Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Iulie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE solicita Guvernului redeschiderea activitatii in centrele comerciale mari
CBRE solicita Guvernului redeschiderea activitatii in centrele comerciale mari
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2020 16:46
CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara, a transmis reprezentatilor Guvernului Romaniei o scrisoare prin care solicita reluarea activitatilor de comercializare desfasurate si in cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni. Scrisoarea a fost semnata de noua proprietari de centre comerciale din Bucuresti si 24 orase regionale, care detin in total un numar de 52 proiecte cu peste 4.600 chiriasi.
Proiectul de lege elaborat de Guvern privind masurile luate pe durata starii de alerta prevede doar deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni, cu suprafete de sub 15.000 de metri patrati.
CBRE si proprietarii de centre comerciale care au semnat scrisoarea adresata Guvernului Romaniei solicita analizare si dispunerea cat mai curand posibil a reluarii activitatilor de comercializare desfasurate si in cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni, unde activitatile sunt preponderent suspendate de aproape doua luni si exista riscul major ca aceasta situatie sa atraga o criza economica prelungita.
Masurile de suspendare a activitatilor de comercializare din cadrul centrelor comerciale afecteaza aproximativ 3,7 milioane de metri patrati de spatiu construit din Romania, potrivit estimarilor CBRE.
„Numai la nivelul incasarilor, aceste masuri au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectati. Pe plan social, estimam ca aproximativ 89.000 de angajati sunt afectati direct sau indirect avand contractele de munca suspendate. Numarul total al persoanelor afectate este insa mult mai mare avand in vedere ca au fost impactate toate celelalte activitati aferente operatiunilor comerciantilor afectati, de la productie, distributie, operatiuni auxiliare, furnizori, contractori, finantatori etc”, explica Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE.
Reprezentantii CBRE si ai celor opt proprietari de centre comerciale care au semnat scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei atrag atentia ca exista un risc real ca unele afaceri sa nu se mai poata redresa financiar ca urmare a acestei situatii, ceea ce va atrage consecinta ca un mare numar de oameni vor fi in cele din urma concediati.
Sanatatea clientilor este prioritara pentru toate partile implicate si proprietarii de centre sunt deschisi sa colaboreze activ cu autoritatile pentru a identifica impreuna solutii adecvate de preventie, aratandu-se pregatiti sa implementeze aceste masuri cu deplin profesionalism, astfel incat spatiile vor raspunde tuturor cerintelor din punct de vedere sanitar.
„In cursul ultimelor saptamani, celelalte tari din Centrul si Estul Europei, cu rate de infectie similare sau chiar mai mari, precum Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Slovacia, au dispus deja reluarea activitatilor de comercializare din cadrul centrelor comerciale. Credem ca este foarte important ca si Romania sa dea un semnal pozitiv si optimist investitorilor externi in acest sens”, a completat Luiza Moraru.
CBRE mentioneaza ca pe toata aceasta perioada, proprietarii centrelor comerciale au depus eforturi extinse si au implementat masuri active de prevenire si limitare a raspandirii Covid-19 dispunand masuri precum dezinfectii suplimentare, masuri de constientizare a riscurilor, distantare sociala, punere la dispozitie de dezinfectanti, cresterea aportului de aer proaspat in cladiri, nebulizarea instalatiilor de climatizare etc.
Totodata, CBRE subliniaza ca impactul reluarii activitatilor desfasurate in cadrul centrelor comerciale nu va putea fi, in niciun caz, unul imediat. Va mai fi nevoie de o buna perioada de timp pana cand activitatile isi vor intra in normalitate. Prin urmare, cu cat se va intarzia mai mult reluarea acestor activitati de comercializare cu atat impactul economic si social mentionat se va acutiza cu posibile consecinte iremediabile.
Scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei a fost initiata de CBRE si semnata de companiile Arena City Center, Baneasa Development, Ceetrus Romania, CPI, Immofinanz Romania, Iulius Grup, NEPI Rockcastle, ParkLake Shopping Center si Veranda Asset Management, care detin in Romania in total un numar de 52 proiecte cu peste 4.600 de magazine.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19TeraSteelbluebeamACADVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017
rigips
Acvatot 2019
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere