CONCELEX: Obiective de dezvoltare bazate pe digitalizare si evolutia resursei umane |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 06 Iun 2023 06:25 |
Anul 2023 a inceput favorabil pentru compania de constructii Concelex, datorita, mai ales, conditiilor meteorologice din perioada ianuarie-martie, care au permis lucrul pe santiere la un nivel sustinut. In continuare, obiectivele de dezvoltare a Concelex sunt bazate pe digitalizare si evolutia resursei umane.
"Compania noastra trece printr-un amplu si complex proces de digitalizare. Acesta ne va usura mult procesele interne si, de asemenea, va aduce si economii, va contribui la sustinerea unui mediu sanatos. Prin digitalizare se va facilita comunicarea cu clientii si furnizorii. Domeniile pe care am inceput si continuam sa le dezvoltam sunt cel al infrastructurii - prin proiectul Variantei Ocolitoare a Barladului, dar si pe cel al proiectelor speciale, prin constructia celor doua terminale la aeroporturile de la Tulcea si Timisoara", a declarat Catalin Visan.
In directia evolutiei in planul resursei umane, compania dezvolta programe de atragere a personalului calificat din tara. "Ne bazam pe faptul ca toti colegii nostri sunt tratati si valorizati corect, corespunzator muncii pe care o depun si implicarii lor", a precizat managerul Concelex.
Orientare a portofoliului catre constructia de cladiri publice
Dezvoltarea constructiilor prin extinderea cladirilor dedicate domeniului educational finantate fie prin Planul National de Redresare si Rezilienta sau, direct, prin Compania Nationala de Investitii, au angrenat activitatea Concelex in noi proiecte cu termene de finalizare stabilite in intervalul 2024-2026. Aceste proiecte, cu precadere cele din domeniul educational sau medical, sunt deosebit de importante pentru Concelex, prin acestea avand posibilitatea de a contribui la dezvoltarea celor doua sectoare cu impact major in dezvoltarea Romaniei, in viitor.
Ing. Catalin Visan spune ca aceste proiecte sunt foarte complexe, fiind necesar sa se tina cont de mai multi factori, si vin cu dificultati si provocari specifice.
„Cladirile publice sunt edificii proiectate sa reziste cat mai mult in timp, astfel incat, pe langa aspectul estetic, acestea trebuie sa fie si functionale chiar si peste multi ani dupa constructie.
Concelex gaseste cele mai potrivite solutii astfel incat sa nu existe compromisuri atat in ceea ce priveste calitatea materialelor folosite, cat si in functionalitatea cladirii. Totodata, proiectarea si constructia unei cladiri publice implica multe avize si autorizatii, reglementari de constructie si de siguranta, precum si aprobari pentru finantare. Acesti factori pot intarzia executia lucrarilor si pot duce la probleme de gestionare a proiectului. Acum, de exemplu, este foarte mare timpul dintre momentul realizarii studiului de fezabilitate si cel al finalizarii licitatiei si al stabilirii castigatorului. In aceasta perioada foarte mare de la momentul realizarii studiului de fezabilitate si pana la momentul la care ajunge sa fie scos la licitatie, valoarea acestuia creste, iar proiectul ajunge sa fie subcotat. Este unul dintre motivele pentru care multe lucrari nu au participanti la licitatii sau, si mai rau, sunt castigate de constructori care nu le-au evaluat corect, apoi nu le executa. Pe langa toate acestea, mai este un aspect pe care il urmarim atat noi, cat si beneficiarii autoritati publice – respectiv, acela al eficientei energetice. Asa cum stim, o cladire publica poate fi si foarte mare consumatoare de energie. Este important ca autoritatile sa eficientizeze resursele financiare si sa beneficieze de cladiri economice energetic, pentru a reduce costurile de intretinere si pentru a proteja mediul inconjurator. In general, constructia cladirilor publice necesita o planificare atenta, colaborare intre partile interesate si aderarea la reglementari si standarde, pentru ca nu construim o astfel de cladire doar pentru generatia noastra, ci si pentru viitor", a adaugat Catalin Visan.
Proiecte majore de cladiri publice, contractate pentru 2023-2026
In 2023, Concelex a continuat lucrarile la proiectele deja incepute in anul precedent si a contractat o serie de noi lucrari de anvergura, obiectivul in ceea ce priveste portofoliul fiind de a mentine echilibrata balanta intre proiectele private si cele publice.
Printre proiectele publice majore la care echipa companiei lucreaza in aceasta perioada sunt: Spitalul Judetean de Urgenta - Alexandria, Unitatea de Primiri Urgente, Spitalul Judetean de Urgenta si constructia unui nou bazin de inot in Drobeta Turnu Severin, executia unui camin studentesc pentru Universitatea de Vest Timisoara, extinderea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta - Cluj-Napoca, modernizarea cladirii "Mihai Eminescu" din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, dar si o serie de unitati de invatamant (scoli, licee sau crese) in diverse orase, pentru diversi beneficiari publici. Toate aceste proiecte au termene de finalizare stabilite in intervalul 2024-2026.
Concelex este una dintre cele mai dinamice companii de constructii din acest moment, cifra de afaceri anuala din 2022 a societatii atingand pragul de 500 de milioane de lei.
"Daca ne uitam doar la contractele pe care le avem in executie si la termenele lor de finalizare, fara a lua in calcul posibilitatea contractarii unor noi proiecte, anul acesta vom fi nevoiti sa producem mai mult fata de cel precedent. Luand in calcul acest lucru, previzionam o crestere a cifrei de afaceri. Vom continua sa investim in resurse umane, sa ne consolidam echipa cu profesionisti in constructii, cu oameni de buna calitate umana, dar si in utilaje si echipamentele necesare, care sa eficientizeze derularea proiectelor. Daca ne uitam la valoarea contractelor incheiate in ultima perioada si la multimea licitatiilor din piata, bazate pe finantarile din fonduri europene, PNRR sau bugetul de stat, estimam ca industria va mentine o evolutie ascendenta. La acest lucru se adauga si apetitul de dezvoltare al investitorilor privati. Ultimii ani au fost marcati de impredictibilitate atat din punct de vedere economic, sanitar, cat si al securitatii. Ne dorim ca razboiul din Ucraina sa ia sfarsit si, astfel, sa vedem o echilibrare a preturilor pe piata energetica, pentru a exista o predictabilitate in ceea ce priveste costurile materialelor si ale serviciilor", a mai precizat Catalin Visan.
|