Agenda Constructiilor
Vineri, 14 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ACVATOT: Portofoliu de proiecte in lucru cu o valoare de peste 1,28 miliarde lei
ACVATOT: Portofoliu de proiecte in lucru cu o valoare de peste 1,28 miliarde lei
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 07 Aug 2023 06:25
In primele 6 luni din 2023, activitatea din domeniul constructiilor a inregistrat o evolutie remarcabila, cu un avans semnificativ fata de aceeasi perioada a anului trecut. Datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca volumul total de constructii a crescut in luna mai, cu 11%, confirmand deja o tendinta ascendenta in sector. Unul dintre factorii-cheie care a contribuit in mod considerabil la cresterea generala a volumului de constructii in 2023 a fost dezvoltarea lucrarilor ingineresti, in special pe segmentul de infrastructura, lucrari executate cu finantare europeana. Potrivit lui Calin Bichir, administratorul companiei Acvatot, avansul de peste 40% in aceasta categorie a avut un impact pozitiv asupra intregului sector de constructii, generand o dinamica favorabila pentru industrie. Mai exact, volumul de lucrari de infrastructura a avansat cu 41% in mai 2023, comparativ cu aceeasi luna din 2022. 
In acest context, in primele 6 luni din 2023, Acvatot a realizat o cifra de afaceri de peste 165 milioane de lei, iar pentru finalul anului, conducerea companiei estimeaza o crestere de peste 25% fata de nivelul din 2022, pana la 360 milioane de lei. In prezent, in cadrul societatii lucreaza 530 de angajati.
Interviu cu Calin Bichir, administratorul Acvatot si manager cu o experienta profesionala de 29 de ani pe piata de constructii.
 
- Cum credeti ca va evolua piata lucrarilor ingineresti pe termen mediu si lung?
- Ne asteptam, in perspectiva anilor 2024-2027, la o crestere continua a activitatii in domeniul constructiilor ingineresti in Romania, bazata pe tendintele confirmate de pana acum. Este important, insa, sa mentionam ca exista permanent factori de risc si incertitudini care pot influenta evolutia sectorului. Marile programe de finantare vor fi motorul cresterii din domeniu, cu impact pozitiv semnificativ asupra proiectelor de constructii ingineresti, generand oportunitati pentru dezvoltarea infrastructurii si a altor proiecte majore. Impactul pozitiv al acestor programe poate fi resimtit in mai multe moduri, de la stimularea dezvoltarii economice prin injectarea de fonduri in proiecte de constructii si, implicit, crearea de noi locuri de munca, pana la imbunatatirea infrastructurii, avand ca rezultat o dezvoltare regionala echilibrata si durabila, pentru ca, avand fondurile adecvate, constructorii pot adopta in proiecte tehnologii avansate si metode inovatoare. 
Bineinteles, exista si impedimente care pot frana absorbtia fondurilor si executia proiectelor, de la birocratie si proceduri complicate de aprobare, dificultati tehnice generate de studii de fezabilitate si proiecte insuficient documentate, aprovizionarea defectuoasa cu materiale si echipamente si pana la resurse financiare insuficiente, pentru ca, in unele cazuri, fondurile alocate sunt sub-evaluate si nu acopera costurile reale ale proiectelor. 
Pentru a maximiza impactul pozitiv al marilor programe de finantare si pentru a infrunta impedimentele, este necesara o gestionare transparenta si eficienta, o supraveghere riguroasa a cheltuirii fondurilor, precum si o colaborare stransa intre toate partile implicate - guverne, institutii de reglementare, sectorul privat si societatea civila. 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In prezent, suntem angajati in continuarea proiectelor multianuale in desfasurare, care vizeaza reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in zonele Pantelimon si Branesti, precum si in localitatile Petrachioaia, Cernica si Glina. 
In paralel, suntem implicati in implementarea acordurilor-cadru pe o perioada de 4 ani, care au ca obiect modernizarea si repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1, intretinerea si mentinerea in buna stare a strazilor, aleilor si parcarilor din Sectorul 2, proiectarea si executia retelei de apa si canalizare in Sectorul 6. Totodata, executam lucrari de sistematizare si optimizare a sistemului de distributie si infiintare de noi sisteme de gaze naturale, abordand si lucrarile de terasamente necesare pentru remedierea defectelor si anomaliilor la elementele sistemelor de distributie a gazelor pentru unul dintre principalii furnizori de gaze naturale. 
Avem in derulare proiecte noi, cum ar fi infiintarea si extinderea retelelor de alimentare cu apa in orasul Fundulea si comuna Ileana si extinderea retelelor de canalizare in Fundulea. Alte contracte importante constau in proiectarea, asistenta tehnica si executia lucrarilor pentru infiintarea sistemului de distributie a gazelor naturale in satele Maracineni, Capatanesti si Potoceni din comuna Maracineni, judetul Buzau, infiintarea sistemului de distributie a gazelor naturale in comuna Vulturu, judetul Vrancea sau extinderea sistemului de distributie a gazelor naturale in Targu Secuiesc. De asemenea, suntem implicati in reabilitarea sistemului de termoficare din Municipiul Bucuresti si in acordul-cadru pentru lucrarile de semnalizare rutiera orizontala si verticala pe strazile administrate de ADP Sector 1 si altele. Un alt proiect in executie este largirea la 4 benzi a drumului de circulatie, Poarta 10bis - Poarta 10, in Portul Constanta.
In acest moment, valoarea totala a portofoliului de contracte se ridica la 1,28 miliarde lei, acoperind urmatorii 4 ani. 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Compania noastra se afla intr-o perpetua evolutie, avand ca scop principal consolidarea pozitiei pe piata constructiilor ingineresti. Ne concentram pe investitii constante in echipamente si utilaje necesare, pentru a ne indeplini eficient obligatiile contractuale si a raspunde cu succes exigentelor clientilor nostri.
In plus, suntem la un nivel foarte avansat de digitalizare, cautand constant sa implementam cele mai avansate tehnologii in modul nostru de lucru. Ne preocupam in mod deosebit de dezvoltarea si formarea continua a personalului nostru, astfel incat sa fie mereu la curent cu ultimele inovatii tehnologice.
O alta prioritate a noastra consta in analiza atenta a oportunitatilor emergente in domeniile conexe activitatilor noastre principale. Ne asiguram ca suntem mereu deschisi la explorarea de noi posibilitati si identificarea modurilor inovatoare de a satisface nevoile clientilor nostri, cum este de exemplu lucrarea: "Eficienta energetica si confort sporit in cadrul Caminului rezidential pentru persoane varstnice din Alba Iulia", prin utilizarea pompelor de caldura si a apei termale atat pentru incalzirea, cat si pentru racirea spatiilor interioare.
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada, pe segmentul constructiilor ingineresti, dar nu numai?
- Provocarile in aceasta perioada in activitatea noastra includ in continuare costurile ridicate ale materialelor, lipsa acestora si penuria de forta de munca calificata. Intentia guvernului de a elimina o parte din facilitatile fiscale va avea implicatii semnificative asupra industriei constructiilor si va accentua dificultatile cu care ne confruntam deja. Eliminarea facilitatilor fiscale va creste costurile operationale, determinand reducerea investitiilor in constructii, intarzieri in decontarea lucrarilor executate, deja aflate in intarziere, si, implicit, o scadere a cresterii economice in acest sector. Totodata, va conduce la migratia in strainatate a fortei de munca si asa insuficienta.
Lipsa de predictibilitate, coroborata cu noi mariri de taxe va conduce la descresterea interesului pentru investitii in constructii din partea investitorilor, avand un efect final invers celui scontat si anume diminuarea incasarilor la buget. Este important ca guvernul sa analizeze cu discernamant impactul masurilor fiscale asupra industriei constructiilor si sa colaboreze cu reprezentantii acestei industrii pentru a gasi solutii echilibrate care sa asigure o dezvoltare durabila si predictibilitate pe termen lung.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex
leviatan
theda mar
siniat
CDS
ness project
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
rigips
quadratum
viarom
Acvatot 2019
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander