ANALIZA: Mai putine proiecte rezidentiale noi in 2024, in pofida cererii stabile |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 08 Mar 2024 06:15 |
Piata rezidentiala din Romania a inregistrat rezultate bune in 2023, in pofida contextului dificil, cu o scadere anuala a numarului de case si apartamente vandute de 9,6% - rezultatul fiind insa raportat la anul 2022, unul de recorduri absolute pentru acest sector. In ansamblu, in 2023 a fost vandut un numar de locuinte aproape similar cu cel din 2021, care a fost la randul sau un an record, si cu peste 29% peste nivelul din 2020, cand si atunci s-a stabilit un record, in ciuda pandemiei Covid-19. Cerere exista, in continuare, pe piata, insa oferta de locuinte noi tinde sa se restranga, avand in vedere numarul redus de proiecte noi lansate in 2023 si in primele doua luni din 2024. Numarul autorizatiilor de construire, in scadere in aceeasi perioada, confirma tendinta descrescatoare a investitiilor in proiecte rezidentiale noi. In pofida acestui context aparent nefavorabil pentru dezvoltarea sectorului constructiilor de locuinte, sentimentul general de pe piata la inceputul anului 2024 este relativ optimist, avand in vedere nevoia de locuinte, puterea de cumparare inca puternica si, mai ales, perspectivele de scadere a costului creditarii incepand din a doua jumatate a acestui an.
In ceea ce priveste preturile, acestea vor continua sa creasca, insa in termeni rezonabili potrivit reprezentantilor pietei, evolutia fiind generata mai ales de majorarea costurilor de constructie, dar si de diferenta dintre cerere, care ramane puternica, si oferta, care se afla in scadere.
O tendinta care va lua amploare in anii urmatori este reprezentata de o orientare a pietei catre segmentul inchirierilor, vizibila inca de anul trecut. Conform datelor din 2023 de pe platforma Storia, interactiunile dintre proprietari si posibilii chiriasi au crescut cu 16%, in timp ce numarul interactiunilor dintre proprietari si cei care au fost interesati sa achizitioneze o locuinta a scazut cu 4%.
Cererea de locuinte se va mentine, pe termen scurt si mediu
Pe termen scurt si mediu, reprezentantii pietei estimeaza ca cererea de locuinte se va mentine, in ansamblu, la un nivel satisfacator pentru cei care activeaza in aceasta industrie, chiar daca rata inca ridicata a inflatiei, costurile ridicate de creditare si majorarea cotei minime de TVA vor pune probleme de solvabilitate unor potentiali cumparatori, putand provoca, pe alocuri, anumite scaderi ale apetitului pentru achizitii. In pofida contextului de piata incert si plin de provocari, dezvoltatorii cu experienta in sectorul rezidential nu si-au abandonat planurile de investitii, ci si-au adaptat strategiile de business conditiilor actuale. Desi preturile continua sa creasca, in special ca urmare a majorarilor de costuri legate de constructie (inca exista probleme in aprovizionarea cu diferite produse din import, costuri suplimentare cu forta de munca in urma eliminarii facilitatilor fiscale din constructii), dezvoltatorii privesc aceste evolutii deja ca normale pe piata si isi adapteaza planurile de business in consecinta.
Totusi, eliminarea cotei reduse de TVA 5% de la 1 ianuarie 2024 determina dezvoltatorii sa modifice mixurile de apartamente din proiecte, in sensul cresterii ponderii garsonierelor si apartamentelor de doua camere in defavoarea celor cu trei si patru camere, precum si unitati cu suprafete mai mici per total, mai ales pe sectorul locuintelor accesibile.
In continuare, in opinia dezvoltatorilor, cea mai mare dificultate cu care se confrunta piata ramane ingreunarea excesiva a procesului de autorizare a noilor proiecte, in timp ce oportunitati viitoare si noi perspective sunt date de constructiile eficiente energetic, NZEB si eco-friendly.
O analiza complexa asupra pietei rezidentiale
O analiza pe larg asupra dezvoltarii sectorului rezidential din Romania este disponibila in editia Ianuarie-Februarie 2024 a revistei Agenda Constructiilor. Analiza trateaza tematica sectorului de constructii rezidentiale, Analiza, desfasurata pe 20 de pagini, include perspectivele de dezvoltare si tendintele din domeniu, precum si opiniile reprezentantilor pietei, care au contribuit la realizarea acestei analize:
NOTA! Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!
|