Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BAUSTERN: Posibila revigorare a proiectelor industriale
BAUSTERN: Posibila revigorare a proiectelor industriale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Simona Ene 03 Apr 2013 10:30
Cu toate ca activitatea companiei Baustern (din Timisoara) s-a axat, anul trecut, pe recuperarea creantelor din perioada anterioara, firma - specializata in executia lucrarilor de constructii civile si industriale - a reusit sa contracteze doua proiecte importante, ce vor fi continuate inclusiv in 2013. In ansamblu, in pofida situatiei generale a pietei, in exercitiul financiar precedent firma a inregistrat o usoara crestere din punct de vedere valoric. Cu toate acestea, in vederea mentinerii unui echilibru operational, s-a impus aplicarea unor masuri drastice de control al costurilor si constituirea unei noi echipe de colaboratori loiali.
Interviu cu Doru Domuta, directorul general al Baustern Timisoara.
 
- Cum au evoluat afacerile firmei?
- Anul trecut am consemnat o sporire moderata a veniturilor, cifra de afaceri situandu-se in jurul valorii de 15 milioane de lei. Din pacate, avand in vedere contextul actual si incertitudinile de pe piata autohtona de constructii - pe fondul scaderilor repetate ale numarului de proiecte si investitii noi, concomitent cu o recuperare dificila a creantelor -, nu putem efectua estimari ale incasarilor nici macar pe termen scurt. Totodata, incepand cu anul 2009, cand s-a instalat criza financiara la nivel intern, tot ceea ce ne propunem in fiecare an este sa ne mentinem pe piata specifica. Cu toate acestea, in 2013, luam in calcul o dinamica superioara a proiectelor industriale din sectorul agricol, datorita unei previzibile imbunatatiri a gradului de absorbtie a fondurilor europene.
 
- In ce proiecte sunteti implicati in prezent?
- Cele doua obiective de investitii in care suntem implicati in prezent au fost demarate anul trecut, in prezent aflandu-ne in etapa de finalizare a lucrarilor. Unul dintre acestea este reprezentat de complexul denumit «Centrepoint» (situat in municipiul Cluj-Napoca), ale carui planuri prevad edificarea unei cladiri multifunctionale cu trei niveluri. Imobilul, avand ca beneficiar societatea Portico Romania (un fond de investitii din Statele Unite ale Americii, pentru care am mai realizat astfel de lucrari), va integra o parcare subterana, un magazin Lidl la parter si spatii de birouri la nivelul superior. Celalalt proiect pe care il realizam in calitate de antreprenor general vizeaza constructia halei industriale din Salonta (judetul Bihor), ce apartine societatii IPEC SRO (din Slovacia). Obiectivul, cu o suprafata de 4.000 mp, va fi destinat unei unitati de productie a pieselor auto, avand in componenta si un imobil administrativ, cu o arie de 700 mp.
 
- Care este situatia actuala a pietei autohtone de constructii?
- In functie de segmentele in care este divizata piata de profil, fiecare sector va avea o evolutie diferita. Astfel, bransa de constructii rezidentiale, ce depinde in mod covarsitor de creditarile bancare - care sunt blocate in prezent - este inactiva, singurele proiecte ce se pot concretiza fiind putin numeroase si beneficiind de capital propriu si de un concept optim. Din pacate, acest sector nu se va inscrie pe un trend solid de crestere decat dupa ce economia autohtona si cea europeana - de evolutia carora depinde repornirea creditarilor - se vor redresa. Daca se evalueaza cu atentie situatia actuala, acest deziderat nu pare posibil sa devina realitate inainte de urmatorii 3-5 ani. In ceea ce priveste segmentul industrial, acesta se caracterizeaza in continuare prin tendinta, constanta in ultimii ani, de permutare a industriilor mari, consumatoare de forta de munca, dinspre zona de vest spre cea de est, fapt ce contribuie la initierea unor noi proiecte. Domeniul comercial se afla in scadere, odata cu atingerea gradului de saturatie de astfel de spatii la nivel intern, in timp ce lucrarile de infrastructura - ce depind in mare masura de factorii politici - se afla intr-o stare de incertitudine in ceea ce priveste noile investitii, cu toate ca acestea ar putea dinamiza numeroase alte industrii pe orizontala.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
leviatan
AED
MCA
SIGM
quadratum
EURO BUILD
concelex
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
konsent
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
strabag nivel 1
noark
Arduro
VEGO
CDS
MAKITA
rigips
GEWISS
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<