Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANALIZA: Perspective precaut-optimiste pe piata rezidentiala, la inceput de an 2023
ANALIZA: Perspective precaut-optimiste pe piata rezidentiala, la inceput de an 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 20 Mar 2023 06:25
Anul 2023 a inceput sub auspicii precaut-optimiste pe piata rezidentiala din Romania, interesul pentru achizitia de locuinte - fie pentru uz personal, fie in scop investitional - mentinandu-se, in pofida majorarilor de preturi si ale impactului celorlalte socuri resimtite din plan macroeconomic si geopolitic. Toti marii dezvoltatori de locuinte si o majoritate covarsitoare a celor medii isi mentin proiectele de investitii, cu anumite amanari temporare ale proiectelor din Bucuresti, unde inca nu s-au rezolvat problemele de avizare urbanistica. Arhitectii si antreprenorii de constructii, desi au observat o scadere a contractelor pentru lucrari in domeniul rezidential, spun ca aceasta este temporara si s-au reorientat catre alte obiective din domeniile neafectate atat de mult de context, precum cel industrial-logistic, sau catre proiectele publice, avand in vedere amploarea planurilor de investitii interne si internationale. In ceea ce priveste preturile, majoritatea reprezentantilor pietei estimeaza o stabilizare a acestora, cu posibile fluctuatii usoare pe anumite segmente ale sectorului rezidential si in anumite zone.
In ansamblu, piata rezidentiala traverseaza o etapa de reasezare, in care majorarile de preturi vor trebui asimilate integral de piata, iar dezvoltatorii se vor orienta catre proiecte eficiente energetic, pentru care cererea va creste considerabil, in viitor, in contextul scumpirii energiei si al perspectivelor de renuntare treptata la plafonarile preturilor. In acest moment, una dintre problemele majore de pe piata, atat pentru dezvoltatori si vanzatori de locuinte vechi, cat si pentru potentialii cumparatori, este reprezentata de cresterea considerabila a costurilor de creditare. Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, nivelul Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) se situa, la finele anului 2022, la 5,73% - un nivel de 3 ori mai mare decat cel consemnat la inceputul aceluiasi an, respectiv 1,91% (valori la zi). Pe de alta parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele (inclusiv ipotecare) contractate inainte de introducerea IRCC, s-a majorat in acelasi interval de 2,5 ori, de la 3,02% la 7,57%.
In acest context, Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a punctat, intr-o aparitie publica, ca un obiectiv al autoritatilor pentru anul 2023 este, in mod evident, cel de reducere a inflatiei - si, in corelatie cu aceasta, de stabilizare, respectiv scadere a dobanzilor la credite. Potrivit oficialului, daca 2022 a fost un an de compensare si de diminuare a efectelor negative (provocate de conflictul ruso-ucrainean), 2023 va trebui sa fie anul de recuperare, iar 2024, anul in care ar fi de asteptat o crestere a puterii de cumparare, atat a cetatenilor, cat si a companiilor.
 
Preturile locuintelor au crescut cu pana la 15% anul trecut
Potrivit datelor din piata, preturile locuintelor noi au crescut, in medie, cu 10%-12% in 2022, ajungand chiar la +15% in Bucuresti, iar cele vechi cu aproximativ 7%. In 2023, ...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
concelex
EDIT-Structural
rigips
viarom
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
siniat
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
theda mar
quadratum
CDS
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander