Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ELSACO vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 180 milioane de euro in anul 2023
ELSACO vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 180 milioane de euro in anul 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Oct 2023 06:20
Elsaco este un grup de companii active preponderent in domeniile energiei, apei si utilitatilor, avand ca principal obiectiv cresterea eficientei energetice. Grupul este format din opt firme care acopera domenii precum: proiecte EPC, distributia si vanzarea de echipamente de masura si control, solutii in domeniul eficientei energetice, software de proces si business, solutii IT&C, smart metering rezidential. In cei peste 28 de ani de activitate, firma a implementat proiecte care au schimbat viata comunitatilor locale, iar beneficiarii proiectelor si-au eficientizat costurile, au dezvoltat surse noi si eficiente de producere a energiei in vederea sustinerii unui ritm de productie mai ridicat, au asigurat clientilor un serviciu de alimentare cu apa, furnizare apa calda si caldura calitativ, performant si au gestionat/diminuat pierderile in retele. In continuare, Valeriu Iftime, presedintele grupului Elsaco, prezinta evolutia operatiunilor din ultima perioada, precum si strategia de dezvoltare.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si pe ce coordonate se va dezvolta aceasta in anii urmatori, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada, precum si perspectivele de finantare fara precedent, ale Romaniei?
- Activitatea pe care o desfasoara grupul nostru in domeniul constructiilor industriale, infrastructurii energetice si, mai precis, energeticii urbane este una provocatoare in 2023. Contractele pe care le avem acum in derulare si perspectivele pentru perioada urmatoare sunt incurajatoare. In actualul context energetic, influentat de razboi si de scumpirile din ultima perioada, vedem ca, desi avem o crestere semnificativa a cifrei de afaceri, in cazul profitului nu se inregistreaza aceeasi tendinta. Totusi, exista ordonantele de urgenta 47/2022 si 64/2022 privind ajustarea preturilor, care mai compenseaza intr-un fel. 
 
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate in primele 6 luni din 2023 si estimati evolutia acesteia la nivelul intregului an fiscal in curs. 
- Sunt absolut convins ca 2023 va fi poate cel mai bun an din istoria grupului, din punct de vedere al cifrei de afaceri, mai ales ca asistam la o puternica dezvoltare in zona energetica, in domeniul energiei regenerabile, in principal al celei fotovoltaice. Derulam, de asemenea, contracte in domeniul infrastructurii de apa, finantate din Programul Operational Infrastructura Mare, avand ca beneficiari companiile de apa. In primele 6 luni am realizat, la nivel de grup, aproximativ 70 de milioane de euro si estimam ca vom incheia 2023 cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 150 si 180 de milioane de euro.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati si la ce valoare se ridica portofoliul total al companiei?
- Actualmente, implementam o serie de contracte mari in domeniul termoficarii: doua proiecte de reabilitare a retelelor de termoficare din Constanta si trei proiecte de modernizare a sistemului de termoficare din Bucuresti. De asemenea, avem in derulare o lucrare deosebit de interesanta in domeniul energiei regenerabile la Oradea, ce vizeaza valorificarea energiei geotermale - o premiera pe partea de inovatie. Implementam si o serie de contracte in domeniul apei, dintre care pot fi amintite: reabilitarea a doua statii de tratare a apei potabile la Slatina, un contract de reabilitare si extindere conducta aductiune Izvarna - Craiova fir II Tronson I, realizarea retelei de canalizare si a statiei de epurare in satele Colibasi si Malovat, judetul Mehedinti. Activam si in zona de energie regenerabila - proiecte fotovoltaice, unde suntem un competitor important astazi printr-o firma din grup (Elsaco Solutions), care instaleaza aproximativ 10 MW pe luna.
 
 
Totodata, gestionam foarte multe contracte avand ca obiect dotarea cu aparate de masura moderne, contracte de digitalizare care presupun contoare inteligente, sisteme de citire la distanta, aplicatii software pentru gestionarea parcului de contoare si a datelor citite de la acestea. Avem un portofoliu de contracte de peste 200 de milioane de euro anul acesta, ce se vor derula si in anii urmatori. In plus, se vor desfasura, in curand, o serie de licitatii si cred ca avem sansa sa mai castigam 1-2 contracte. Portofoliul pentru anii viitori va fi unul foarte bun, licitandu-se mult pe domeniul energetic: cogenerare de inalta eficienta, retele de transport si distributie a energiei termice, iar acestea sunt contracte multianuale, cu derulare in 2024 si 2025.
 
- Ce directii de actiune vizati, in vederea dezvoltarii companiei?
- Actiunile noastre se focuseaza pe consolidarea afacerii, concentrandu-ne in principal pe domeniul eficientei energetice si energiei regenerabile. Cresterea companiei noastre trebuie sustinuta de o foarte buna organizare a capitalului de lucru, pentru a realiza o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro. La un nivel de peste 200 de milioane, este clar ca va fi nevoie de personal, de utilaje si echipamente suplimentare. Anul trecut am finalizat un proiect legat de dotarea cu utilaje specializate pentru lucrarile noastre de modernizari de retele de apa si termoficare. De asemenea, am adus programe IT noi pentru partea de proiectare, pentru urmarirea si gestiunea contractelor, iar in prezent realizam implementarea unui nou ERP, un proiect pilot la una din companiile noastre. Daca acest software va da rezultatele pe care le asteptam, il vom folosi la toate firmele din grup. In ceea ce priveste personalul, noi, la fel ca foarte multe alte companii din constructii, ne orientam spre importul de forta de munca din zona asiatica. Anul acesta am investit aproape un milion de euro intr-o noua baza de productie, o hala moderna in care sa realizam subansamble mecanice si sa echipam dulapuri electrice. In perioada urmatoare vom angaja 30 de muncitori din Sri Lanka, pe care va trebui sa-i instruim si sa-i pregatim la fata locului. Va fi o perioada de adaptare de 2-3 luni, in care va trebui sa urmarim calitatea lucrarilor executate si, in acelasi timp, sa acordam atentie tuturor elementelor ce tin de acomodarea lor cu stilul de viata din Romania.
 
 
- Cum gestionati provocarile ce afecteaza operatiunile curente?
- Ne confruntam cu o serie de incertitudini la acest moment. Unele tin de instabilitatea despre care vorbeste toata lumea si pe care o simtim si noi. Eliminarea facilitatilor fiscale nu doar ca nu ajuta pe nimeni, dar creeaza dezavantaje in mod cert. Noi, ca firma de constructii care a beneficiat de aceasta facilitate, va trebui s-o suportam din costurile contractelor. La cele adjudecate nu mai putem negocia nimic, ceea ce este pur si simplu o calcare in picioare a constructorilor. Daca nu se va reusi o mai buna negociere a contractelor in viitor, se va ajunge din nou la situatia in care sa nu putem plati bine muncitorii, iar acestia sa fie nevoiti sa plece. Cred ca pentru firmele mici se va intensifica munca la negru si consider ca statul va pierde cu certitudine din faptul ca nu va mai incasa aceiasi bani la buget, pentru ca va scadea atat numarul de contribuabili, cat si baza de impozitare. Din cauza problemelor economice, multe firme mici din constructii se vor inchide. Cel mai grav lucru este ca, desi exista multe fonduri europene care stau azi la dispozitie si care ar putea fi utilizate pentru a dezvolta infrastructura rutiera, de energie, de apa, suntem in situatia de a nu putea face aceste lucrari. Nu doar ca nu se pot accesa fondurile, nu ne putem dezvolta si nici nu se vor atrage mai multi bani la bugetul statului. Cred ca este mai mult decat o greseala aceasta asumare si tipul acesta de negociere cu Uniunea Europeana pe care au facut-o politicienii nostri. Ne intrebam de ce nu a calculat nimeni impactul real asupra economiei din tara asta, pentru ca, in mod normal, toate aceste masuri ar trebui sa aduca un beneficiu. Baza de impozitare va scadea, deoarece multi angajati ar putea sa treaca in zona de munca la gri, foarte multe companii s-ar putea inchide si, in acelasi timp, sursa de bani care ne-o pune la dispozitie UE nu va putea fi utilizata, astfel incat nu vom putea sa ne dezvoltam, sa finalizam lucrarile pe care ni le-am asumat si pe care si le asuma, pana la urma, Romania, pentru a se putea moderniza.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
konsent
strabag nivel 1
Arduro
concelex
DRS
Acvatot 2019
VEGO
rigips
noark
ness project
EDIT-Structural
theda mar
Ubitech
CDS
ELECTROGRUP
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
viarom
quadratum
BogArt
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<