Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Un milion mp de spatii de retail in constructie, in regiunea ECE
C&W Echinox: Un milion mp de spatii de retail in constructie, in regiunea ECE
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 23 Mai 2024 12:51
Piata spatiilor de retail a inceput timid acest an din punct de vedere al activitatii de dezvoltare, insa pentru restul anului este preconizata o revenire, in conditiile in care sunt anuntate sa fie livrate proiecte cu o suprafata totala de circa 120.000 metri patrati, arata datele companiei de consultanta imobiliare Cushman & Wakefield Echinox.
Un singur proiect a fost finalizat in primul trimestru al anului, cu o suprafata de 5.000 metri patrati, respectiv Cometex Hunedoara, inregistrandu-se astfel cel mai redus nivel trimestrial al livrarilor din T1 2020. 
Luna aprilie a venit insa cu lansarea unui proiect important – Arges Mall din Pitesti (51.000 metri patrati) dezvoltat de Prime Kapital in parteneriat cu MAS Real Estate, iar pentru restul anului urmeaza sa fie finalizate noi scheme de retail, in special in afara Bucurestiului, in orase precum Pitesti, Sibiu sau Ramnicu Valcea. 
Prime Kapital – MAS Real Estate, Oasis Consulting sau Cometex sunt printre cei mai activi dezvoltatori de pe piata locala avand in vedere planurile anuntate pe termen scurt.
Primul trimestru a fost sarac in livrari noi in toata Europa Centrala si de Est, unde au fost finalizate proiecte cu o suprafata de pana la 150.000 metri patrati, Polonia si Bulgaria cumuland 73% din acest total. Proiectele de tip parcuri de retail au fost preferatele dezvoltatorilor in intreaga regiune, inclusiv in Romania, reprezentand peste 95% din oferta noua din primul trimestru. 
 
 
La finalul primului trimestru, aproape un milion de metri patrati de proiecte de retail erau in diferite faze de constructie la nivel regional, din care in Polonia aproape 400.000 metri patrati, in Romania peste 250.000 metri patrati, in Bulgaria – 164.000 metri patrati si in Cehia – 105.000 metri patrati. 
Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Daca ne uitam la perspectivele pe termen mediu si scurt, Romania va fi, dupa Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar de noi proiecte de retail din Europa Centrala si de Est (CEE). Piata locala are potential de a absorbi aceste investitii avand in vedere densitatea medie de spatii de retail comparativ cu alte tari din CEE, dar si evolutia puterii de cumparare in contextul cresterilor salariale preconizate pentru urmatorii ani si a trendului descrescator al inflatiei. In acelasi timp, pe langa investitiile in proiecte noi, dezvoltatorii vor continua sa renoveze si sa upgradaze proiectele existente, mai ales pe cele de tip mall, pentru a le aduce la nivelul cerintelor actuale ale chiriasilor si pentru a ramane relevante pe piata, avand in vedere ca circa 70% din stocul de spatii de retail din mall-uri a fost construit in urma cu peste 10 ani”.
Chiriile centrelor comerciale s-au mentinut constante la un nivel maxim de 80-85 de euro/mp/luna in Bucuresti, in timp ce in orasele secundare precum Cluj - Napoca, Timisoara, Iasi si Constanta, acestea ajung la 50-65 euro/mp/luna, iar in cele tertiare la 30-35 euro/mp/luna.
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
rigips
konsent
CDS
viarom
quadratum
noark
theda mar
ness project
strabag nivel 1
BogArt
Ubitech
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander