COLLIERS: Cel putin trei hoteluri mari urmeaza a fi deschise in Bucuresti |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 14 Mar 2023 13:15 |
Industria hoteliera din Romania a urmat tendintele globale de crestere in 2022 in ceea ce priveste gradul de ocupare din hoteluri, sosirile inregistrate in intreaga tara ajungand la 84% din nivelul de dinaintea pandemiei, arata raportul anual publicat de Colliers. Daca turismul international ar fi avut o revenire mai accelerata, in linie cu cel local, Romania ar fi depasit cu usurinta 90% din nivelul de sosiri de dinaintea pandemiei, estimeaza consultantii Colliers. Bucurestiul si alte orase mari din tara au avut o performanta mai buna in comparatie cu media nationala, marile hoteluri din Capitala inregistrand, in ultimele 3 luni ale anului 2022, niveluri de ocupare mai mult sau mai putin comparabile cu cele din 2019, in special datorita faptului ca atat calatoriile de agrement, cat si cele de business si-au revenit semnificativ.
„Avand in vedere caracterul robust al economiei, nu este nicio surpriza faptul ca turismul de agrement si-a revenit, insa calatoriile de afaceri reprezinta un rezultat important al anului, in special daca tinem cont de faptul ca alte aspecte din mediul de afaceri, cum ar fi modul de lucru si prezenta la birou, sunt inca afectate de consecintele pandemiei COVID-19. Un semn puternic de revenire a calatoriilor de afaceri locale, fara a lua in considerare turistii straini care sosesc in scop de agrement in numar inca probabil mai mic comparativ cu potentialul de dinainte de pandemie, a fost dinamica inregistrata de hoteluri, mai ales spre sfarsitul anului, impulsionata de activitatea intensa din zona evenimentelor publice”, explica Raluca Buciuc, Director si Partner of Valuation and Advisory Services la Colliers.
Privind in detaliu industria ospitalitatii bucurestene, hotelurile de 4 stele au ramas cel mai activ segment in 2022, cu un grad de ocupare de 68% spre finalul anului, fata de aproximativ 72% in 2019, si un tarif mediu de 80 euro/noapte, fata de 87 euro/noapte cu putin timp inainte de pandemie. Locatiile centrale din Capitala au avut performante si mai bune, cu un grad de ocupare de 72% si un tarif mediu care a depasit 100 de euro/ pe noapte, in ultimele luni ale anului 2022.
In termeni de planuri de constructie si dezvoltare, in urmatorii doi ani sunt asteptate doar cateva deschideri importante. Printre acestea se numara Hotelul Swiss din zona Expozitiei, aflat in constructie, cu 225 de camere distribuite pe 23 de etaje, Grand Hotel du Bulevard, cu 30 de apartamente, operat de lantul de lux Corinthia, si un hotel de 100 de camere in zona Victoriei, care initial urma sa fie operat sub brandul Indigo.
„Una dintre deschiderile mentionate anterior este legata de un proiect imobiliar al dezvoltatorului One United, cunoscut la nivel local mai ales in sectoarele de birouri si rezidential. De asemenea, grupul israelian Hagag a cumparat o alta cladire centrala din Bucuresti cu intentia de a o transforma in hotel. Ne asteptam ca, pe masura ce se confirma redresarea pietei turistice, o astfel de dinamica sa continue, poate chiar cu noi intrari ale unor dezvoltatori netraditionali. Altfel, in pofida redresarii calatoriilor interne si internationale, industria hoteliera se confrunta in continuare cu multe provocari, cum ar fi, de exemplu, costurile in crestere ale utilitatilor, in special pentru hotelurile mari care nu se califica pentru schema de sprijin pentru IMM-uri sustinuta de stat. Ceea ce inseamna ca, probabil, vor fi nevoiti sa creasca preturile. In plus, operatorii resimt si ei cresterea brusca a salariului minim, in conditiile in care o mare parte dintre angajatii lor sunt platiti la acest nivel. Si, nu in ultimul rand, dezvoltatorii continua sa se confrunte cu problema costurilor de constructie inca ridicate, desi presiunile s-au mai diminuat, iar scaderea preturilor pe pietele de materii prime este incurajatoare”, adauga Raluca Buciuc.
Perspectivele pe termen mediu raman dificile. 2023 pare un an greu de prognozat pentru orice business, deoarece incertitudinile privind consumul se mentin, apreciaza consultantii Colliers. Efectul deplin al ratelor mai mari ale dobanzilor nu s-a facut inca simtit, iar aspectul pe care multi il trec cu vederea este faptul ca ratele dobanzilor nu vor scadea prea curand. Acest lucru inseamna ca o noua scadere a turismului de agrement nu poate fi exclusa in acest moment.
Cu toate acestea, consultantii Colliers considera ca exista motive pentru un optimism moderat, in conditiile in care, in 2021, multi operatori de pe piata se asteptau mai degraba ca hotelurile sa se redreseze si sa revina la nivelul de dinaintea pandemiei in doi ani, dar dupa ce restrictiile impuse s-au relaxat in primavara lui 2022, a fost nevoie de doar 6 luni pentru a atinge aceasta tinta. Intre timp, anul acesta va aduce un nou impuls, deoarece China pare sa adopte o abordare mai flexibila cu privire la carantina generata de COVID-19.
|