Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC: Lipsa de finantare va afecta deschiderea de noi santiere publice in anul 2021
FPSC: Lipsa de finantare va afecta deschiderea de noi santiere publice in anul 2021
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 18 Dec 2020 06:50
Anul 2020 a reprezentat o perioada benefica pentru sectorul de constructii, cu o crestere ajustata de 19,3% (+18,7% serie bruta) confirmata de Institutul National de Statistica (INS) pentru primele noua luni. Prognoza pentru intregul an in curs, inaintata de CNSP, indica o majorare de 9,2% a productiei de constructii, respectiv de +9,5% a valorii adaugate brut din sector, in timp ce in 2021 piata ar urma sa creasca cu 6%.
"Cred ca in 2021 nu vom avea o crestere semnificativa a numarului de santiere noi, cel putin in categoria lucrarilor publice, dar nu din cauza pandemiei, ci din cauza lipsei de finantare. Este asteptata, insa, punerea in aplicare a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care va aduce peste 30 miliarde euro, din care mai mult de 60% inseamna investitii: in infrastructura, mediu, energie, infrastructura pentru agricultura etc.", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).
Pentru accesarea cu succes a fondurilor disponibile pentru investitii, in Romania este necesara o strategie coerenta de investitii publice, precum si reducerea birocratiei in accesarea acestor fonduri.
"Romania are nevoie de multe investitii publice, indiferent ca vorbim despre autostrazi, cai ferate, modernizarea porturilor, infrastructura edilitara, scoli moderne, spitale, investitii pentru constructii nZEB, agricultura etc. Pentru aceasta, este nevoie de o strategie coerenta de investitii publice. Doar asa pot fi accesate fondurile alocate pentru Programul de Investitii si Relansare Economica (2021-2030). De asemenea, reducerea birocratiei in accesarea acestor fonduri ar putea contribui la succesul programului", precizeaza Adriana Iftime.
In ce priveste capacitatea curenta a sectorului romanesc de constructii de a face fata unei eventuale activitati investitionale extinse, in contextul planurilor de redresare, mai ales din punct de vedere al disponibilitatii fortei de munca, reprezentanta FPSC spune ca sunt anumite rezerve, insa existenta unei strategii si a unei determinari a statului, oferta va atrage competitori fie ca sunt din tara, fie din exterior.
 
Constructiile au sustinut economia in pandemie
Domeniul constructiilor a fost declarat "sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pe urmatorii 10 ani, incepand cu 01.01.2019", conform OUG 114/2018. Pandemia de Covid-19 a transformat sectorul, in mod natural, intr-unul major, care a sustinut economia cand toate celelalte domenii s-au prabusit. "Este adevarat ca, in prima parte a anului, s-a inregistrat o usoara incetinire a activitatii datorata impactului cu ceva necunoscut care a generat frica, dar lucrurile in santier s-au restabilit repede. Mai afectati au fost producatorii si distribuitorii de materiale de constructii care, din cauza interdictiilor de circulatie si a inchiderii temporare a granitelor, nu au mai putut, pentru o perioada, sa-si continue activitatea. Din pacate, acesta a fost inca un moment cand s-a dovedit, daca mai era nevoie, cat de dependenti suntem de importuri, fie ca vorbim despre materiale finite, fie despre materiile prime. Distrugerea industriei chimice furnizoare de materii prime pentru fabricarea materialelor de constructii, instrainarea industriei petroliere furnizoare de produse de baza pentru fabricarea bitumului, industria siderurgica, sunt doar cateva exemple. De altfel, balanta de import - export pentru materiale de constructii pune in evidenta in cifre exacte ca importam mai mult decat exportam", a explicat Adriana Iftime.
 
Planurile FPSC pentru 2021
Agenda FPSC este deja incarcata pentru 2021. Potrivit organizatiei, anul viitor vor fi urmarite cateva obiective esentiale:
Activitatea legislativa. "Suntem in trei grupuri de lucru: Grupul de lucru pentru debirocratizare - infiintat pe langa Cancelaria guvernului, Grupul de lucru pentru certificarea firmelor - infiintat la Ministerul Transporturilor, Grupul de lucru pentru elaborarea unei Instructiuni pentru aplicarea legii achizitiilor publice, dar suntem in permanenta in activitate pentru imbunatatirea oricarui act legislativ din domeniu".
Diminuarea crizei de forta de munca. "Impreuna cu partenerii sociali - Federatia Generala a Sindicatelor, Casa de Meserii a Constructorilor si Casa Sociala a Constructorilor - urmeaza sa ne implicam in proiecte de pregatire profesionala a lucratorilor din constructii".
"Dorim sa dezvoltam parteneriate cu mediul academic, cu alte organizatii patronale si profesionale in vederea informarii si pregatirii sectorului pentru a face fata noilor provocari tehnologice si digitale care urmeaza sa ne schimbe modul de lucru. Ne dorim ca lucrurile sa reintre in normal, sa iesim din perioada pandemica, sa putem sarbatori Ziua Nationala a Constructorului in 14 septembrie 2021 si, la sfarsit de an, sa ne putem reuni la Gala FPSC STAR CONSTRUCT", a mai spus Adriana Iftime.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
rigips
CDS
concelex
leviatan
theda mar
ness project
MAKITA
strabag nivel 1
viarom
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander