Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CONLAN: Expansiune a portofoliului si continuare a investitiilor in tehnologie
CONLAN: Expansiune a portofoliului si continuare a investitiilor in tehnologie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Dec 2024 06:20
In anul 2024, activitatea de constructii a continuat sa fie marcata de provocari si oportunitati semnificative. Cresterea costurilor materialelor de constructie si dificultatile in asigurarea fortei de munca specializate au pus presiune pe activitatea din industrie, potrivit opiniei lui Cosmin Vilcu, directorul general al Conlan Grup, companie care s-a impus ca un antreprenor de incredere in industria constructiilor din Romania. Pentru urmatoarele 12 luni, managerul anticipeaza o consolidare semnificativa a pietei, marcata de un accent tot mai puternic pe constructiile sustenabile si integrarea tehnologiilor moderne. "Speram ca piata constructiilor industriale sa beneficieze de pe urma investitiilor masive in infrastructura de transport si logistica. Investitiile in proiecte verzi si tranzitia catre o economie mai prietenoasa cu mediul vor reprezenta o directie esentiala", puncteaza Cosmin Vilcu.
Fondata in 2004, societatea si-a consolidat de-a lungul anilor o reputatie solida cu privire la fiabilitatea si expertiza in gestionarea proiectelor complexe. In prezent, Conlan este implicata in lucrari de inginerie civila, constructii de cladiri rezidentiale si comerciale, realizarea de instalatii industriale, renovari si modernizari pentru infrastructura publica si cladirile istorice, avand un portofoliu de lucrari evaluat la circa 31 milioane de euro.
 
- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere planurile de modificari fiscale pentru 2025-2026? (actualizarea impunerii/ bazei de impozitare/ sistemului de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, actualizarea prevederilor legale din domeniul TVA, revizuirea mecanismului de impozitare pentru cladiri si terenuri, eliminarea facilitatilor fiscale din constructii etc.).
- Daca toate acestea, sau numai o parte vor intra in vigoare, pentru domeniul constructiilor vor avea un impact direct asupra costurilor operationale si a marjelor de profit. In mod particular, eliminarea facilitatilor fiscale din sectorul nostru poate reduce atractivitatea investitiilor si creste presiunea financiara asupra companiilor de constructii, mai ales in cazul proiectelor mari, care necesita resurse substantiale. Un aspect vital il reprezinta impactul acestor masuri asupra contractelor aflate in derulare, avand in vedere ca preturile deja negociate nu pot fi ajustate ca urmare a acestor modificari fiscale. In ceea ce priveste TVA-ul, o eventuala revizuire a prevederilor poate influenta preturile finale ale constructiilor si cererea din partea beneficiarilor, mai ales in segmentul rezidential, care este sensibil la costuri.
In 2025, ne asteptam ca autoritatile sa mentina un echilibru intre masurile fiscale si sprijinirea sectoarelor economice strategice, cum este cel al constructiilor. Stabilitatea legislativa si fiscala este esentiala pentru planificarea pe termen lung, iar un cadru predictibil va stimula increderea investitorilor si dezvoltarea sustenabila a proiectelor.

 
- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Am fost nevoiti sa ne adaptam la un nou mod de lucru, sa venim cu strategii noi si sa facem fata provocarilor din piata constructiilor sub efectul pandemiei, razboaielor si anului electoral. Nu avem voie sa facem greseli si trebuie sa profitam de cea mai mica sansa pe care o avem in piata. Ne asumam multe riscuri, continuam sa investim in tehnologia de lucru si in angajatii nostri. Intr-un context in care banii isi pierd din valoarea reala, este esential ca investitiile in infrastructura sa fie sustinute si corelate cu masuri fiscale care sa stimuleze economia, nu sa franeze dezvoltarea. Adaptarea la aceste conditii economice necesita o strategie solida pentru a contracara efectele inflatiei si pentru a mentine rentabilitatea proiectelor, in special intr-un sector atat de sensibil la fluctuatiile financiare. Pentru grupul nostru de firme, provocarea a fost identificarea punctului de echilibru intre marile categorii de management ale unui proiect: managementul si executia proiectului, gestionarea resurselor financiare si umane, respectiv logistica si achizitia materialelor de constructii. As putea spune ca acesta a fost si atuul companiei noastre in ultima perioada.

- Ce evolutie a avut cifra de afaceri a companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru 2025?
- In 2024, cifra de afaceri a Conlan a inregistrat o crestere moderata, in ciuda contextului economic dificil. Proiectele din sectorul industrial au avut o contributie semnificativa la aceasta performanta. Pentru 2025, estimam o crestere constanta a cifrei de afaceri, sustinuta de expansiunea portofoliului de clienti si continuarea investitiilor in tehnologii moderne. Totusi, previzionam ca ritmul de crestere va fi influentat de modificarile fiscale anuntate si de evolutia costurilor materialelor de constructie. Prin urmare, ramanem atenti la tendintele pietei si concentrati pe mentinerea unui echilibru.

 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Am investit in tehnologia de lucru, achizitionand utilaje si echipamente de ultima generatie, punand pe primul loc calitatea serviciilor oferite clientilor nostri. Astazi, afacerea noastra se bucura de o echipa tanara si puternica care si-a confirmat experienta cu fiecare proiect finalizat cu succes. Pentru mine, acest lucru si mai ales implicarea echipei pana la cele mai fine detalii este mai mult decat o motivatie profesionala.

- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/ automatizarii activitatii?
- Un proiect de importanta strategica este implementarea unui sistem ERP nou, care va integra functii-cheie, precum managementul financiar, gestiunea aprovizionarii, resursele umane si pontajele digitale. Totodata, am inceput implementarea unui instrument modern pentru managementul proiectelor de constructii. Aceasta ne ajuta sa gestionam in timp real activitatile de pe santiere, sa documentam progresul lucrarilor si sa facilitam comunicarea eficienta intre echipe. Aplicatia software permite, de asemenea, gestionarea centralizata a task-urilor si monitorizarea detaliata a conformitatii si a calitatii, reducand erorile si intarzierile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
ELECTROGRUP
leviatan
AED
concelex
Ubitech
Arduro
MAKITA
DRS
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
noark
MCA
konsent
VEGO
EDIT-Structural
Acvatot 2019
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
CDS
BogArt
EURO BUILD
theda mar
quadratum
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<