Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BTDConstruct: Afaceri de 367 milioane lei in 2024 si perspective de crestere, in 2025
BTDConstruct: Afaceri de 367 milioane lei in 2024 si perspective de crestere, in 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 16 Dec 2024 06:10
BTDConstruct & Ambient a traversat o perioada de crestere sustinuta in ultimii ani, in 2024 concentrandu-se pe stabilizare si consolidare, cu accent pe mentinerea profitabilitatii proiectelor in derulare. In acest context, conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de 367 milioane de lei in acest an, sub nivelul realizat in 2023, insa cu perspective favorabile pentru 2025, cand este asteptata o crestere semnificativa a businessului, sustinuta de un ritm accelerat de lucru si de termenele scurte de executie ale proiectelor deja contractate. 
In aceasta perioada, BTDConstruct lucreaza la extensia Promenada Mall, la modernizarea H Stirbei Palace, precum si la constructia a ansamblurilor rezidentiale H East Residence, Up-Site by Atenor, H Pipera Lake din Voluntari si Dimri Residence Faza III. Compania are contractate lucrari civile in sectorul privat in valoare totala de 595 milioane de lei, cu o perioada de executie de aproximativ 18 luni. La acestea se adauga un portofoliu de proiecte edilitare cu o valoare cumulata de peste 540 milioane de lei, care vor asigura un front de lucru cel putin pentru urmatoarele 24 de luni.
Interviu cu Razvan Parvulescu, Head of Business Development in cadrul BTDConstruct

- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2025 si in perspectiva?
- Anul 2024 a fost unul favorabil pentru sectorul constructiilor din Romania, beneficiind de investitii publice majore in infrastructura rutiera, feroviara, medicala, portuara si edilitara. Pentru BTDConstruct, acest an a marcat o etapa importanta in consolidarea diviziei de lucrari edilitare, inaugurata cu aproximativ un an si jumatate in urma. In paralel, am mentinut un nivel constant al activitatilor in domeniul constructiilor civile, comparabil cu cel din anul precedent. Acest echilibru ne-a permis sa dezvoltam un portofoliu bine proportionat, format in egala masura din lucrari edilitare finantate din fonduri publice si constructii civile private.
Pe termen mediu, anticipam o evolutie pozitiva a industriei constructiilor pentru urmatorii 4-5 ani. In sectorul privat, datele actuale indica o cerere semnificativa pentru unitati locative noi la nivel national. Din perspectiva preturilor de achizitie, piata imobiliara se afla la un nivel de accesibilitate optim, nemaiintalnit in ultimii 15 ani. 
Pentru 2025, ne propunem sa continuam pe aceeasi linie strategica, pastrand un portofoliu echilibrat intre lucrarile de constructii civile si cele edilitare. Vom sustine cresterea sustenabila a profitabilitatii, concomitent cu extinderea cotei de piata si a cifrei de afaceri. In acelasi timp, ramanem dedicati principiilor noastre fundamentale: oferirea de servicii de calitate, imbunatatirea continua a competentelor echipei si a capacitatilor de executie. Aceste valori ne ghideaza in consolidarea pozitiei pe piata si in asigurarea unui impact pozitiv in industrie.
 
Extensia Promenada Mall
 
- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere planurile de modificari fiscale pentru 2025-2026 (actualizarea impunerii/ bazei de impozitare/ sistemului de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, actualizarea prevederilor legale din domeniul TVA, revizuirea mecanismului de impozitare pentru cladiri si terenuri, eliminarea facilitatilor fiscale din constructii etc.)?
- In ansamblu, ne asteptam la o stabilitate economica si la o coerenta a sistemului fiscal, aspecte esentiale pentru sustinerea mediului de afaceri si a investitiilor. De asemenea, avem asteptari pozitive in ceea ce priveste continuarea programelor de investitii asumate de Guvernul Romaniei, care joaca un rol esential in dezvoltarea infrastructurii si contribuie cu o pondere importanta la cresterea economica.
Cu toate acestea, ne confruntam cu perspectiva unui set de modificari fiscale, prea putin dezbatute in spatiul public in ultimul an. Lipsa unei predictibilitati clare privind amploarea si natura acestor ajustari ingreuneaza pregatirea pentru noile scenarii fiscale. Adaptarea politicilor de business in acest context risca sa devina foarte abrupta, cu un potential impact negativ asupra intregii industrii.
Este de asteptat ca modificarile privind impozitarea sa afecteze competitivitatea companiilor si profitabilitatea proiectelor, mai ales in absenta unor masuri compensatorii adecvate. Totusi, ne pastram o viziune optimista pentru urmatorii ani, avand incredere in capacitatea noastra de a naviga cu succes prin provocari, asa cum ne-a demonstrat experienta din ultimii 4-5 ani.
 
