Agenda Constructiilor
Marti, 14 Iulie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - TERMENE: Expirarea sediului obliga autoritatile sa declare compania ca fiind inactiva
TERMENE: Expirarea sediului obliga autoritatile sa declare compania ca fiind inactiva
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 24 Ian 2020 07:17
Cum (re)actionezi atunci cand afli ca partenerul tau de afaceri are sediul social expirat? Primul lucru, ii atragi atentia si, eventual, ii recomanzi un avocat.
Fiti cu ochii in patru si sa verificati intotdeauna - atat la inceputul unei relatii de colaboare, cat si pe parcursul ei - daca societatea cu care tranzactionati este activa din punct de vedere fiscal, daca are un sediu valabil si daca v-a comunicat un cod unic de inregistrare corect. In popor se spune sa ”sufli si-n iaurt” … In termeni juridici se cheama conduita diligenta care poate sa preintampine o serie de probleme si chiar costuri considerabile. Pasivitatea si neatentia se platesc.
Asadar, in momentul cand emiti o factura, potrivit art. 319 alin. (2) din Codul Fiscal, esti obligat sa treci datele de identificare ale Beneficiarului si Prestatorului, inclusiv adresele sediilor principale. Vei fi, deci, nevoit sa verifici si sa confrunti informatiile pe care le ai cu cele existente in baza de date publica administrata de Registrul Comertului. Apropo, poti face asta foarte rapid pe platforma Termene.ro pe pagina de Verificari firme. In cazul in care colaboratorul tau figureaza cu sediul expirat, e necesar sa il atentionezi ca trebuie sa faca procedurile de actualizare. Altfel, societatea risca sa fie supusa procedurii de radiere si dizolvare, initiata de Oficiul Registrului Comertului, conform legii nr. 31/1990. Interesant e ca procedura va fi declansata chiar daca firma respectiva are activitate si efectueaza tranzactii specifice activitatii sale curente. Practic, compania va fi sanctionata pentru pasivitatea sa. Tribunalul in raza careia isi desfasoara activitatea va dispune radierea societatii, lichidarea si dizolvarea ei din evidentele publice. In momentul in care hotararea judecatoreasca ramane definitiva, procedura de lichidare si dizolvare este ireversibila, iar societatea in cauza nu mai poate fi reactivata.
Implicatiile sunt importante si din punct de vedere fiscal. Potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala, atunci cand sediul unei companii este expirat (indiferent daca s-a dispus sau nu radierea), organul fiscal are dreptul sa declare persoana juridica inactiva fiscal. In acest caz, desi societatea ta nu se afla in culpa, daca platesti o factura catre o firma inactiva fiscal, nu vei mai beneficia de dreptul de deducere al TVA, respectiv de dreptul de deducere a cheltuielilor achizitiilor respective.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelVideoConfAC-iulAUTODESKALLBIMCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
CELCO 2020
elmas 2017
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere