Terenuri pentru constructia a 30.000 de locuinte, achizitionate in Bucuresti |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2022 12:11 |
In perioada 2020 - S1 2022 au fost finalizate tranzactii cu terenuri destinate unor viitoare investitii imobiliare cu o valoare totala de 720 milioane de euro in Bucuresti, un nivel aproape dublu in comparatie cu cele cinci semestre anterioare acestei perioade (S2 2017 - 2019), fapt ce demonstreaza apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea unor noi proiecte chiar si in contextul crizei sanitare si a unor presiuni inflationiste puternice, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al achizitiei de terenuri in ultimii doi ani si jumatate au fost cei prezenti pe segmentul rezidential, planurile acestora vizand constructia a peste 30.000 de unitati locative pe terenurile achizitionate.
De asemenea, jucatorii de pe piata industriala si logistica au finalizat tranzactii de terenuri cu o suprafata totala de peste 1,2 milioane de metri patrati in aceeasi perioada, terenuri pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de metri patrati de spatii industriale.
Retelele de retail, in majoritate cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), au continuat sa cumpere terenuri, in dorinta de a-si extinde portofoliile din Romania.
In total, in intervalul analizat (2020 - S1 2022) suprafata de teren tranzactionata a fost de aproape circa 4.700.000 metri patrati (470 de hectare), fiind analizate 85 de tranzactii, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.
Cumparatorii cu capital romanesc au ramas cei mai activi in doi ani si jumatate, cu 73% din volumul tranzactionat, dezvoltatorii straini, mai ales cei care vizeaza investitiile in cladirile de birouri, fiind descurajati de impredictibilitatea in ceea ce priveste autorizarea proiectelor, dar si a costurilor de constructie.
Alexandru Mitrache, Head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox: ”Cererea de terenuri in Bucuresti ramane ridicata in ciuda dificultatilor in aprobarea noilor proiecte din cauza problemelor birocratice si pe fondul scumpirii preturilor materialelor de constructii si a inflatiei ridicate. In continuare Bucurestiul ofera oportunitati de investitii pe piata terenurilor, inclusiv foste platforme industriale, aflate in zone mai putin vizate de dezvoltari noi, fapt care ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru cei care vor paria pe acestea. Terenurile destinate investitiilor rezidentiale vor ramane cele mai cautate in viitor, dar in contextul problemelor economice, geopolitice si inflationiste, dezvoltatorii vor trebui sa gaseasca solutii alternative pentru finantarea clientilor care vor sa achizitioneze locuinte in proiectele dezvoltate de ei.”
In 2022, cea mai mare tranzactie a fost realizata de Edificia Star Construct, care a cumparat o parte din platforma industriala Chimopar situata pe Bulevardul Theodor Pallady, cu o suprafata de 248.000 metri patrati, unde intentioneaza dezvoltarea unui amplu proiect rezidential. In topul celor mai mari terenuri tranzactionate in acest an se mai afla doua loturi de teren, unul de 240.000 metri patrati in apropiere de autostrada A2 catre Constanta, iar celalalt de 65.000 metri patrati in Popesti Leordeni, achizitionate de dezvoltatorii si operatorii de spatii industriale si de logistica VGP, respectiv WDP.
|