Agenda Constructiilor
Vineri, 18 Octombrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Piata industrial-logistica poate atinge 8 milioane mp la final de 2025
C&W Echinox: Piata industrial-logistica poate atinge 8 milioane mp la final de 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 17 Oct 2024 12:27
Stocul spatiilor industriale si logistice din Romania ar putea depasi pragul de 8 milioane de metri patrati la finalul lui 2025, daca se mentine ritmul anual de dezvoltare de 500.000 de metri patrati. La jumatatea anului, la nivel national erau operationali mai mult de 7,125 milioane de metri patrati de astfel de spatii, mai mult de 50% reprezentand proiecte dezvoltate in Bucuresti si in regiunea de Vest a tarii, in timp ce Sud-Est si Nord-Est au cea mai redusa densitate, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Chiar daca in ultimii ani am observat o diversificare a zonelor ce au beneficiat de investitii in proiecte de spatii de depozitare, impulsionata de cererea sustinuta mai ales de firmele de logistica si de cele de retail, dar si de investitiile in infrastructura, principalele hub-uri regionale raman de departe Bucuresti-Ilfov (49,2%), regiunile de Vest (14,7%), Sud-Muntenia (10,6%), Centru (9%) si Nord-Vest (8,9%). 
Cele mai putin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spatiilor industriale si logistice construite sunt Nord-Est (3,3% din stoc) si Sud-Est (1,7%).  Spre comparatie, stocul din Chitila din apropierea Bucurestiului este comparabil cu suprafata construita in zona Moldovei si a Dobrogei.  
Pentru 2024 se preconizeaza finalizarea a circa 500.000 de metri patrati de spatii industriale si logistice, din care peste 50% urmeaza sa fie construite in Bucuresti, zona de Vest si in Sud-Muntenia. 
 
 
Vlad Saftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: “Decalajul existent intre cele 8 regiuni ale tarii din punct de vedere al contributiei la PIB sau al fluxului de investitii straine directe atrase, poate fi observat si la nivelul distributiei stocului de spatii industriale si logistice. Acest segment imobiliar a contribuit din plin la performanta zonelor campioane din punct de vedere al generarii de business si de investitii straine, oferind infrastructura necesara pentru dezvoltare. Pe de alta parte, investitiile in noi proiecte industriale si logistice vor viza in principal zonele cu cei mai buni indicatori macroeconomici. Din acest motiv, consideram ca va fi dificil sa vedem o crestere spectaculoasa a activitatii de constructie pe acest segment, atat timp cat decalajele mentionate mai sus nu sunt diminuate”.  
Activitatea tranzactionala a ramas la un nivel ridicat, companiile inchiriind in perioada ianuarie 2023 – iunie 2024 spatii cu o suprafata de aproape 1,5 milioane de metri patrati. In conditiile in care in aceeasi perioada au fost contruite putin peste 520.000 de metri patrati de spatii noi la nivel national, rata de neocupare a coborat sub 5%, ceea ce ofera oportunitati de dezvoltare, inclusiv in zone cu stoc modern redus.
 
 
Bucuresti-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii in ultimele 18 luni, 48% din volumul tranzactiilor de inchiriere realizandu-se pentru spatii aflate in proiecte din aproapierea Capitalei. Acesta este urmat de zona de Vest, cu 20% din cerere si Centru, cu 10% din suprafata tranzactionata.
Cei mai mari proprietari de spatii industriale si logistice sunt companiile CTP si WDP, ce au un portofoliu cumulat de circa 5 milioane de metri patrati, controland astfel in jur de doua treimi din piata. 
Pe de alta parte, un apetit ridicat pentru extinderi il au alti dezvoltatori, precum VGP, ELI Parks, Logicor sau Oresa Industra. De asemenea, pentru prima data dupa multi ani, vedem planuri concrete de intrare in piata a unor dezvoltatori noi, planuri care cel mai probabil se vor concretiza pana la finalul anului sau la inceputul lui 2025.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
Arduro
BogArt
quadratum
MAKITA
ELECTROGRUP
DRS
CDS
SSAB
theda mar
ness project
viarom
SIGM
noark
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<