Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Oferta redusa si chiriile ingreuneaza accesul la spatii moderne de birouri
Colliers: Oferta redusa si chiriile ingreuneaza accesul la spatii moderne de birouri
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 03 Apr 2025 10:47
Piata de birouri din Bucuresti se afla intr-un proces de transformare semnificativa dupa un deceniu de dezvoltare intensa. Oferta de spatii noi a atins minime istorice, in timp ce in zona cererii, interesul pentru cladiri de calitate a ramas relativ constant in ultimii ani, ceea ce va inclina tot mai vizibil balanta in favoarea proprietarilor. Potrivit unui raport Colliers care analizeaza comportamentul chiriasilor si tendintele de la inceputul lui 2025 si care va fi publicat in perioada urmatoare, chiriile din zonele centrale in cladiri de top au ajuns la 22 de euro pe metrul patrat in multe cazuri, iar in unele situatii sar de acest nivel. Cum spatiile moderne sunt tot mai putine, firmele care vor sa se mute sau sa se extinda au din ce in ce mai putine optiuni si platesc chirii mai mari. Expertii Colliers noteaza ca intentiile de angajare pe termen scurt ale firmelor locale raman, in mare parte, la un nivel decent pentru contextul economic actual, in timp ce pentru sectoarele mai pesimiste, sunt departe de minimele din perioada 2009-2010 sau 2020-2021.
Analiza Colliers evidentiaza o piata tot mai polarizata. Pe de-o parte, doar 20 de cladiri (23% din suprafata inchiriabila totala din Capitala) inregistreaza un grad ridicat de neocupare - 33% in medie pentru aceste proiecte, acumuland in total 181.000 metri patrati vacanti. Celelalte 186 de cladiri (77% din suprafata totala) au o disponibilitate mult mai redusa - doar 7% rata de neocupare. In total, aceste cladiri au 265.000 de metri patrati, dar expertii Colliers subliniaza ca aceste cifre trebuie puse in context si raportate la suprafata inchiriabila. Acest ecart arata preferinta clara a companiilor pentru spatiile moderne, bine pozitionate si eficiente energetic, in defavoarea celor mai vechi sau mai putin atractive.
Dupa o medie de 160.000 de metri patrati livrati anual in ultimul deceniu in Bucuresti, volumul de birouri noi a scazut semnificativ, in 2024 finalizandu-se doar 16.500 de metri patrati, iar pentru 2025 sunt planificati aproximativ 6.500 de metri patrati.
"Aceste cifre, mult sub nivelurile anterioare, arata ca oferta de spatii moderne este tot mai redusa daca ne gandim atat la spatiile existente cat si la cele care urmeaza sa fie livrate. In consecinta, companiile care vor sa se extinda sau sa se relocheze gasesc tot mai greu optiuni potrivite. Daca nu urmeaza o corectie economica in Romania - si acesta nu este scenariul de baza al economistilor care se uita la tara noastra, este de asteptat sa vedem si o crestere a presiunii asupra nivelului chiriilor, care ar putea sa mai creasca in perioada urmatoare”, explica Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers..
La nivel global, tot mai multe companii isi aduc angajatii inapoi la birou, inclusiv in program complet. Romania urmeaza aceasta tendinta, dar mai are de recuperat fata de alte tari europene, subliniaza consultantii Colliers. In acest context, spatiile moderne si bine amenajate devin un avantaj important pentru companiile care vor sa isi pastreze sau sa atraga angajati. Consultantii Colliers observa ca celelalte centre de birouri din Romania - Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi - au luat-o usor inaintea Capitalei din prisma prezentei la birou a angajatilor, chiar daca se remarca imbunatatiri si in Bucuresti.
Consultantii Colliers estimeaza ca, daca nu apar schimbari economice importante, cererea de inchiriere pentru spatii de birouri va ramane cel putin la un nivel decent, fiind sustinuta de planuri stabile de angajare, de oferta redusa de spatii moderne si de tendinta globala de revenire la munca de la birou. Potrivit datelor Eurostat analizate de Colliers, majoritatea companiilor nu isi reduc personalul, iar unele continua sa se extinda. Desi sectorul IT ramane rezervat in ceea ce priveste angajarile, la fel ca in alte tari, nivelul de precautie este mult mai scazut decat in perioada crizei din 2009–2010.
In acelasi timp, firmele din zona de consultanta si cele care coordoneaza activitatea la nivel central (head office) sunt mai active decat de obicei, semn ca mediul de business este stabil si deschis dezvoltarii. In acest context, companiile care vor sa se mute sau sa se extinda ar putea intampina dificultati in gasirea unor spatii moderne potrivite, din cauza stocului limitat si a cererii care se mentine ridicata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
Arduro
VEGO
Ubitech
MCA
AED
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ELECTROGRUP
Eco Garden Construct
EDIT-Structural
EURO BUILD
leviatan
concelex
SSAB
CDS
quadratum
strabag nivel 1
GEWISS
KADRA
MAKITA
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<