Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Circa 440.000 mp de cladiri de birouri, in pregatire sau constructie in Bucuresti
Circa 440.000 mp de cladiri de birouri, in pregatire sau constructie in Bucuresti
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 15 Mai 2023 11:43
Zona de Centru-Vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni) a devenit cea mai mare sub-piata de birouri din Bucuresti, depasind astfel pentru prima data zona Barbu Vacarescu-Floreasca, dupa livrarile de proiecte din trimestrul 1 si, avand in vedere planurile anuntate de dezvoltatori, situatia se va mentine pe termen mediu, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Astfel, oferta de birouri din Bucuresti in primul trimestru a constat in a doua faza a proiectului mixt One Cotroceni Park (34.500 mp inchiriabili), dezvoltat de One United Properties in zona Centru-Vest si, de asemenea, a cladirii Muse (7.500 mp inchiriabili) din Expozitiei. Stocul de birouri din Bucuresti a ajuns astfel la 3,35 milioane metri patrati la sfarsitul trimestrului 1.
Zona Centru-Vest, unde in ultimii trei ani au fost livrati aproape 300.000 metri patrati de spatii noi, a ajuns la un stoc de 614.000 metri patrati, fata de 589.600 metri patrati in Floreasca-Barbu Vacarescu, cladirile finalizate totalizand doar 132.000 metri patrati din 2019 pana in prezent.
Dimitrie Pompeiu (440.700 metri patrati), zona de Centru (412.500 metri patrati) si CBD (357.300 metri patrati) completeaza top 5 al celor mai mari piete de birouri din Bucuresti.
 
Impartirea stocului de birouri pe cele 11 subpiete din Bucuresti
In ceea ce priveste activitatea de tranzactionare din primul trimestru, cererea a fost scazuta in conditiile in care au fost tranzactionati doar 55.800 mp, cel mai scazut nivel inregistrat din T1 2021 pana in prezent, reprezentand o scadere de 31% fata de perioada similara a anului trecut.
Madalina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Primul trimestru din acest an a fost destul de sarac in tranzactii pentru ca intr-un context economic impredictibil, deciziile de business sunt adoptate mai greu. Cu toate acestea, sentimentul pietei ramane pozitiv, avand in vedere faptul ca o serie de tranzactii mari sunt in curs de negociere, iar activitatea de inchiriere este de asteptat sa creasca incepand cu al doilea trimestru. Activitatea de dezvoltare ramane limitata, astfel ca cererea din perioada urmatoare va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile, mai ales a celor amplasate in zone usor accesibile, dar si a celor care sunt certificate conform standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic si de impactul asupra mediului”.
Rata de neocupare in Bucuresti a scazut la 14,8% in perioada ianuarie-martie 2023, in conditiile in care pe parcursul trimestrului s-a inregistrat o absorbtie neta de aproape 40.000 metri patrati la nivelul Capitalei.
Evolutia cererii din Bucuresti este in linie cu trendul inregistrat si in celelalte capitale din Europa Centrala si de Est, regiune in care suprafata tranzactionata s-a redus cu circa 22% fata de primul trimestru din 2022.
Chiria prime a continuat sa creasca la inceputul anului, astfel ca maximul inregistrat in piata, in zona CBD, a ajuns la 21,00 € / mp / luna, un nivel care reflecta o crestere anuala de 13,5%, si ne asteptam la o majorare si pe celelalte subpiete din Bucuresti, mai ales in cazul proprietatilor de referinta.
Cresterea chiriilor prime din Bucuresti vine in contextul in care in toata Europa Centrala si de Est a fost inregistrata o majorare a costurilor de inchiriere, ajungand la 28,5 euro/mp/luna in Praga, la 25 euro/mp/luna in Budapesta si la 24,5 euro/mp/luna in Varsovia.
Din punct de vedere al activitatii de dezvoltare, in prezent in Bucuresti sunt in constructie proiecte de birouri cu o suprafata totala de 139.400 mp inchiriabilil, in timp ce alte cladiri cu o suprafata totala de aproximativ 300.000 mp se afla in diferite etape de planificare, dezvoltatorii fiind in asteaptarea rezolvarii problemelor urbanistice din oras.
U-Center II, EXPO II sau ARC sunt unele dintre cele mai importante cladiri a caror livrare este programata pana la sfarsitul anului 2024, in timp ce pentru 2025 planurile de dezvoltare sunt inca necunoscute, avand in vedere problemele legate de autorizare din Bucuresti.
 
ALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
Arduro
SSAB
GEWISS
Acvatot 2019
noark
SIGM
EDIT-Structural
concelex
DRS
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
MAKITA
leviatan
BogArt
theda mar
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
konsent
strabag nivel 1
quadratum
VEGO
rigips
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<