Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG continua investitiile in dezvoltarea echipei
AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG continua investitiile in dezvoltarea echipei
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Oct 2023 06:15
Infiintata in 2009 de cativa profesionisti din domeniul constructiilor, compania Aedificium Projektentwicklung (AED), din Cluj-Napoca, a reusit in scurt timp sa-si extinda gama de servicii de la management de proiect si consultanta, la proiectare generala, dezvoltare de proiect si antrepriza generala. Trecerea de la consultanta la antreprenoriat general a fost una naturala, sustinuta de cerintele clientilor. Calitatea serviciilor oferite in Romania a permis extinderea activitatii si in afara tarii, anul 2013 marcand deschiderea unei sucursale in Germania. Cei aproximativ 150 de membri ai echipei contribuie la dezvoltarea continua a companiei, intr-o perioada in care accentul se pune puternic pe calitate si sustenabilitate. In continuare, ing. Silviu Bodea, directorul executiv al AED, se refera la situatia curenta si la perspectivele de dezvoltare, oferind, de asemenea, o imagine obiectiva a evolutiei financiare a societatii.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii logistice si industriale in primele 8 luni din 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul anului, dar si in perspectiva anilor 2024-2025?
- In Romania, in luna iunie 2023, productia in constructii a fost de 15,3% an/an, potrivit EUROSTAT. Din intregul sector, activitatea de constructii logistice si industriale se remarca prin scopul bine definit - acela de atragere si mentinere a investitorilor privati, infiintarea de unitati de productie si crearea de noi locuri de munca.
Activitatea de logistica si constructii industriale din primele 8 luni ale anului 2023 a prezentat cateva tendinte interesante. Una dintre cele mai notabile a fost reprezentata de cererea crescuta de centre automate de depozitare si distributie. Acest lucru se datoreaza nevoii tot mai mari de livrare mai rapida si mai eficienta a marfurilor, precum si de reducere a costurilor cu forta de munca. Potrivit datelor din piata, cererea de spatii industriale anul trecut a venit in principal din sectorul de retail si logistica, trend care observam ca se mentine si in 2023.
 
 
O alta tendinta in activitatea de logistica si constructii industriale in primele 8 luni ale anului 2023 este data de cresterea numarului cladirilor industriale durabile si eficiente din punct de vedere energetic, in concordanta cu impulsul global catre durabilitate si reducerea amprentei de carbon a activitatilor industriale. Potrivit raportului "ExCEEding Borders: Manufacturing and Warehousing sector in CEE-12" publicat de Colliers, anul trecut, stocul de spatiu industrial si logistic modern al Romaniei a atins 6,3 milioane de metri patrati, reprezentand a treia cea mai mare piata de profil in 12 dintre cele mai mari economii din zona Europei Centrale si de Est, cu accent pe cladiri durabile si eficiente din punct de vedere energetic. 
Din strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2023-2025 elaborata de Ministerul Finantelor, reiese faptul ca obiectivele majore ale politicii fiscale bugetare din Romania au in vedere si sprijinul pentru investitii, decizie care ar putea contribui la cresterea numarului de constructii cu specific industrial.
 
- Ce caracteristici specifice de constructie au aceste proiecte?
- Proiectele industriale si de logistica cuprind o gama larga de instalatii destinate productiei, depozitarii si distributiei de bunuri. Acestea necesita adesea caracteristici specifice de constructie pentru a satisface nevoile operationale ale intreprinderilor, pentru a asigura o munca eficienta, dar si sigura. Tocmai de aceea, selectarea locatiei si a amplasamentului sunt foarte importante in decizia de a ridica o constructie cu acest specific. Se ia in calcul proximitatea fata de infrastructura de transport, cum ar fi: autostrazile, caile ferate, porturile si aeroporturile, pentru un acces usor la piete si furnizori.
In etapa de proiectare a cladirii se are in vedere ca amenajarea acesteia sa fie optimizata pentru tipul specific de operatiune industriala sau logistica al carui scop il va deservi. Acest tip de constructie trebuie sa prezinte integritate structurala: fundatii solide si elemente de structura care pot sustine masinile si echipamentele grele, rezilienta impotriva activitatii seismice - daca proiectul este amplasat intr-o zona predispusa la cutremure. De asemenea, in etapa de proiectare trebuie sa se tina cont de regimul de inaltime al tavanului, pentru ca acesta sa se adapteze nevoilor de depozitare al echipamentelor, utilajelor, masinilor sau benzilor de productie din interiorul constructiei. 
 
 
Izolatia adecvata si un control climatic al produselor sau al proceselor sensibile la temperatura sunt, de asemenea, foarte importante, daca discutam despre proiecte din domeniul industrial-logistic. De exemplu, o hala industriala va avea o proiectare cu deschidere libera pentru spatii ample, fara coloane interioare, permitand o depozitare si o circulatie eficiente, podele durabile si plane, capabile sa reziste la masinile grele si la traficul cu stivuitoare. Optiuni de pardoseli speciale pentru cerinte specifice, cum ar fi acoperiri antiderapante sau pardoseli ESD (descarcare electrostatica) pentru productia de electronice. Capacitate electrica suficienta pentru a satisface nevoile de energie ale echipamentelor industriale. Instalatii sanitare si alimentare cu apa adecvate pentru procesele de productie si pentru instalatiile angajatilor. Sisteme avansate de stingere a incendiilor pentru a atenua posibilele riscuri aparute. 
Pentru a preveni poluarea si inundatiile, o constructie din aceasta categorie trebuie sa aiba prevazut un sistem de gestionare al apelor pluviale. Facilitati adecvate de eliminare a deseurilor si de reciclare. 
Cel mai important punct pe care un proiect din sfera industriala si logistica trebuie sa il bifeze este acela referitor la respectarea codurilor de constructie, a standardelor de siguranta si a reglementarilor specifice. Aceste caracteristici de constructie sunt adaptate la nevoile specifice ale proiectului industrial sau logistic, fie ca este vorba de o unitate de productie, un centru de distributie, un depozit frigorific sau orice alt tip de operatiune industriala. Planificarea si executarea cu succes a acestor caracteristici sunt esentiale pentru eficienta pe termen lung a instalatiei. 
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca in urmatorii ani se va pune un accent sporit pe durabilitate si constructie ecologica in sectorul logisticii si al constructiilor industriale. Beneficiarii proiectelor de constructii din aceasta ramura vor incerca sa reduca amprenta de carbon prin dorinta de folosire unor materiale durabile. Compania Aedificium Projektentwicklung (AED) promoveaza si propune astfel de solutii partenerilor, in proiectele acestora de dezvoltare.
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2022? Cat estimati ca va fi acesta in 2023?
- In 2022, compania Aedificium Projektentwicklung a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 113 milioane de lei. Din aceasta suma, 66 de milioane de lei au provenit din proiectele de constructii finalizate, care fac parte din spectrul industrial-logistic. Previzionam ca sfarsitul lui 2023 sa aduca o crestere a volumului de business cu 15% pentru acest segment, reusind sa atingem o cifra de afaceri totala de peste 140 milioane de lei, potrivit informatiilor transmise de colega mea, Romina Sogorean, director financiar in cadrul Aedificium Projektentwicklung. 
 
- Care sunt principalele proiecte din spectrul industrial-logistic la care lucrati in aceasta perioada si ce provocari intampinati in executia acestor lucrari de constructie? 
- In prezent, desfasuram 3 proiecte din spectrul industrial-logistic situate in localitatile Turda, Jucu si Floresti, din judetul Cluj, dar suntem in discutii avansate pentru obtinerea altor 4 lucrari de acest gen. Pentru ca am mentionat initial proiectul de la Turda, precizez faptul ca discutam despre extinderea unui depozit logistic. Acesta va avea o suprafata total construita de 20.300 mp avand structura prefabricata, cu inchideri din panouri sandwich. In calitate de antreprenor general, compania Aedificium va efectua atat lucrari de instalatii electrice si sanitare, cat si lucrari de sistematizare care vor cuprinde drumuri de acces si parcari. 
Intr-un proiect de acest gen, provocarea absoluta o reprezinta factorul imprevizibil. Unul dintre acestia este constituit de vreme, mai exact starea acesteia - care influenteaza major respectarea termenelor de finalizare si predare spre beneficiar a proiectului. Un altul aspect demn de mentionat (care poate pune probleme) apare in etapa lucrarilor de terasamente, atunci cand la momentul excavarilor sunt identificate diverse materiale, cum ar fi: moloz, blocuri de beton etc., care nu au fost prevazute in documentatia de oferta.
 
 
Chiar daca piata constructiilor se confrunta cu probleme stringente, precum criza materialelor de constructii, schimbarile constante din punct de vedere legislativ, fluctuatia economica si lipsa resursei umane calificate, in perioada urmatoare AED va finaliza si va preda catre beneficiari aproape 28.299 mp construiti, reprezentand lucrari din activitatea de logistica si de constructii industriale. La aceasta suprafata se adauga si 18.700 mp de platforme si drumuri, conform unui bilant transmis de ing. Claudia Chis, din cadrul departamentului de Ofertare al companiei Aedificium Projektentwicklung.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Una dintre directiile de actiune pe care Aedificium Projektentwicklung le are in vedere pentru cresterea businessului in viitorul apropiat este aceea de investire in dezvoltarea si pregatirea personalului companiei. De mentionat aici departamentele de Costuri/ Ofertare si Achizitii, cele care desfasoara chiar in aceasta perioada un curs dedicat. Este important sa investim in permanenta in formarea specialistilor nostri. Sesiunile de pregatire au ca principal scop imbunatatirea viziunii de elaborare a unei oferte cat mai competitive, in concordanta cu raportul calitate-pret, ancorate in timp si in termene de livrare. Alocam fonduri si pentru un sistem ERP (Enterprise Resource Planning), iar in perioada urmatoare incepem si implementarea acestuia pentru optimizarea proceselor de business si planificarea eficienta a tuturor resurselor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
Acvatot 2019
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
concelex
MAKITA
ness project
SIGM
viarom
strabag nivel 1
quadratum
noark
CDS
rigips
ELECTROGRUP
leviatan
VEGO
konsent
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
Ubitech
BogArt
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<