Agenda Constructiilor
Joi, 02 Iulie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - VALORIA: Cultura organizationala produce mereu rezultate sustenabile in afaceri
VALORIA: Cultura organizationala produce mereu rezultate sustenabile in afaceri
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 10 Apr 2020 13:07
Pandemie. Distantare sociala. Economii inghetate. Cursuri de schimb fluctuante. Conflicte comerciale. Incertitudine si ingrijorare. In aceasta mare de provocari, companiile arata ca niste ambarcatiuni naufragiate. In timp ce guvernele se lupta cu situatia sanitara critica, firmele sunt intepenite intr-un context economic fara precedent, deoarece, cu mici exceptii, sectoare intregi de activitate, o vreme, nu mai au nimic de facut.
Si totusi, busola care da directie si sens oricarei situatii o detin oamenii, in egala masura cei din ”echipa mare” a companiei si liderii lor. Acestia din urma sunt chemati sa ia decizii care sa asigure supravietuirea companiei pe termen scurt, ajustarea la noul mediu economic pe termen mediu si reinventarea necesara pe termen lung. Solutia? Leadershipul bazat pe valori.
O altfel de filozofie a conducerii
Despre ce e vorba? Leadershipul bazat pe valori este o filozofie de conducere care permite crearea si administrarea unei companii energizate, echipate si organizate pentru a atinge obiective extrem de ambitioase in perioade de stabilitate, dar mai ales in perioade de incertitudine. O astfel de companie se centreaza pe identitate si misiune, deci pe cine suntem ca echipa si cum ne comportam pentru a produce valoare in mod relevant, pentru a contribui in mod sustenabil in comunitate.
Leaderhipul nu inseamna pozitie de putere sau abilitatea de a face oamenii sa satisfaca dorintele celor din conducere. Leadershipul inseamna dobandirea calitatii de a-i reprezenta si influenta pe colegi prin exemplul personal si prin actiuni aliniate valorilor comune, astfel incat oamenii sa actioneze cu incredere unii in altii.
Companiile se nasc, traiesc si dispar prin corelatie cu calitatea leadershipului. Rezultatele companiei depind de eficienta liderilor in crearea viziunii viitorului dorit si in construirea unei culturi organizationale bazate pe valori.
O misiune care onoreaza umanitatea
Liderii ghidati de valori implica, motiveaza si dezvolta cu eficienta oamenii, creand o cultura care faciliteaza schimbarea sustenabila, avand drept rezultat functionarea eficace a companiei, dar si un nivel de inovatie si performanta de exceptie.
Asadar, leadershipul bazat valori este o filosofie de conducere care aduce valoare companiei, consumatorilor, furnizorilor si actionarilor, fara centrarea pe beneficiile speciale ale liderilor sau actionarilor, ci exclusiv pe onorarea valorilor companiei. Acest tip de leadership inseamna generarea valorii doar ca parte a indeplinirii misiunii companiei si pentru a contribui la ”mai-binele” comunitatii, onorand umanitatea.
Numai atunci cand adopta conducerea ghidata de valori liderii se implinesc personal si dau actului de conducere o semnificatie durabila. Prin urmarirea dezinteresata a obiectivelor importante, liderii devin o sursa constanta de inspiratie si au un impact de durata asupra echipelor prin modelul valoros pe care il dau. Oricat ar parea de inalt acest ideal, vorbim, de fapt, despre elementele fundamentale ale unei filozofii de viata de succes.
O altfel de abordare a deciziilor
Sa luam drept exemplu valoarea integritatii. Cand liderii apreciaza integritatea, in companie se propaga credinta ca a fi autentic si onest este important in relatiile sociale si profesionale cu ceilalti. Aceasta credinta ii face pe oameni sa caute modalitati de a-si demonstra integritatea prin cuvinte si actiuni. Astfel, aceasta valoare le ghideaza alegerile prin repere care tin de corectitudine, adevar, respectarea cuvantului dat si a angajamentelor luate.
Alegerile ghidate de integritate se transfera in comportamente observabile si masurabile care construiesc increderea intre colegi, dar si intre angajati si clienti, furnizori si alti parteneri. Suma comportamentelor individuale rezulta in comportamentul colectiv aliniat cu aceasta valoare, care determina o performanta sporita si, in acelasi timp, construieste o cultura a increderii, un mediu de operare fara erori, empatic, orientat spre creativitate, inovatie si implicare.
In concluzie
Contrar gandirii comune, cultura organizationala si nu strategia este factorul care produce rezultate sustenabile in afaceri. Liderii ghidati de valori creeaza o cultura a companiei bazata pe comportamente sustenabile care dau rezultate pozitive si conduc la succes prin:
- Responsabilitate si excelenta, combinatie din care rezulta performanta
- Angajati energizati si motivati de misiunea companiei, elemente din care rezulta implicarea
- Cresterea eficacitatii operationale, care conduce la productivitate
- Imbunatatirea eficientei organizationale, materializata in controlul costurilor
- Inovatie si creativitate, care conduc la progres si responsabilitate fata de viitor
- Implicare in comunitate, avand ca rezultat cresterea sustenabila
Liderii si companiile pe care le conduc pot sa-si indeplineasca misiunea si pot obtine rezultate de exceptie prin adresarea bazei de comportament si a fundamentelor de performanta, adica a valorilor personale si a celor comune intregii echipe, deoarece valorile determina comportamentele, iar acestea determina performanta care aduce implinire tuturor oamenilor.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamCOVID-19VideoConfAC-iulACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
rigips
elmas 2017
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere