JLL: Un nou record istoric este asteptat pe piata dezvoltarilor industriale, in 2022 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 04 Nov 2022 12:09 |
Evolutia pietei industriale din Romania in primele noua luni ale anului confirma asteptarile analistilor cu privire la posibilitatea stabilirii unui nou record istoric pana la finalul anului 2022, continuand astfel o traiectorie ascendenta inceputa in 2018.
Piata industriala din Romania a continuat sa aiba o evolutie impresionanta in T3 2022, cererea bruta ajungand la o valoare record de aproximativ 408.700 mp, fata de 188.400 mp in trimestrul doi si 129.000 mp in aceeasi perioada a anului trecut.
In primele noua luni ale anului, cererea bruta a inregistrat o crestere de 68% fata de acelasi interval din 2021, atingand valoarea de 881.400 mp, fata de 525.400 mp.
“Nu sunt surprinzatoare volumele inregistrate pe piata inchirierilor de spatii industriale moderne, iar evolutia ultimului trimestru este in linie cu asteptarile noastre cu privire la anul 2023. Interesul companiilor din sectoarele de retail, logistica si productie se mentine la un nivel semnificativ in continuare”, a declarat Mihai Escu, Senior Consultant Industrial.
Un sfert din totalul suprafetei inchiriate in T3 a vizat chiriasi din sectorul de retail, in timp ce logistica s-a situat pe locul al doilea cu 14% din total.
“Retail-ul si logistica predomina in continuare in ceea ce priveste cererea de spatii industriale in contextul mentinerii consumului la un nivel ridicat in primele trei trimestre ale acestui an. Urmarim cu atentie evolutia acestui indicator, el fiind cel mai puternic factor de influenta asupra cererii de spatii logistice in prezent”, spune Mihai Escu, Senior Consultant Industrial.
In trimestrul al treilea s-au livrat 282.100 mp, o valoare tripla fata de cea din trimestrul precedent, fapt ce a adus stocul industrial modern din Romania la un total de 6,3 milioane mp inchiriabili. Ca urmare a numarului ridicat de livrari din T3, ratele de neocupare au inregistrat la nivel national o crestere de la 2,6% la 4%, un nivel in continuare redus.
“Urmarim cu interes evolutia ratei de neocupare, fiind un indicator important in evolutia negocierilor comerciale dintre proprietari si chiriasi. Un nivel crescut de spatii disponibile intr-o anumita zona va pune presiuni asupra dezvoltatorilor de a incheia contracte de inchiriere, conducand astfel la o flexibilizare a termenilor comerciali pentru acele spatii. Cu toate ca apetitul investitorilor este inca ridicat pentru dezvoltarea de spatii industriale noi, estimam ca rata de neocupare se va mentine la un nivel redus, ceea ce va pune presiune pe chiriasi in urmatoarele trimestre”, a precizat Mihai Escu, Senior Consultant Industrial.
|