 East Residence 
 
- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Pe langa instabilitatea legislativa si fiscala, ne confruntam in continuare cu lipsa fortei de munca calificate, un obstacol semnificativ pentru dezvoltarea sustenabila a industriei. O alta provocare majora, poate chiar cea mai importanta, este competitia intensa din domeniu, care se manifesta prin politici de preturi scazute si, implicit, prin marje de profit extrem de reduse. Aceasta practica persista in conditiile in care preturile de constructie din Romania sunt mult mai mici comparativ cu alte economii similare din Uniunea Europeana. O aliniere a preturilor, mai apropiate de nivelul european, ar fi extrem de benefica, avand in vedere ca decalajele economice dintre regiunile din UE continua sa se reduca. Aceasta actualizare a politicii de preturi este cu atat mai necesara, avand in vedere ca industria constructiilor din Romania are nevoie de dezvoltare si rezilienta.

Stirbei Palace 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei?
- In segmentul constructiilor civile, un proiect de referinta aflat in executie este suprastructura extensiei Promenada Mall. Dupa finalizarea cu succes a primei faze, ce a constat in infrastructura cladirii - o realizare remarcabila pentru industria constructiilor din Romania - BTDConstruct a inceput lucrarile la suprastructura cladirii, care va avea o suprafata totala de peste 83.000 mp. Un alt proiect emblematic este H Stirbei Palace, unde echipa noastra are onoarea de a contribui la revitalizarea acestui monument istoric de clasa A, de o importanta majora pentru patrimoniul national.
In segmentul rezidential, proiectele noastre includ H East Residence, un ansamblu amplu situat in zona Obor, Bucuresti, alcatuit din sapte cladiri ce insumeaza 560 de unitati locative, Up-Site by Atenor, cel mai inalt proiect rezidential din Bucuresti, H Pipera Lake din Voluntari si Dimri Residence Faza III, un alt proiect important din Capitala.
Pe segmentul edilitar, BTDConstruct are in desfasurare 12 proiecte de infiintare si extindere a sistemelor inteligente de distributie a gazelor naturale, aflate in diverse stadii de executie. De asemenea, lucram si la extinderea retelei de canalizare in comuna Cateasca, judetul Arges, contribuind astfel la modernizarea infrastructurii locale.
La acest moment, BTDConstruct are contractate de lucrari civile in sectorul privat in valoare totala de 595 milioane de lei, cu o perioada de executie de aproximativ 18 luni. Pipeline-ul de proiecte edilitare, care include proiectarea si executia retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale si a retelelor de apa-canal, este in valoare de peste 540 de milioane de lei, avand o durata de executie estimata la 24 de luni.

UP-site 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Odata cu infiintarea diviziei de lucrari edilitare, compania noastra a adoptat o abordare integrata, similara celei utilizate in sectorul constructiilor civile, extinzand gama de servicii oferite beneficiarilor. In mod specific, ne-am diversificat activitatea si in domeniul gazelor naturale. Astfel, pe langa proiectarea si executia retelelor de distributie a gazelor naturale, am devenit si concesionari de retele, operatori de distributie si furnizori de gaze naturale.
Pentru a sprijini aceasta extindere, am realizat investitii semnificative in echipamente si tehnologii de ultima generatie pentru acest profil. Acestea ne permit monitorizarea si controlul eficient al fluxului de gaze naturale in cadrul sistemelor noastre, asigurand atat eficienta operationala, cat si conformitatea cu cele mai inalte standarde de siguranta.
De asemenea, compania isi continua procesul de digitalizare completa, un demers de durata, care a inceput acum cativa ani si care va continua sa se desfasoare pe termen scurt, avand ca obiectiv optimizarea si modernizarea tuturor aspectelor operationale.

- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/ automatizarii activitatii?
- In directia digitalizarii, BTDConstruct a implementat o suita de solutii software destinate optimizarii proceselor interne si cresterii eficientei operationale. Printre acestea se numara un sistem ERP, deja functional, care incepe sa aduca beneficii tangibile in gestionarea activitatilor zilnice. Toate aceste demersuri sunt fundamentate pe dorinta de a deveni mai eficienti si mai competitivi in domeniul nostru. Insa, pentru atingerea unui nivel superior, continuam integrarea unor tehnologii de ultima generatie, precum BIM (Building Information Modeling), avand ca obiectiv un stadiu avansat de utilizare. De altfel, cerintele legate de utilizarea BIM si certificarea ISO19650 este un standard in tarile dezvoltate si, treptat, incep sa fie solicitate si in Romania, mai ales in cadrul proiectelor publice de amploare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MCA
ELECTROGRUP
AED
Arduro
Acvatot 2019
quadratum
EURO BUILD
concelex
leviatan
SIGM
VEGO
noark
BogArt
rigips
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
CDS
CONCEPT STRUCTURE
konsent
Ubitech
MAKITA
SSAB
DRS
strabag nivel 1
EDIT-Structural
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<