Cristian ERBASU: Peste 700.000 de romani lucreaza in constructii in tari europene |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 12 Oct 2022 11:24 |
In Romania sunt peste 400.000 de lucratori in constructii, in timp ce in Europa sunt peste 700.000 de romani care activeaza in acest domeniu, a afirmat, marti, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Cristian Erbasu.
"Noi reprezentam Federatia si interesele dezvoltatorilor imobiliari in Federatia Europeana si a constructorilor. Suntem cateodata in situatia cand sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte doua situatii: n-au oameni si semneaza contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi invartim aceeasi oameni. Si al doilea lucru, o alta problema majora, vizavi de finantare. In Romania sunt peste 400.000 de lucratori in constructii, dar in Europa sunt peste 700.000 de romani care lucreaza in constructii. Ganditi-va daca se da drumul la reconstructia Ucrainei, ce se va intampla", a afirmat Cristian Erbasu, la conferinta "Cum (NU) construim in Romania. Solutii la provocarile momentului'', organizata de DC Media Group.
Totodata, presedintele FPSC a mentionat ca, anul viitor, va solicita cateva dezbateri serioase, in numele constructorilor.
"Colegilor de la investitii private le aduc aminte un singur lucru: n-au cultivat, au stors tot ce au putut din constructor, n-au cultivat dezvoltarea acestei bresle, din dorinta de a face profit. Si eu sunt investitor, sa stiti, si va dau doar trei cifre: in Romania, ceea ce se construieste cu 700 de euro, de vreun an-doi pentru ca inainte sa construia cu 500 de euro, in Polonia se construieste cu 1.200 - 1.300 euro, iar in Belgia se construieste cu 2.500 euro. Acelasi lucru, spatiu locativ, se vinde in Romania 1.000, 1.200, 1.500 euro, in Polonia cu 2.500 euro, in Belgia cu 5.000 - 6.000 euro. Nu sunt in centrul oraselor mari, mai pe la margine. Va spun acum profiturile. Profiturile medii, in Romania, sunt undeva spre 40%, scad deja spre 30%, in Polonia sunt in jur de 20%, in Polonia sunt in jur de 20%, iar in Belgia 12%. Deci lucrurile sunt invers. Deci, sa nu ne surprinda faptul ca lucrurile nu merg bine, n-au o directie sanatoasa", a mai spus presedintele FPSC.
MIPE este preocupat de procedurile de avizare a proiectelor de infrastructura
Sectorul constructiilor este un sector foarte important pentru economia nationala, iar Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) este preocupat de procedurile de avizare a proiectelor de investitii in infrastructura, a declarat marti ministrul de resort, Marcel Bolos.
"Sectorul constructiilor este un sector foarte important pentru economia nationala si contribuie cu un procent destul de ridicat in produsul intern brut al Romaniei. Problema aceasta a birocratiei si a procedurilor care sunt necesare - pentru ca autorizarea lucrarilor ce se realizeaza din bani europeni, fie ca ei sunt din politica de coeziune sau din Planul National de Redresare si Rezilienta, aceste proceduri ne preocupa si pe noi, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. De cateva zile am pus in dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta al carei scop este acela de a simplifica procedurile de avizare a proiectelor de investitii in infrastructura. Acolo am incercat ca, in relatia cu avizatorii, sa impunem termen pentru ca avizele sau acordurile tehnice sa fie emise intr-o anumita perioada de timp, iar in situatia in care aceasta perioada de timp nu este respectata, atunci avizul respectiv, acordul, sa fie considerat emis, in mod tacit, iar responsabilitatea ca acel aviz sau acord este emis in mod tacit - si eventualele prejudicii care se produc ca urmare a implementarii cu avizul tacit a proiectului de investitii sa ramana in responsabilitatea celui care avea aceasta obligatie de emitere a acordurilor sau avizelor", a afirmat Marcel Bolos, la conferinta organizata de DC Media Group.
Ministrul Investitiilor a subliniat ca acesta este un prim pas care vine ca un raspuns la aceasta cerinta de simplificare procedurala pentru obtinerea avizelor.
Totodata, el a precizat ca trebuie sa se discute si despre ceea ce inseamna consolidarea capacitatii de implementare, dar si de executare a lucrarilor, pentru ca este o perioada in care Romania are bugete uriase alocate pentru proiectele de infrastructura.
"Am dat de atatea ori exemplul sectorului de transport pentru care in politica de coeziune avem alocati 9,2 miliarde euro, iar in Planul National de redresare si Rezilienta 12,6 miliarde euro, deci, practic, un buget de peste 21 miliarde de euro. Ar fi pacat sa il pierdem prin birocratie sau sa nu avem proiectele implementate ca urmare a faptului ca nu avem executantii de lucrari sau beneficiarii nostri nu au capacitate administrativa pentru implementarea proiectelor - si sa ramanem cu gustul amar al banilor pierduti si al proiectelor de infrastructura nerealizate. Iar, din acest punct de vedere, trebuie sa va spun ca am luat initiativa alocarilor de fonduri pentru capitalizarea executantilor de lucrari, dar si a celor care joaca un rol important in furnizarea de materii prime pentru executarea proiectelor noastre de infrastructura, proiectelor noastre de constructii", sustine Marcel Bolos.
Potrivit ministrului, in acest sens s-au alocat 200 milioane de euro.
"Guvernul a aprobat acest lucru pentru ca sa fie destinati celor care furnizeaza materiile prime, de la carierele de piatra si pana la dotarea celor care executa anumite faze tehnologice a lucrarilor de constructii, tocmai in ideea aceasta in care componenta de capitalizare a constructorilor sa nu fie neglijata. De asemenea, am luat initiativa ca pe ceea ce inseamna resursele umane si pe ceea ce inseamna pregatirea in domeniul constructiilor, de la simpli zidari sau simpli operatori de utilaje pentru domeniul constructiilor - sa avem sume alocate, incat formarea aceasta a fortei de munca sa dea un nou impuls asupra a ceea ce inseamna consolidarea capacitatii la nivel national a executantilor de lucrari, ca sa putem vedea proiectele noastre de infrastructura aduse la bun sfarsit. Deci, abordarea noastra este una integrata, atat din perspectiva procedurilor pe care le-am amintit si, repet, proiectul de ordonanta de urgenta este in consultare, are cateva elemente de noutate pe care le-am mentionat si este in sprijinul implementarii proiectelor pentru toti coordonatorii de reforma si investitii, pe de o parte, dar suntem atenti si la ceea ce inseamna consolidarea capacitatii de executie a lucrarilor pentru constructori, dar si pregatirea resursei umane in acest domeniu", a adaugat Bolos.
Ministrul Investitiilor a subliniat ca acest proiect de ordonanta de urgenta si aceste reglementari vin ca urmare a participarii la ultima sedinta a Asociatiei Municipiilor din Romania in care a prezentat masurile care urmeaza sa fie implementate.
"A venit si o solicitare din partea asociatiei. Tot ceea ce pana acum dura o perioada de timp necontrolata de catre beneficiari, de catre primarii, acum, responsabilizarea aceasta a emitentilor, a celor care emit avize, acorduri, este, cred eu, de bun augur. De la simplu protocol care se incheia cu Administratia Apelor, pana la avize dintre cele mai complexe, toate acestea au fost propuse pentru a fi optimizate si daca mai sunt observatii si perioada aceasta de consultare publica se va incheia, atunci, eu sper ca masurile pe care noi le-am propus acolo sa contribuie definitiv la ceea ce inseamna reducerea birocratiei in procesul de avizare a proiectelor de investitii - si o oarecare disciplina de care avem nevoie pentru o perioada extrem de complicata, din punct de vedere al implementarii proiectelor finantare din fonduri europene", a adaugat ministrul.
MDLPA intentineaza sa medieze deblocarea noului PUG al Capitalei
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a declarat, la conferinta DC Media, ca va incerca sa medieze deblocarea Planului Urbanistic General (PUG) al Bucurestiului.
Acesta a mentionat, in cadrul unei conferinte pe tema constructiilor si dezvoltarilor imobiliare, ca nu este normal ca Bucurestiul sa aiba un PUG din anul 2000.
"Nu e normal ca o capitala cum este Bucurestiul, capitala Romaniei, sa aiba un PUG din 2000. Deci asa ceva evident ca nu e normal. In 22 de ani s-au schimbat foarte multe lucruri si in Romania si in Bucuresti, evident ca avem alte tehnologii, alte perspective si alte provocari din punct de vedere al dezvoltarii imobiliare. Un PUG din 2000 nu poate sa raspunda acestor provocari, nu are cum. Si aici Ministerul Dezvoltarii si-a asumat si o sa ne asumam in continuare acest rol, care nu poate fi decat de mediere, de ajutor pentru a incerca sa deblocam noul PUG, adica sa avansam mai repede (...), in conditiile in care nu noi suntem entitatea care finanteaza si doreste acest PUG. Nu cred ca se pot face miracole, v-as minti. In stadiul in care este PUG-ul Bucurestiului, din informatiile mele, acesta nu va aparea in doua-trei luni si, probabil, nici anul viitor, aprobat", a declarat ministrul Cseke Attila.
