Agenda Constructiilor
Vineri, 08 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Constructorii avertizeaza: Aproape toate santierele cu finantare publica se vor bloca
Constructorii avertizeaza: Aproape toate santierele cu finantare publica se vor bloca
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 21 Mar 2022 14:42
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) din Romania a avertizat ca aproape toate santierele cu finantare publica se vor bloca, in contextul majorarilor semnificative ale preturilor materialelor. "In momentul de fata, sectorul constructiilor din Romania se afla intr-o situatie critica, estimam ca in scurt timp cele mai multe santiere finantate din bani publici se vor bloca", a declarat Irinel Tofan, directorul general al companiei Conest SA Iasi si vicepresedinte al FPSC, intr-un interviu pentru RFI Romania. Managerul a subliniat ca firmele au ajuns, practic, sa aduca bani de acasa pentru ca santierele sa poata functiona. Iar cresterea pretului materialelor de constructii, razboiul din Ucraina si exodul fortei de munca au dus la insolvente si a falimente care au depasit statisticile din 2010, an care a marcat un record la acest capitol.
"Din pacate, vom avea situatia in care nu vom putea continua lucrarile din cauza catorva cauze foarte clare pe care nu mai reusim sa le gestionam. Trebuie sa ne uitam atent la explozia preturilor la materiale, la echipamente, la carburanti, la energie. Daca facem o analiza pe ultimele sase luni avem o crestere de circa 60-80%. Daca facem o analiza plecand din ianuarie 2021 de cand preturile au inceput sa creasca ne aflam la 120%. Suntem intr-o perioada, dupa doi ani de pandemie, in care lucrurile nu au functionat in mod normal intr-o economie cu care eram obisnuiti. Aceste cresteri semnificative de peste 100-120% nu mai pot fi suportate. Suntem in situatia in care cheltuim mai mult decat decontam. Un aspect care din pacate va genera in continuare insolvente si falimente pentru firmele de constructii din Romania", a declarat Irinel Tofan.
El a subliniat ca razboiul din Ucraina amplifica ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani de pandemie, care a dus la lipsa materiilor prime pentru fabricatia materialelor de constructii si a echipamentelor. "In ultimii doi ani, ne-am confruntat cu intarzieri majore de livrare a echipamentelor si materialelor in santiere. Suplimentar, aceasta criza se acutizeaza pe fondul razboiului din Ucraina. Putem spune ca materiale importante ca otel beton, ciment, profile metalice, vata bazaltica, bitum, materiale pentru finisaje, care erau importate din Ucraina, lipsesc. Avem o problema ca nu avem materiale. A doua problema, preturile cresc necontrolat si nu mai putem continua. Avem a treia problema. Ne uitam cu mari temeri asupra fortei de munca care in conditiile astea va fi fortata sa isi gaseasca de munca in tarile care au demarat programe prin PNRR", a mai spus managerul.
Pentru a citi interviul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
noark
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan
viarom
rigips
BALTIC
Acvatot 2019
FRONTALE
leviatan
CDS
CONCEPT STRUCTURE
grundfos
theda mar
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
BA 2023
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu