Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE: Apetitul investitorilor pentru piata imobiliara se va mentine ridicat in 2023
CBRE: Apetitul investitorilor pentru piata imobiliara se va mentine ridicat in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 08 Feb 2023 12:12
Piata imobiliara s-a bucurat de investitii record in 2022, cand a reusit sa depaseasca un prag istoric de 1,25 miliarde de euro, fiind in crestere cu 36% fata de volumul inregistrat in anul precedent, conform celui mai nou raport CBRE - „Market Outlook 2023”, liderul global al pietei de consultanta imobiliara.
"2022 reprezinta un an exceptional pentru piata imobiliara din Romania, tinand cont ca volumul total de investitii a depasit 1,25 miliarde de euro. De asemenea, experienta noastra din tranzactiile mari de anul trecut demonstreaza ca piata are o lichiditate abundenta pentru produsele potrivite. Cu toate acestea, ne asteptam ca in 2023 volumul de investitii sa fie mai ponderat pe fondul predictibilitatii scazute la nivel economic. Suntem insa optimisti ca piata imobiliara va ramane un domeniu atractiv pentru investitori, in special pe segmentele de office, industrial si retail”, a declarat Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
Compania, care a intermediat cea mai mare tranzactie investitionala pe piata de real estate din Romania in 2022, fiind si lider pe acest segment cu o cota de piata de 45%, estimeaza ca apetitul investitorilor pentru piata imobiliara se va mentine la un nivel ridicat si in 2023, dar va fi mai echilibrat, comparativ cu anul de exceptie 2022.
 
CBRE atrage atentia ca vor exista insa trei tendinte principale care vor modela piata:
1. Impredictibilitatea preturilor pentru cea mai mare parte a anului – 2023 va fi marcat de o lipsa a predictibilitatii in ceea ce priveste evolutia preturilor in intreaga economie. Astfel ca jucatorii din industria de real estate vor descoperi din mers dinamica tarifelor, care poate schimba chiar si la 360 de grade planurile de investitii.
2. Furnizarea de produse noi va fi limitata, deoarece vanzatorii incearca sa amane livrarile – estimarile CBRE arata ca exista riscul ca piata sa se confrunte cu o disponibilitate limitata a stocului, tinand cont ca vanzatorii se confrunta cu incertitudini la nivel macroeconomic si prefera sa amane livrarea, decat sa comercializeze la tarife care nu mai sunt concurentiale.
3. Numarul de cumparatori relevanti este mai mare decat se crede – exista un numar mult mai mare de investitori dispusi sa intre pe piata de real estate decat se stie, astfel incat exista posibilitatea ca cererea din piata sa fie mai mare decat se estimeaza.
 
Cine au fost cei mai mari investitori din piata de real estate, anul trecut
Investitorii romani au fost cei care au contribuit considerabil la cresterea volumului de investitii din Romania in 2022, intr-un mediu mai matur, care poate fi aliniat cu tarile performante din regiunea ECE. Astfel, jumatate din volumul total de investitii de pe piata imobiliara in 2022 a venit de la nivel local, conform datelor CBRE.
Prin capitalul alocat in active imobiliare in toata tara, jucatorii locali au intarit sentimentul de stabilitate pe termen mediu si lung pe piata de investitii din Romania. Cu saisprezece tranzactii cu o valoare medie de 38,7 milioane euro, dar si cu cea mai mare contributie la volumul investitiilor in 2022, jucatorii locali au reusit sa dezvolte plasamentele din piata.
La o distanta considerabila de investitorii romani s-au aflat activele sud-africane, cu un procent de 15% si austriece cu 10%. Cu actiuni sub 10%, investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria si Malta au cumulat un total de un sfert din valoarea totala inregistrata anul trecut.
Cel mai dinamic sector din punct de vedere al investitiilor atrase a fost cel al birourilor, care a inregistrat si un record. Anul trecut CBRE a asistat CA Immo la vanzarea portofoliului sau din Romania catre Paval Holding intr-o tranzactie de o valoare fara precedent pentru piata locala, respectiv 377 de milioane de euro.
Per total, segmentul de birouri a atras, in 2022, 62% din totalul investitiilor, urmat de retail (24%) si de industrial (7%). Totodata, hotelurile si activele din alte sectoare au reusit sa atraga impreuna 7% din suma totala investita. Totusi, alternand pe locul doi si trei in aceeasi perioada analizata, sectoarele de retail si industrial sunt cautate atat de investitorii locali, cat si de cei straini. Comertul cu amanuntul, cu un accent special pe parcurile de retail si spatii industriale, a devenit mai atractiv pentru investitorii care doresc sa-si plaseze banii in Romania, odata ce criza de sanatate din 2020 a indreptat atentia spre acest tip de tranzactii.
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ELECTROGRUP
AED
Ubitech
SIGM
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CDS
VEGO
strabag nivel 1
DRS
GEWISS
concelex
BogArt
MAKITA
EDIT-Structural
quadratum
EURO BUILD
Arduro
rigips
noark
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<