Investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi in Capitala, pana in 2027 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 24 Apr 2025 11:10 |
![]() Performanta pietei incurajeaza investitiile in noi unitati hoteliere, astfel ca pana in 2027 Bucurestiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentand hoteluri pe toate segmentele, de la midscale la luxury. Pentru anul 2025 sunt programate doua deschideri de hoteluri, reprezentand o renovare si o extindere.
Una dintre cele mai importante deschideri din 2025 a avut deja loc, respectiv Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest din centrul orasului.
In 2024 a fost finalizat un singur hotel in Bucuresti, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.
Cresterea pietei hoteliere din Bucuresti din 2024 a fost in linie cu tendintele in Europa Centrala si de Est (ECE - 6 - Bucuresti, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia), inregistrand un avans al venitului mediu pe camera disponibil (RevPAR) cu 11,8% fata de 2023 si cu 12,6% comparativ cu nivelul din 2019.
In acelasi timp, cu un avans de 7,3% Bucurestiul a inregistrat cea mai rapida crestere a tarifului mediu zilnic (ADR) dintre capitalele ECE, care a depasit astfel pragul de 100 de euro.
In regiune, venitul pe camera disponibila a crescut cu 8,9%, in mare masura pe fondul majorarii tarifului mediu zilnic cu 4,7%.
In acelasi timp, rata de ocupare a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2023, ajungand la 65,2% in 2024 (dar cu 4,7 puncte procentuale sub nivelul din 2019).
Alina Cazachevici MRICS, Partener, Head of Valuation & Advisory, Hospitality & Alternatives, CEE/SEE la Cushman & Wakefield: „Piata hoteliera din Bucuresti continua traiectoria pozitiva, cu RevPAR depasind nivelul pre-Covid cu 12,6%. Se asteapta o crestere suplimentara a performantei datorita aderarii Romaniei la spatiul Schengen, insa incertitudinea legata de situatia geopolitica ramane un factor important de luat in considerare pentru dezvoltarea viitoare a pietei hoteliere din Romania, inclusiv cea investitionala.”
Din punct de vedere investitional, Romania a inregistrat in 2024 un volum al tranzactiilor cu proprietati hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentand 13% din volumul total de tranzactii CEE-6 (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria) de 399 de milioane de euro.
Volumul tranzactionat anul trecut reprezinta o crestere de 93% fata de 2023 si a fost generat de 7 tranzactii, dintre care doua in Bucuresti: Hotelul Ambassador, o proprietate care va beneficia de un process semnificativ de renovare si Sir Royal Bucharest.
In acelasi timp, un semnal pozitiv il reprezinta faptul ca cinci tranzactii au avut ca obiect proprietati situate in afara capitalei. Majoritatea proprietatilor tranzactionate sunt pozitionate in segmentul mediu si mediu-plus.
Pe parcursul anului 2024, randamentele prime pe piata de investitii hoteliere din ECE au ramas constante, cu o usoara scadere observata pentru activele de top in locatii cheie. Stabilizarea inflatiei, scaderea costurilor de finantare si cresterea intrarilor de capital indica posibilitatea unei noi comprimari a randamentului pana in 2025.
|