Attila Puskas, Kész: Toate segmentele din domeniul constructiilor sunt in crestere |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Apr 2023 06:20 |
Ponderea relativ ridicata a sectorului de constructii la Produsul Intern Brut, de circa 7% in ultimii ani, indica faptul ca, din punct de vedere statistic, acest sector nu se poate rezuma doar la mentenanta, ci are si o activitate intensa de executie. Acest aspect pozitiv este oarecum compensat de dependentele foarte mari pe care sectorul le are de resurse financiare externe, a declarat Attila Puskas, director de contractare la compania de constructii Kész Romania, cu prilejul participarii sale la conferinta eDevize - "Constructiile - motorul economiei in 2023, ce a avut loc in luna februarie 2023.
"Toate cercetarile curente arata ca segmentele din domeniul constructiilor se afla pe un trend ascendent, cu mentiunea ca nu am luat in considerare infrastructura, care nu face parte din domeniul nostru de specializare. In prezent, ne confruntam cu o serie de aspecte nefavorabile. Creditele scumpe (date de dobanzile mari) si greu accesibile descurajeaza activitatea pe segmentul blocurilor de locuinte, unde volumele sunt in scadere. Acest lucru este oarecum pozitiv, intrucat se atenueaza investitiile speculative, dar exista si un impact negativ, dat de disparitia unor locuri de munca. Pe segmentul constructiilor rezidentiale, in contextul pandemiei paradigma s-a modificat destul de mult in ceea ce priveste cerintele beneficiarilor, lucru observat si in ceea ce priveste cladirile de birouri. Declinul este insa puternic contracarat de infuzia consistenta de fonduri prin PNRR, care determina o majorare a activitatii in domeniul constructiilor de tip institutional, inclusiv cele industriale, care au sporit foarte mult in ultima perioada", a declarat Attila Puskas.
Aproximativ 95% din activitatea Kész Romania se desfasoara in domeniul privat, fiind foarte putin dependenta de contracte publice, de care este influentata doar in mod indirect. Reprezentantul Kész a precizat faptul ca razboiul din Ucraina, dincolo de latura sa umanitara care este tragica, a influentat favorabil segmentul constructiilor din tara noastra.
"Dintre domeniile-cheie care, din punctul nostru de vedere, ar trebui sa fie prioritare in perioada urmatoare se remarca infrastructura, mediu, sanatate si agricultura. PNRR are termene foarte precise si dupa cum au subliniat si alti specialisti, timpul pentru folosirea resurselor respective este foarte scurt, iar provocarea este mare", a mai adaugat Attila Puskas.
Directii de dezvoltare: transformare digitala si BIM
Directiile in care Kész Romania face pasi hotarati in aceasta perioada sunt reprezentati de transformarea digitala si adoptia BIM. "Dezvoltam aplicatii software pentru a imbunatati activitatea (colaboram cu o firma specializata in acest sens), platim experti pentru a veni cu idei creative avand in vedere decalajul pe care industria constructiilor il are fata de alte sectoare. Referitor la inteligenta artificiala, nu stim inca felul in care sa interpretam aportul sau la activitatea specifica, insa este posibil ca prin raspunsurile pe care le ofera sa aiba in viitor un rol decisiv in dezvoltare", a declarat Attila Puskas.
Potrivit managerului, la randul sau, eficienta energetica constituie un subiect foarte mult vehiculat in ultimii 15 ani, insa au ramas foarte multe obiective de atins, cu atat mai mult cu cat fondul construit are multiple deficiente in ceea ce priveste consumul de resurse. "O dilema actuala este cea data de masura in care domeniul industrial poate deveni «verde» si cat de rapid. Competitia foarte puternica din domeniul constructiilor duce la obtinerea unor profitabilitati foarte mici, ceea ce descurajeaza investitiile serioase in cercetare. In alte state, problema respectiva este solutionata prin acordarea unor facilitati fiscale pentru a incuraja inovatia", a explicat specialistul.
O alta amenintare este data de criza resurselor materiale si umane, peste care se suprapune si o criza a valorilor. "In ceea ce priveste materialele, in 2022 am avut livrari si la termene de 8 luni, ceea ce in contextul respectiv nu era o exceptie. Acest lucru trebuie sa se schimbe, in caz contrar obiectivele stabilite pentru 2026 fiind imposibil de atins. Este clar ca la momentul actual, piata (resursele financiare) este mai mare decat capacitatea firmelor de constructii, iar lupta concurentiala acerba, desi binevenita din punct de vedere concurential, nu este la fel de benefica in planul rezultatelor. Referitor la subiectul crizei resurselor umane, credem ca in scurt timp vom ajunge in punctul in care firmele vor avea de lucru, dar nu vor dispune de specialistii, inclusiv TESA, care sa puna in opera obiectivele respective. Poate ca prefabricarea, automatizarea, inteligenta artificiala si alte inovatii tehnologice ne vor ajuta sa depasim acest impas", a subliniat Attila Puskas in finalul interventiei sale din cadrul conferintei eDevize.
|