Acesta a mai amintit, printre altele, ca Ministerul Dezvoltarii a lansat Codul Urbanismului in dezbatere publica, iar de la aplicarea acestuia se asteapta o simplificare a procedurilor de avizare si aprobare si sa se dea un nou impuls constructiilor.
"Ceea ce preconizam noi si ceea ce pregatim noi este o schimbare de paradigma in multe privinte, ca aceste proceduri sa fie mai simplificate si mai usor de parcurs, respectiv si in timp sa se reduca cu cel putin 50% perioada de avizare/aprobare (...) Va rog sa va uitati la ceea ce este in consultare publica, la ceea ce propunem noi si daca sunt propuneri de imbunatatire, suntem perfect deschisi", a mai spus ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat, in urma cu trei luni, ca analiza juridica privind noul Plan Urbanistic General (PUG) a fost finalizata si a estimat ca elaborarea concreta a acestuia va mai dura un an si jumatate.
Ciprian Ciucu: Peste 20.000 de apartamente construite in ultimii 15 ani in Sectorul 6, cu avize "date pe spaga"
Peste 20.000 de apartamente fara utilitati si drumuri de acces au fost construite, in ultimii 15 ani, in Sectorul 6, cu avize "date pe spaga", a declarat, marti, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
"Marii dezvoltatori sunt victima trecutului din anii 2000, in special, in care s-a construit haotic si s-a dat nastere la o ideologie care considera astazi ca orice se dezvolta si se construieste este negativ din start. Eu ma confrunt cu ea! Aceasta ideologie are si niste exponenti politici. (...) Au si dreptate, cel putin partial, pentru ca modul in care s-a construit in orasul asta a fost negativ. In Sectorul 6, s-au construit in ultimii 15 ani peste 20.000 de apartamente, fara nicio scoala, fara gradinita, fara drumuri de acces, fara utilitati, avize date pe spaga", a afirmat Ciucu, la conferinta organizata de DC Media Group.
El a semnalat ca bugetele primariilor de sector nu tin pasul cu aceste investitii. "Vorbim de 20.000 de apartamente, grosso modo. Asta inseamna 20.000 de familii tinere, care fac copii, care trebuie sa mearga undeva si intotdeauna problema este doar la autoritati", a punctat edilul Sectorului 6.
Ciprian Ciucu a mentionat ca Sectorul 6 mai are PUZ valabil, inca se construieste in aceasta zona administrativ-teritoriala si nu pleaca de la ideea ca orice constructie este proasta.
"Ma uit foarte atent cu echipa mea pe PUD-uri si acolo unde este ok, se justifica, nu supra-aglomereaza, da, trece la vot. (...) Nu este blocata dezvoltarea in Sectorul 6, dar nu se poate ca orice PUD, care este o exceptie de la PUZ sau de la PUG sa treaca. Nu are cum! Pentru ca avem o regula care inseamna documentul de urbanism de baza, ca este PUG sau ca este PUZ. (...) Inteleg cand vine un mare dezvoltator si trebuie sa construiasca peste 3.000 mp. Ii cere legea PUG. (...) Analizam si votam, ceea ce s-a intamplat in Sectorul 6. Evident ca, daca terenul are o anumita forma, il luam in considerare si il lasam pe om sa construiasca, dar nu poti sa mergi cu aceste exceptii care sa devina regula", a explicat primarul.
El s-a aratat nemultumit de modul in care "s-a miscat" municipalitatea in ultimii 10 ani referitor la Planul Urbanistic General.
"Nicusor Dan, aud ca o sa semnati contractul subsecvent cu Universitatea de Arhitectura de trei luni incoace. (...) S-a spus aici ca PUZ-urile de la nivelul PMB nu sunt votate in Consiliul General, (...) nu sunt puse pe ordinea de zi de primarul general, de aceea nu sunt votate. Partial ii dau dreptate domnului primar general, multe dintre ele contin lucruri care nu ar trebui sa fie acolo, mai ales in zone protejate, (...) dar nu pot ca toate sa aiba probleme. Macar din alea 50 cate sunt, 5-10 or fi bune. Hai sa vedem care sunt alea bune (...) si sa treaca pe agenda Consiliului General, sa intre la vot ca nu putem sa oprim dezvoltarea", a adaugat Ciucu.
***
Conferinta "Cum (NU) construim in Romania. Solutii la provocarile momentului" a fost organizata de DC Media Group la Bucuresti, iar la aceasta au luat parte, printre altii, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, investitori si reprezentanti ai patronatelor din domeniu.
|