Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BOG’ART mizeaza pe o crestere ponderata a business-ului, in anul 2022
BOG’ART mizeaza pe o crestere ponderata a business-ului, in anul 2022
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 17 Ian 2022 06:49
Grupul Bog’Art, lider pe piata de constructii din Romania, a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 120 de milioane de euro, indeplinindu-si obiectivul stabilit. Pentru 2022, Bogdan Doicescu, Director de Dezvoltare si Membru Executiv in Consiliul de Administratie al grupului, estimeaza ca piata de constructii se va stabiliza, context in care business-ul Bog’Art ar putea sa creasca usor, in functie de tipul de proiecte care vor fi contractate. In aceasta perioada, compania lucreaza la constructia etapei a doua a ansamblului de birouri U Center (53.000 mp), a unui centru logistic in Craiova (27.000 mp), la sistematizarea drumurilor din cadrul Aeroportului Brasov, la modernizarea hotelului Athénée Palace Hilton (5.640 mp), dar si la executia ansamblului rezidential Art City Bucuresti (19.500 mp), pe care il dezvolta grupul Bog’Art. Ca parte a strategiei grupului de a diversifica portfolio de proiecte, Bog’Art vizeaza accesarea proiectelor publice si a celor de infrastructura fie prin asociere cu alte companii, fie prin participare individuala.
Activ de 30 de ani pe piata de constructii, grupul Bog’Art a participat la realizarea a peste 600 de proiecte, atat in sectorul privat, cat si in cel public, cu o suprafata totala estimata la peste 2,5 milioane mp construiti si o valoare cumulata a contractelor ce depaseste 1,5 miliarde euro. Portofoliul total de proiecte in executie insumeaza aproximativ 300.000 mp, la o valoare de peste 120 de milioane de euro.
Interviu cu Bogdan Doicescu (32 de ani), Director Dezvoltare si Membru Executiv in Consiliul de Administratie, Bog’Art.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2021 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2022 si in perspectiva?
- Anul 2021 a fost unul bun, tinand cont de productivitatea crescuta si disponibilitatea fortei de munca, cu toate ca presiunile pe transmiterea cresterii preturilor de materiale au necesitat o gestionare proactiva din partea contractarii pentru a mentine stabilitatea. Totodata, firma Bog’Art a reusit in 2021 diversificarea portofoliului de proiecte atat prin prisma segmentului deservit public vs. privat, cat si in ceea ce priveste tipologia proiectelor.
 
 
Am lucrat la constructia de cladiri reprezentative de birouri, precum U Center (46.000 mp), Jiului (79.000 mp), Miro (35.900 mp), Globalworth Square (46.200 mp), dar si la Aeroportul International Brasov (11.800 mp), Spitalul Sinaia (8.000 mp), Pasajul Berceni, la renovarea hotelului monument Athénée Palace (5.640 mp) si la propriul proiect rezidential, Art City (19.500 mp). Anul 2022 se asterne ca fiind unul plin de oportunitati, prin prisma proiectelor de amploare anuntate si aflate in licitatie, care cuprind lucrari de infrastructura, spitale si baze militare - printre multe altele. Totodata, firmele slab capitalizate vor avea dificultati in a sustine cresterile preturilor de materiale, dar si termenele indelungate de atribuire a proiectelor publice, care pot afecta atat profitabilitatea, cat si lichiditatea intr-o piata destul de impredictibila si in continua re-asezare post-pandemie.
 
 
- Cum a evoluat, financiar, compania in 2021 si ce estimari aveti pentru anul in curs?
- Compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 120 de milioane de euro in 2021, comparabil cu nivelul din anul anterior, si ne-am atins obiectivele stabilite pentru aceasta perioada. Pentru 2022 estimam ca piata de constructii se va stabiliza la un nivel comparabil celui din 2021, dar nu excludem o crestere ponderata, in functie de tipul de proiecte care vor fi contractate in acest an.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte tari in viitor?
- In prezent, compania are in plina desfasurare un proces de guvernanta corporativa integrat pentru a reda sinergiile intre firmele din grupul Bog’Art, care curpinde si Alusystem (antreprenor general fatade), Bog’Art Building Management (curatenie si facility management), Bog’Art Steel (productie otel beton fasonat) si Bog’Art Residential (investitii imobiliare), prin integrarea sistemelor si procedurilor la nivel centralizat prin managementul de holding. Procesul prevede investitii intr-un sistem centralizat de raportare, management si servicii IT, printre altele, pentru a crea aceste sinergii. Pentru proiecte de anvergura, avem in vedere asocieri strategice pentru derularea contractelor de constructii, dar si parteneri financiari pentru derularea propriilor investitii in domeniul imobiliar. Ca obiectiv pentru viitor, avem in vedere expansiunea in alte tari, avand un istoric bogat in explorarea oportunitatilor de acest fel, insa momentan nu avem premise puternice incat sa putem comenta planurile pentru aceste obiective strategice.
 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in acest moment, si care credeti ca vor fi provocarile anului 2022?
- Dificultati in domeniul constructiilor apar mereu, din acest motiv ne bazam pe un management proactiv si pe o flexibilitate la o piata inca incerta in 2022. Specific, miscarile de preturi si fluctuatiile in disponibilitatea fortei de munca raman provocari pe termen scurt. Un mediu stabil din punct de vedere al deciziei de mentinere a beneficiilor fiscale acordate firmelor de constructii ca domeniu strategic cu impact in economie ar reda previzibilitatea imperativ necesara desfasurarii oricarei afaceri, mentinand o directiva fiscala clara pe termen mediu. In mod particular, in domeniului constructiilor, procesul de contractare din partea autoritatilor prin proceduri simplificate de licitare si decizionare rapida si consecventa ar da un avans puternic investitiilor anuntate recent, cu impact pozitiv pe termen lung. Nu in ultimul rand, la nivelul municipiului Bucuresti, procesul efectiv blocat de emitere a autorizatiilor de construire, inclusiv pentru lucrari absolut normale si vitale precum cele edilitare, dar si pentru proiecte majore care implica obtinerea sau mentinerea parametrilor de urbanism, cauzeaza probleme majore, ale caror efecte sunt acum imprevizibile si care se vor vedea abia in urmatorii ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
BogArt
viarom
ELECTROGRUP
quadratum
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
AED
CDS
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
SSAB
noark
SIGM
DRS
Arduro
Ubitech
concelex
ness project
rigips
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<