Agenda Constructiilor
Marti, 10 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Lucian Topor si CON-A: 15 ani de performanta in productia de prefabricate
Lucian Topor si CON-A: 15 ani de performanta in productia de prefabricate
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Nov 2023 06:25
In 2023, Lucian Topor, directorul fabricii de prefabricate a Grupului CON-A din Sibiu, marcheaza 15 ani de activitate in cadrul companiei. Aceasta aniversare reprezinta un moment de dubla sarbatoare, deoarece, odata cu sosirea sa, Grupul CON-A a initiat constructia fabricii de elemente prefabricate, amplasata la 25 de kilometri distanta de Sibiu, in localitatea Marsa. 
Fabrica produce de 15 ani structuri prefabricate pentru cladiri civile si industriale completand aceasta capacitate cu elemente prefabricate destinate suprastructurii podurilor rutiere, avand o capacitate de 30.000 mc/an.
CON-A este grupul de firme cu capital integral romanesc, privat, cu o experienta de peste trei decenii pe piata de constructii din Romania, ce il are ca director general pe ing. Sorin Cristea. Compania se afla intre primii 10 constructori din tara noastra, cu afaceri anuale de 140 de milioane de euro si peste 1.000 de angajati, in 2022.
 
- V-ati alaturat Grupului CON-A odata cu infiintarea Fabricii de prefabricate. De ce ati ales acest domeniu si de ce CON-A?
- Am facut cunostinta cu prefabricatele din beton pe santier, in executie. La inceput nu cunosteam prea bine domeniul, deoarece in facultate era prea putin detaliat studentilor. Am fost fascinat de acest domeniu, asa ca m-am alaturat Grupului CON-A, care dorea in acea perioada sa isi dezvolte o capacitate performanta de productie a prefabricatelor. Am pornit de la o capacitate de productie de 7.000 de metri cubi pe an si am reusit sa crestem la peste 30.000 mc anual si 180 de angajati. Capacitatea de productie a crescut si s-a diversificat, iar astazi acoperim segmentul industrial, civil si rutier. Dupa 15 ani, pot spune ca am facut o alegere inteleapta, iar acest domeniu nu inceteaza sa ma surprinda.
 
Stadion Sibiu
 
- Aveti deja in portofoliu sute de proiecte pentru care ati livrat structuri, de diferite marimi. Care ar fi un proiect de referinta sau o realizare notabila, care va aduc o satisfactie profesionala deosebita cand vine vorba despre activitatea fabricii?
- Chiar anul acesta avem in lucru un proiect remarcabil - realizarea primului spital pe structura prefabricata din Romania. Insusi faptul ca fabrica noastra produce in intregime aceasta structura este un moment de referinta atat pentru CON-A, cat si in cariera mea profesionala. Per ansamblu, exista doua momente in activitatea fabricii, de care sunt foarte mandru. Unul este spitalul despre care am vorbit, din elemente prefabricate, pe care il avem in prezent in executie la Bistrita, iar al doilea a fost in anul 2014, cand am implementat primele concepte structurale pentru realizarea elementelor de pod, intr-o varianta eficienta din punct de vedere tehnic si financiar. Mai exact, am introdus pentru prima data in Romania, in parteneriat cu un grup francez, un sistem de realizare a grinzilor precomprimate cu o lungime de 45 de metri, obtinute in intregime in fabrica, dintr-o singura bucata. Pana la acel moment in Romania se foloseau doar grinzi post-tensionate pentru realizarea acestor lungimi si implicau o tehnologie care presupunea costuri mari si termene de executie foarte lungi. 
 
