rata medie anuala a inflatiei in Romania, care in 2022 ar urma sa fie una de 9%, fata de una de 6% cat estima in luna decembrie 2021, ca urmare a preturilor mai mari la alimente si combustibili, ambele componente fiind agravate de conflictul din Ucraina.
"Efectele principale ale razboiului din Ucraina asupra economiei romanesti vor fi sub forma unei cresteri economice mai slabe in zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, de 3,2% fata de 4,4% cat estima anterior, cresterii preturilor la alimente, combustibili si energie, diminuarii increderii companiilor si consumatorilor precum si a investitiilor private. In consecinta, ne-am redus prognoza de crestere reala a PIB pentru Romania pana la 2,1% in 2022, pe baza asteptatei incetiniri a exporturilor, investitiilor si consumului. Estimam ca ritmul de crestere al Romaniei va urca la 4,5% in 2023 si va ramane la peste 4% in 2024-2025 pe fondul unei cereri si unor investitii solide din partea sectorului privat. Revenirea economiei romanesti in 2023-24 va depinde de capacitatea sa de a abosrbi si a a utiliza eficient finantarea semnificativa disponibila in cadrul Facilitatii de Redresare si Rezilienta", se arata intr-un comunicat oficial transmis de Standard & Poor's.
In ceea ce priveste deficitul guvernamental, prognoza pentru 2022 a S&P este de 6% din PIB. Proiectiile incorporeaza numeroase presiuni fiscale precum cresterea cheltuielilor cu gazduirea refugiatilor ucraineni si majorarea cheltuielilor cu apararea pana la aproximativ 2,5% din PIB in urmatorii ani. La acestea se adauga si majorarea salariului minim cu 10%, alaturi de plafonarea preturilor la electricitate si gaze naturale pentru gospodarii precum si schemele de sprijin pentru marii consumatori. Potrivit S&P, acest soc pe termen scurt va amana procesul de consolidare fiscala pana in 2023, conditia fiind stabilizarea conflictului din Ucraina pana la finele lui 2022.
"In pofida eforturilor atat pe partea de cheltuieli cat si de venituri, precum reducerea celui mai mare deficit de colectare de TVA din UE, ne asteptam ca noile propuneri de cheltuieli inaintea anului electoral 2024 sa conduca la atingerea tintei de deficit de 3% din PIB abia in 2025", mai noteaza analistii de la S&P.
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
SIGM
concelex
CONCEPT STRUCTURE
DRS
AED
noark
GEWISS
EURO BUILD
EDIT-Structural
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
strabag nivel 1
rigips
MAKITA
Arduro
Ubitech
CDS
konsent
ELECTROGRUP
SSAB
theda mar
quadratum
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<