Spital Bistrita 
 
- Cum ati reusit sa transformati o veche fabrica de utilaje in una dintre cele mai performante fabrici de prefabricate din Romania?
- Fabrica de prefabricate pentru produse din beton armat si precomprimat este situata in centrul tarii si a luat nastere prin reprofilarea unitatii de productie speciala din cadrul fostei Uzine Mecanice Marsa. Am dorit sa valorificam potentialul industrial al zonei si avantajul important pe care il confera configuratia halelor de productie si a podurilor rulante de mare capacitate, ce faciliteaza realizarea de elemente structurale de mare gabarit (dimensiuni geometrice/ greutate). Practic, am introdus un nou tip de productie speciala - cea a elementelor prefabricate din beton, care la momentul respectiv era prea putin dezvoltata in Romania.
Bineinteles, a fost nevoie de investitii serioase in dotari, tehnologii, procese, management organizatoric si de urmarire a produselor. Acestea au avut ca rezultat o unitate de productie echipata cu linii tehnologice la standarde inalte, utilaje performante si echipamente la nivelul celor intalnite in cele mai moderne fabrici din Europa, capabila sa realizeaza elemente care respecta toate standardele europene si reglementarile tehnice nationale in domeniu. 

- Ce servicii ofera in prezent fabrica si ce va diferentiaza de alti producatori de prefabricate? Produceti si pentru terti sau doar pentru proiectele construite de CON-A?
- Capacitatea de productie a Fabricii CON-A de prefabricate pentru produse din beton armat si precomprimat este de 30.000 mc/an, echivalentul a 300.000 mp de structuri integral prefabricate. Daca initial fabrica producea elemente doar pentru proiectele CON-A, datorita dezvoltarii constante a capacitatii de productie, in prezent furnizam prefabricate si pentru beneficiari din afara grupului. Serviciile pe care le furnizam sunt complete - de la contractare pana la proiectare, executie, transport si montaj. Acest lucru confera certitudinea unei abordari integrate a proiectelor si garantia serviciilor si produselor pe care le oferim.
In cei 15 ani de activitate, in cadrul fabricii de la Marsa am realizat elemente prefabricate pentru sute de proiecte, din cele mai variate domenii, aflate pe intreg teritoriul Romaniei. Insa ce ne diferentiaza de alte fabrici de profil este ca am livrat foarte multe structuri pentru constructii civile. Am imbinat proiectele industriale, cladiri care aduc plus-valoare Romaniei, cu cele care aduc plus-valoare calitatii vietii pentru oamenii din Romania, cum ar fi sali polivalente, stadioane, bazine de inot, iar anul acesta un spital.
 
Fabrica de prefabricate 
 
- In incheiere, ne puteti impartasi un gand, un bilant, al celor 15 ani de activitate si ce va motiveaza mai departe in viitor?
- Cred ca principala motivatie pe care am avut-o de-a lungul timpului este dorinta de a afla lucruri noi, avand la baza principiul "Omul cat traieste, invata".
Un alt factor provocator, care ma motiveaza, este dorinta de a deveni un manager cat mai bun pentru echipa pe care o conduc. Cu totii stim ca munca cu oamenii si motivarea acestora este foarte complexa, mai ales daca vorbim noile generatii, care au abordari diferite raportate la job si cu care este necesar sa se aplice tactici diferite de colaborare. Motivatia interna vine din dorinta de a avea rezultate, de a lucra intr-o echipa ce colaboreaza in indeplinirea sarcinilor si gasirea solutiilor, dar si din pasiunea pentru ceea ce fac.
Pot spune ca sunt o persoana norocoasa pentru ca fac o activitate care imi place si imbin pasiunea cu jobul, acesta fiind si motivul pentru care am ales sa practic atatia ani in acelasi domeniu de activitate. 
Modul in care ne raportam la jobul pe care il facem este un aspect este foarte important, mai ales atunci cand devenim un model pentru copiii nostri, care inteleg prin puterea exemplului ca serviciul nu este doar o sursa de venit, ci si un ambient in care ne implicam cu placere, ne dezvoltam si socializam.
Pot spune ca activitatea pe care o desfasor intr-o companie stabila, alaturi de care am putut evolua din toate punctele de vedere, mi-a oferit siguranta si crestere sustenabila, sprijinindu-ma astfel sa imi intemeiez familia pe care mi-am dorit-o si increderea de a avea 3 copii, care ma umplu de energie si ma deconecteaza in acelasi timp.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
concelex
leviatan
MAKITA
DRS
SIGM
Acvatot 2019
EURO BUILD
quadratum
rigips
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
VEGO
theda mar
AED
EDIT-Structural
BogArt
konsent
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<